Intabularea gratuită, o reuşită doar în varianta PNL

Articolul a fost vizualizat de 754 ori

Intabularea gratuită a terenurilor se face după o lege liberală pe care PSD a trântit-o în Parlament, dar acum o bifează ca pe o izbândă a programului de guvernare. Cam 250 de hunedoreni din două comune au primit actele de proprietate, iar în alte 18 primării documentele urmează să fie înmânate pe parcursul lunii martie .

 

MAIN cadastru
Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Hunedoara a în­mânat, la Crişcior şi Mărtineşti, pri­mele extrase de carte funciară din programul naţional de intabulare gra­tuită iniţiat de Guvernul Cioloş în au­gust 2016. În comunele unde proiec­tul a fost derulat pe baza actelor emise de Guvernul Ponta la începutul anului 2014, nu a fost eliberat niciun extras de carte funciară, deşi pesediştii se lăudau (în 2013, când au trântit legea iniţiată de PNL) că varianta lor este mai bună.

„Cine are carte, are parte”

Expresia a apărut în Transilvania şi n-are legătură cu studiile (cum eronat e folosită ades), ci cu partea de bucate ce revenea fiecăruia în funcţie de cartea funciară. OPCI Hunedoara a înmânat, miercuri, 22 februarie 2017, primele extrase de carte funciară la 118 persoane din Mărtineşti.
O zi mai târziu, alţi 128 de pro­prietari de terenuri din Crişcior au avut parte de carte funciară. „Mai avem în derulare 18 primării, iar în cursul lunii martie, zic eu, se vor finaliza lucrările şi vor primi actele de proprietate şi acei proprietari.
Ca noutate, pe extrasele de carte funciară pe care le-au primit astăzi cetăţenii există inclusiv coordonatele punctelor de contur a fiecărei parcele”, a declarat Petru Lobonţ, directorul OPCI Hunedoara.
În judeţul Hunedoara, 66 de unităţi administrative vor fi cadastrate după varianta adoptată de Guvernul Cioloş, iar la trei primării se lucrează după metoda Guvernului Ponta.
Ordonanţele PSD sunt defecte de demult

Prima intabulare gratuită a terenurilor este o promisiune electorală a USL-ului din 2012. Legea a fost jucată la ruleta populismului politic, după ce s-a spart Uniunea, fapt ce a întârziat cu mai bine de patru ani apariţia primului extras de carte fun­ciară în regim gratuit. Legea promovată de PNL a fost respinsă la vot de parlamentarii PSD, în 2013. Pesediştii susţineau că Guvernul Ponta va cadastra terenurile printr-o ordonanţă de urgenţă, ceea ce s-a şi întâmplat la începutul anului 2014, când a început cadastrarea în trei comune din judeţ. Este vorba de Ghelari, Lelese şi Cerbăl, comune unde niciun cetăţean nu a intrat în posesia actelor. Cu puţin noroc, ghelărenii ar putea primi înscrisurile spre sfârşitul primăverii.
Pentru că Ordonanţa Ponta îşi dovedise ineficienţa, în august 2016, Guvernul Cioloş, preluând proiectul de lege liberal, a emis altă ordonanţă de urgenţă pentru a grăbi lucrările de cadastrare. S-au dat bani pentru 20 de primării hunedorene, urmând ca pe parcursul acestui an fiecare primărie să poată lua până la 135.000 lei pentru cadastrarea gratuită.

About Marcel Bot