Bani pentru producătorii agricoli din sectorul vegetal

Articolul a fost vizualizat de 683 ori

porumb

Producătorii agricoli din sectorul vegetal vor beneficia de sprijin fi­nanciar pentru culturile amplasate pe teren arabil, pentru anul de plată 2016.
Guvernul a stabilit cuantumul și plafonul ajutorului național tran­zitoriu ANT1.
Guvernul a stabilit cuantumul de 17,72035 euro/ha, iar fondurile totale alocate sunt de 119,422 milioane de euro, reprezentând echivalentul a 531,870 milioane lei.
”De acest sprijin financiar vor be­neficia circa 681.000 de producători agricoli din domeniul vegetal.
Be­neficiarii plăților directe sunt: fermierii activi, fermierii persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfăşoară o activitate agricolă în calitate de uti­lizatori ai suprafeţelor de teren agricol şi/sau deţinători legali de animale, potrivit prevederilor legis­laţiei în vigoare. În categoria bene­ficiarilor de plăţi se încadrează şi uni­tățile de cercetare și producție, de în­vățământ din domeniul agricol, co­o­perative agricole de exploatare şi ges­tio­nare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale, precum şi grupurile de producători care desfă­şoară activitate agricolă”, informează Executivul.
Culturile amplasate pe teren arabil pentru care se acordă acest sprijin sunt cereale (grâu comun, grâu dur, secară, orz, ovăz, porumb, sorg, orez, triticale, porumb dulce şi alte cereale), culturi proteice (mazăre, fasole, bob, lupin, linte, alte leguminoase pentru boabe), plante industriale (floarea-soarelui, rapiţă, soia convenţională, in şi cânepă pentru fibră, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante in­dustriale), rădăcinoase (sfeclă furajeră, sfeclă de zahăr), cartofi, legume, căp­şuni, pepeni, flori şi plante or­na­men­tale, plante de nutreţ, loturi semincere, alte culturi pe teren arabil, inclusiv în sere și solarii.
Fermierii își pot face planuri de afaceri
Conform reprezentanților Guver­nu­lui, prin aceste măsuri beneficiarii vor putea să-și elaboreze propriul plan de afaceri și program de dezvoltare pe termen scurt, întrucât cunosc sumele ce urmează să le primească.
”De asemenea, acordarea acestui aju­tor național tranzitoriu asigură ca­pital financiar necesar pentru derularea la timp a activităților specifice din agricultură”, mai informează Guvernul.
Plățile se vor face în lei, la cursul de schimb de 4,4537 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Eu­ropeană în data de 30 septembrie 2016.

About Administrator