Se nasc tot mai puţini copii. De ani mulţi tendinţa se menţine în Deva, dar şi în alte oraşe din jur. Oamenii dau vina pe condiţiile de viaţă, dar specialiştii spun că este vorba şi de evoluţia demografică, pentru că în oraşe sunt tot mai puţini tineri. Medicii spun că, în prima parte a anului, la Deva, s-au născut cu 20 de prunci mai puţini decât în anii anteriori.
La Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva s-au înregistrat, de la începutul anului, 70 de naşteri, cu 20 mai puţine decât în anii anteriori în aceeaşi perioadă.
La Hunedoara, în prima lună a lui 2017, s-au înregistrat 60 de naşteri la Spitalul Municipal „Alexandru Simionescu”. Trendul negativ se menţine şi în municipiul de pe Cerna. Şeful secţiilor devene Ginecologie şi Nou-născuţi, doctorul Romeo Stănescu, spune că a urmărit cifrele în ultimii zece ani, iar tendinţa de scădere se menţine. „În Maternitatea Deva avem o medie anuală de aproximativ 700 de naşteri. Se observă însă un trend negativ de la un an la altul”, spune dr. Romeo Stănescu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva. Aici, secţiile de Ginecologie şi Nou-născuţi au 30 de paturi, iar media este de două naşteri în 24 de ore. Mămicile spun că se gândesc foarte bine înainte de a lua decizia de a face un copil. Din această cauză multe femei, mai ales cele din mediul urban, amână momentul aducerii pe lume a unei noi vieţi: “Am 33 de ani şi de-abia acum am îndrăznit să fac un copil. Mă simt foarte bine, am primit o găzduire foarte bună aici la spitalul din Deva, e frumos. Cred că era timpul – băieţul este frumos şi sănătos şi totul este în regulă”, spune una dintre mămicile care au născut la mijlocul lunii februarie la Deva.
Pacienţi mai puţini, condiţii mai bune
Pentru medicii deveni, un număr mai mic de paciente înseamnă o grijă mai mare acordată mamei şi nou-născutului: „Din punct de vedere medical, eu cred că este mai bine: într-o maternitate, e foarte important să discuţi noţiunea de aglomeraţie. Când secţia e foarte aglomerată şi există mult tranzit, atunci şi calitatea serviciilor medicale este mai scăzută. Vorbim până la urmă de servicii acordate de acelaşi număr de medici, asistente şi infirmiere care trebuie să acopere nevoile mai multor persoane. Când gradul de ocupare în maternităţi nu este foarte mare, atunci ai şi timp la dispoziţie de a te ocupa de fiecare în parte, dar şi infecţiile asociate spitalizării sunt scăzute. De exemplu, la Deva, nu avem infecţii nosocomiale. Acestea sunt acele infecţii asociate asistenţei medicale, cum se numesc mai nou. Este un lucru foarte important, pentru că există un control foarte strict al saloanelor, trebuie făcută o dezinfecţie şi o toaletare a saloanelor în mod constant şi periodic, pentru a evita încărcătura bacteriană cu care vine fiecare om într-un salon, fie că este vorba de persoane internate sau de vizitatori”, declarară dr. Romeo Stănescu. Ajuns acum şeful secţiilor Ginecologie şi Nou-născuţi, dr. Stănescu a terminat facultatea în 1992, într-un timp în care condiţiile oferite mamelor în spitale erau departe de cele de acum: „Discutăm de alte vremuri, este normal că lucrurile au evoluat într-o direcţie normală, europeană până la urmă. Maternitatea pe care o conduc s-a modernizat în ultimii ani foarte mult, avem condiţii foarte bune şi condiţiile hoteliere sunt de apreciat. Suntem în februarie şi avem o temperatură în secţie de peste 26 de grade. Într-o perioadă când, în ţară, sunt coduri de ger, la noi, se stă în mânecă scurtă. De fapt, nu cred că sunt multe maternităţi în ţară unde se stă în tricou în plină iarnă, când sunt afară minus zece grade. Se stă la noi extrem de confortabil. S-a investit în ultimii ani şi în aparatură, am încercat să facem condiţii bune, ceea ce este un lucru normal.”
Sărăcia, spaima mamelor
Oamenii cred că scăderea nivelului de trai este principala cauză care duce la scăderea natalităţii: „Se întâmplă din cauza situaţiei în care suntem: mulţi nu mai au posibilitatea să-i crească. Se gândesc oamenii, şi pe bună dreptate, că nu le mai pot asigura viitorul. Viaţa e grea, salariile nu cresc pe măsura preţurilor, aşa că lumea renunţă să mai facă mulţi copii”, spune o femeia care tocmai a fost în vizită la o proaspătă mămică a cărei vârstă se apropie de 40 de ani. Altă deveancă spune că e într-adevăr greu, din punct de vedere financiar, să creşti mai mulţi copii, dar mai mulţi copii îţi fac viaţa mai frumoasă: „Eu cred că mulţi părinţi nu mai vor să facă prunci, nu mai este cum era mai demult. Este mai uşor pentru ei să aibă unul sau doi copii, dar vedeţi că pentru copii e altfel: cu cât sunt mai mulţi cu atât se ajută mai bine în viaţă. E urât să fii singur în viaţă. Când sunt mai mulţi se bucură şi trec mai uşor peste necazuri.” Sărăcia este însă doar una dintre cauze, spun specialiştii: „Există o scădere de adresabilitate în general în sectorul medical, pentru că populaţia este în continuă scădere. Pe de altă parte, este migraţia populaţiei din România către ţările europene: acum 15 ani în Deva erau peste 70 de mii de locuitori, spre 80 de mii. Acum au rămas undeva la 50 de mii de locuitori, iar scăderea este mare. Şi cei care se decid să facă un copil îţi pun mai multe întrebări. Mulţi aleg să facă un copil mai târziu, aleg să aibă unul, maxim doi. La noi, nu e ca în Vest, de exemplu, în Franţa, unde fiecare familie are câte patru-cinci copii. E un trend de scădere în zona din Estul Europei”, explică dr. Romeo Stănescu.
Se nasc români, dar „dincolo”
Statisticile arată că, în anul 2015, se năşteau în judeţ 615 copii şi mureau 394 de locuitori. În 2016, au venit pe lume 530 de copii, dar sunt înregistrate şi 458 de decese. O simplă analiză arată că ne apropiem şi la oraşe cu paşi repezi de spor natural negativ, adică de momentul în care mor mai multe persoane decât se nasc. Nu există o situaţie la nivel de judeţ, însă datele oferite de Institutul Naţional de Statistică arată că, în 2008, femeile românce din străinătate au născut aproape 14.800 de copii, iar, în 2013, numărul s-a apropiat de 30.000, în condiţiile în care acestea sunt cele mai recente date disponibile. Practic, numărul s-a dublat în doar cinci ani! La româncele din străinătate, rata natalităţii era în 2013 de 12,5 copii la mia de locuitori, spre deosebire de cifra din ţară care sare puţin de 9 copii la mie. Sociologii pun aceste cifre pe seama faptului că din România pleacă mai mult tineri, iar emigranţii îşi întemeiază familiile acolo unde pot munci pe salarii de 3 – 4 ori mai mari decât în ţară. De la an la an, drama României se accentuează. Practic, în cursul anului trecut, populaţia României s-a redus zilnic cu 247 de persoane. În Uniunea Europeană, România este pe locul al treilea în rândul statelor cu cel mai mare declin demografic, după Germania – cu 187.000 de persoane în 2015 şi Italia.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.