Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 873 ori

RESTANŢE. Valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna ianuarie 2017, se cifrează la 5,95 miliarde de lei, în creştere cu 2,23% faţă de suma raportată în decembrie 2016, iar restanţele la creditele în valută au urcat cu 0,13%, la 7,46 miliarde de lei (echivalent), conform unui raport al Băncii Naţionale a României (BNR).
RECUL MASIV. Înmatriculările de autoturisme noi şi second-hand scumpe au scăzut, în luna ianuarie 2017, cu circa 65% comparativ cu aceeaşi perioadă din anul anterior, ajungând la 886 de unităţi, arată datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor DRPCIV. Statistica de specialitate arată că, din totalul raportat la nivelul primei luni din acest an, cele mai multe au fost Mercedes-Benz, respectiv 519 unităţi, în scădere cu 37,47% faţă de ianuarie 2016.
SMS. Numărul de mesaje scrise (SMS) a scăzut anul trecut pentru prima dată de la apariţia telefoniei mobile în România, ca efect al utilizării în creştere a Internetului mobil, prin care pot fi accesate inclusiv diverse aplicaţii de mesagerie. Astfel, potrivit datelor oficiale centralizate de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), românii au trimis, în primul semestru al anului trecut, peste 9,5 miliarde de mesaje scrise, cu aproape 6% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, din care circa 80% în propria reţea.
DEFICIT NEPERMIS. România va înregistra în 2017 un deficit bugetar de 3,6% din PIB, peste limita de 3% admisă de Uniunea Europeană, iar în 2018 va atinge 3,9% din PIB, ca urmare a reducerilor semnificative de taxe şi a majorării cheltuielilor publice, se arată în raportul de ţară publicat de Comisia Europeană. Bugetul pe 2017 al României este fundamentat pe o creştere economică de 5,2% şi un deficit bugetar de 2,99%.
CALITATE. ANSVSA participă, alături de Ministerul Agriculturii şi ANPC, la grupul de lucru pentru verificarea unei posibile diferenţe de calitate a produselor vândute pe piaţa est-europeană şi cea vestică, prima măsură decisă fiind solicitarea de date suplimentare Comisiei Europene şi marilor reţele comerciale.

Tags:

About Administrator