Liberalii vin în sprijinul tinerilor care aleg cariera de funcţionar public

Articolul a fost vizualizat de 807 ori

Iniţiativa aparţine deputatului Florin Roman şi este susţinută de 45 de parlamentari PNL. Proiectul elimină cerinţele de vechime în specialitatea studiilor impuse de actuala legislaţiei, pentru a uşura drumul în carieră pentru tinerii care vor să devină funcţionari publici.

roman pnl
Este prima iniţiativă legislativă scri­să de preşedintele interimar al PNL Hunedoara, deputat liberal de Alba, Florin Roman, care şi-a pus sem­nătura pe patru proiecte de lege în cele două luni de deputăţie.
„În calitate de iniţiator, am depus astăzi la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor prima mea propunere legislativă, care vizează modificarea Legii 188/ 1999 privind Statutul funcţionarilor publici şi a Hotărârii de Guvern nr. 611/ 2008 pentru apro­barea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici”, scrie Roman într-un co­mu­nicat de presă. Iniţiativa este susţinută de 44 de deputaţi liberali şi de senatorul Carmen Hărău. Notabil este faptul că între cei 44 de deputaţi-semnatari nu se află Lucian Heiuş, coleg cu Florin Roman în organizaţia PNL Hune­doara, dar şi contra-candidat pentru şefia partidului în alegerile interne ce vor fi organizate până-n luna mai.
Ce modificări aduce proiectul de lege
„În esenţă, proiectul elimină ce­rinţele de vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice impuse pentru ocuparea fun­cţiilor publice de execuţie. Apreciez că actualele cerinţe referitoare la vechime impuse de Legea nr.188/ 1990 sunt excesive şi creează o piedică nejus­tificată la accesul la funcţiile publice, mai ales pentru tinerii absolvenţi de facultate care, deşi pot fi foarte bine pregătiţi, nu vor putea ocupa o funcţie publică deoarece nu au vechimea necesară. Tinerii trebuie încurajaţi şi susţinuţi pentru a îmbrăţişa cariere de funcţionari publici, în condiţiile în care  mulţi ocolesc acest sector, din cauza unor condiţii destul de restrictive prevăzute în Legea privind statutul func­ţionarilor publici. Legat de tre­cerea pe o funcţie publică superioară, proiectul depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor prevede că se impune reducerea vechimii la minim 1 an şi 6 luni vechime în gradul profesional al funcţiei publice din care promovează. Prin aceste măsuri, dorim să încurajăm tinerii să vină în administraţie, să le susţinem carierele în acest sector şi, nu în ultimul rând, să avem o administraţie performantă şi eficientă. Un stat puternic înseamnă şi o administraţie puternică şi pro­fe­sionistă”, explică iniţiatorul proiectului de lege. Expunerea de motive şi ce­lelalte documente cerute de procedură au fost prezentate Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor şi înaintate la Senat în data de 21 februarie 2017.

About Marcel Bot