Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 994 ori

Chioru’ Corectoru’


În Mesagerul Hunedorean scrie: “Bărbatul a decedat pe loc după ce, pe fondul unui conflict spontan, s-a bătut cu vecinul său de 53 de ani, Constantin Sînă.”, iar în continuare se completează: “Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului, procurorul Gina Monica Cibian, bărbatul de 53 de ani a fost pus sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile şi va fi urmărit penal pentru lovituri cauzatoare de moarte. Aceasta a mai spus că din documentele medico-legale reiese că victima a suferit un infarct miocardic acut, avea fracturi costale şi la nivelul piramidei nazale, necesitând între 15 şi 20 de zile de îngrijiri me­dicale. (…) De precizat este faptul că, în urma necropsiei, medicii legişti au stabilit că decesul lui Bedea a survenit ca urmare a infarctului miocardic.” Trebuie să recunosc că am recitit de câteva ori fraza, alineatul, pentru a înţelege cum a putut avea nevoie de 15 – 20 zile de îngrijiri me­dicale victima decedată pe loc ca urmare a infarctului miocardic. Nu am reuşit să înţeleg.
În Ziarul Hunedoreanului se află titlul “Vursuri gra­tuite de limba chineză la bibliotecă”; fără comentarii!
Ziarul Hunedoreanului informează: „Poliţiştii din Ilia au fost identificat trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 21 şi 56 de ani, toţi din comuna Gurasada, cu privire la care au stabilit că au tăiat de pe picior 30 de arbori nemarcaţi silvic (esenţă salcâm şi gorun), de pe raza comunei Gurasada.” Avem un nou exemplu de testare a cititorului: el trebuie să aleagă forma corectă din “au fost identificat”; apoi modul de exprimare din a doua parte a frazei este greoaie, se putea spune şi altfel acelaşi lucru – dacă tot nu este citat (cu ghilimele) comunicatul primit, se putea rescrie într-un alt limbaj.
Servus Hunedoara, în 28 februarie 2017, informează din titlu „Programul de vizitare a cetăţii Sarmizegetusa Regia s-a modificat” (verbul este la trecut, deci deja s-a întâmplat), iar din text aflăm că: „Primăvara vine cu modificări ale programului de vizitare de la Sarmizegetusa Regia. Astfel, reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara anunţă că în perioada 01 martie – 30 aprilie 2017, monumentul UNESCO poate fi vizitat, zilnic, între orele 09.00 şi 18.00.” Mai pe scurt: nu s-a modificat încă, urmează să se modifice a doua zi după ce “s-a dat ştirea”.
Dacă din Servus Hunedoara aflăm că programul de vi­zitare a sitului Sarmizegetusa Regia s-a modificat (faţă de programul anterior), pe site-ul avantulliber.ro scrie: „De Mărţişor, se redeschide vizitatorilor situl de la Sarmizegetusa Regia”. Pentru a se redeschide ceva, ar fi trebuit să fie închis, iar din cele scrise în alte părţi, cunoscute din alte informări rezultă că situl a fost deschis, doar că avea alt program de vizitare (mai scurt).

Mesagerul Hunedorean informează din titlu: „Încep cursurile gratuite de limbă şi cultură chineză” – lucru care ne face să ne gândim că aceste cursuri vor începe în curând, în câteva zile, poate o săptămână. Dar nu e chiar aşa, după cum aflăm din text: “Înscrierile la aceste noi cursuri se vor face de către cei interesaţi, personal, pe baza actului de identitate, la secretariatul Bibliotecii Judeţene, în perioada 1 martie – 26 mai 2017.  Pentru cursul de limbă şi cultură chineză există 60 de locuri disponibile, iar pentru cel de Taichi, la fel, tot 60 de locuri disponibile. Cursurile vor începe în ziua de 9 octombrie 2017.” Rezultă că nu încep cursurile, ci înscrierile la cursul de chineză care va începe peste mai bine de şapte luni.
Ziarul Văii Jiului oferă câteva „informaţii interesante”: ”Bugetul Local al Primăriei Petroşani nu este încă votat, pentru că s-a aşteptat aprobarea şi promulgarea bugetului de stat. După ce bugetul de stat a intrat în vigoare au urmat procedurile de aprobare a bugetelor locale. Acestea nu intră în vigoare de pe o zi pe alta. Trebuie dezbătute public, votate în consiliul locale, iar hotărârea de consiliu local cu votul verificată de prefectură.” Mă pot gândi doar la faptul că trebuie să fie o formulă specifică administraţie locale: “hotărârea de consiliu local cu votul” (glumesc, desigur). Iar despre banalităţile de la început – unde se spune că bugetul local nu a putut fi votat înainte de aprobarea bugetului de stat – prefer să nu comentez.
Nu putea lipsi nici exemplul virgulei dintre subiect şi pre­dicat, cum este cel din Gazeta de Dimineaţă: „Strategia aplicată însă în ultimii ani şi lipsa unei infrastructuri adecvate, fac însă ca numărul celor care ajung aici să fie unul destul de mic.”
Site-ul avantulliber.ro informează din titlu: “Proprietarii de păduri pot solicita bani de la stat pentru reîmpădurire”, iar din text aflăm că: “Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură(APIA) informează că până la 31 martie a.c., deţinătorii de teren agricol şi neagricol pot accesa Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite”…
Sprijinul financiar pentru prima împădurire şi crearea de suprafeţe împădurite se acordă deţinătorilor publici şi privati de terenuri agricole şi neagricole şi vizează plantaţiile forestiere realizate prin: a) trupuri de pădure pe terenurile agricole şi neagricole; b) perdele forestiere de protecţie pe terenurile agricole şi neagricole.”
După cum se vede, nu se adresează proprietarilor de păduri (oricum, împădurirea nu se face în păduri existente), ci deţinătorilor de alte tipuri de terenuri.

În Ziarul Văii Jiului citim: „Proiectul are două părţi importante, atât una teoretică, cât şi o parte practică, elevii fiind invitaţi la muzeele partenere pentru a vizita expoziţiile arheologice şi obiectele de patrimoniu naţional aflate în custodie.” Nu este cea mai fericită exprimare: “a vizita obiectele de patrimoniu naţional aflate în custodie”.

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Administrator