Dr. Carollina RADU
Deşi a trecut aproape o jumătate de an de la debutul epidemiei de rujeolă, ne confruntăm în continuare cu această boală care încă face victime. La fel ca multe alte boli eruptive, rujeola apare în valuri epidemice, atunci când există neglijenţă în administrarea vaccinului în conformitate cu programul naţional de vaccinare. Neglijenţă atât din partea forurilor care se ocupă de aceste programe de vaccinare bine stipulate la nivel de politici de sănătate publică, cât şi din partea părinţilor care, influenţaţi fiind de anumite mijloace de informare nerealiste, decid să nu îşi vaccineze copiii. Din păcate, în momentul în care boala se declanşează cu toată virulenţa, părinţii asistă neputincioşi la grava suferinţă a copiilor, iar uneori asistă la decesul celor dragi. Încerc prin acest articol să atrag un semnal de alarmă asupra unei boli infecţioase reemergente, care încă face victime, dar care poate fi evitată dacă ne facem cu toţii datoria şi îi protejăm pe copiii noştri de această boală de temut, printr-o simplă vaccinare. După ce boala s-a declanşat, vaccinul nu mai are nicio eficienţă. Am să descriu pe scurt câteva dintre aspectele importante ale rujeolei.
‘’RUJEOLA’’ – denumirea de “pojar’’, cu care este cunoscută la noi, este descriptivă pentru principalele semne: febră foarte înaltă (până la 40 grade) şi erupţia ca para focului.
Este o boală infecţioasă de etiologie virală, specifică perioadei copilariei. Virusul rujeolei este înrudit cu virusul urlian (care determină oreionul), cel sinciţial respirator (care dă multe infecţii virale severe la copil) şi virusurile paragripale (care dau răcelile comune – guturaiul).
Cum se răspândeşte?
Rujeola se răspândeşte pe aceleaşi căi clasice – picături de salivă şi secreţii nazale pe care persoana infectată le răspândeşte în jur în timpul tusei, strănutului sau vorbirii. Transmiterea indirectă (prin obiecte- jucării) este rară, nu imposibilă. Din fericire, virusul rujeolic are timp scurt de supravieţuire în mediul extern– în aer, pe suprafeţe, precum şi o sensibilitate deosebită la dezinfectante, căldură şi raze UV. Rezistă bine la frig (poate fi conservat ani de zile la frig, temperaturi extreme). Din aceste motive, virusul rezistă şi este mai activ în lunile reci, cu soare mai puţin.
Rujeola este foarte contagioasă!
Intrarea în contact cu virusul rujeolic duce automat la îmbolnăvire la persoanele neimunizate prin vaccinare, cu până la 100% risc de contaminare. Perioada maximă de contagiozitate este de 2-4 zile înainte de debutul simptomelor, gazda virusului distribuind virusul, fără să fie conştientă de acest lucru. Celelalte 5-7 zile care urmează debutului bolii sunt mai puţin periculoase privind pericolul diseminării bolii, deoarece pacientul este izolat la domiciliu sau în spital. În ceea ce priveşte grupul de vârstă cel mai afectat, înainte de era vaccinării antirujeolice, acesta era format din copii de până la 8-9 ani, cu vârf de incidenţă maximă intre 2-5 ani. Acum situaţia este în schimbare, afectând copiii de la câteva săptămâni de viaţă, mai ales dacă mama nu a avut boala sau nu a fost vaccinată.
Cum se manifestă?
Perioada de incubaţie (intervalul de timp dintre contaminare şi apariţia primelor semne şi simptome) durează între 7 şi 18 zile. În general, debutul este brutal, cu febră înaltă, tuse iritativă, inapetenţă, cefalee. Se adaugă obstrucţia nazală, rinoreea apoasă, lacrimarea abundentă a ochilor (aspect de facies plâns), dureri în gât, răguşeală.
A doua fază a bolii începe la 24-48 ore de la apariţia febrei şi se caracterizează prin: accentuarea febrei (existând pericolul apariţiei convulsiilor febrile), înroşirea intensă a mucoasei bucale (pot sa apară mici puncte hemoragice care fac dificilă alimentaţia), vărsături, diaree. Semnul Koplik este considerat specific pentru rujeolă şi constă în mici pete albicioase ca bobiţele de griş, care apar la nivelul mucoasei obrajilor, în dreptul molarilor.
Urmează apariţia exantemului (erupţia), care este specifică, apare iniţial după ureche şi se generalizează în zilele următoare, pe fondul persistenţei febrei. Erupţia durează 3-5 zile şi poate fi însoţită de o uşoară mâncărime (prurit).
Măsuri generale de precauţie
Izolarea pacientului la cele mai mici simptome şi apelarea la medic (medicul de familie, pediatru, infecţionist). O atenţie deosebită se acordă combaterii febrei, datorită riscului apariţiei convulsiilor febrile. Se folosesc preparate pe bază de paracetamol sau brufen. Este total interzisă folosirea aspirinei la copil, datorită riscului apariţiei unei complicaţii deosebit de periculoase – sindromul Reye, care poate fi letal. Se folosesc şi împachetări reci, supozitoare de novocalmin. Hidratarea corespunzătoare în limita toleranţei digestive se face cu limonade, supe, ceaiuri, compot.
Izolarea la domiciliu se face între 8-10 zile. De asemenea, pentru grupele mici de vârstă (sugari foarte mici), copii cu boli asociate (astm bronşic, boli cardiace, hepatice, renale, etc.) se recomandă spitalizarea, pentru evitarea apariţiei complicaţiilor. În general, rujeola are o evoluţie uşoară spre medie. Cu toate acestea, este considerată o boală eruptivă severă, cu multe complicaţii. Cele mai multe complicaţii sunt suprainfectări la nivelul aparatului respirator (angină pultacee, laringită – de multe ori cu insuficienţă respiratorie severă, care poate să ducă la deces, bronşiolită, pneumonii bacteriene). De asemenea, pot să apară miocardita şi pericardita (afectarea inimii), otite sau chiar encefalită (prin trecerea virusului în sistemul nervos central).
O complicaţie rară (1 caz la 100.000 de infecţii) este reprezentată de panencefalita sclerozantă, care apare la distanţă de rujeolă (3-7 ani). Boala este foarte gravă şi duce la deces.
Trecerea prin infecţie asigură o imunitate durabilă pentru tot restul vieţii; singura metodă de prevenire este vaccinarea.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.