Elevii de la Informatică cer comunităţii sprijin pentru RobotX

Articolul a fost vizualizat de 1,282 ori

Câţiva elevi de la Colegiul de Informatică “Traian Lalescu” din Hunedoara vor reprezenta judeţul la cel mai mare concurs de robotică pentru licee din România. Sub coordonarea profesorului de fizică, echipa liceană munceşte de mai bine de două luni la realizarea robotului, dar tinerii adună cu greu materiale şi resursele necesare. Mai au nevoie de trei mii de lei pentru a-şi definitiva proiectul RobotX.

MARE
“Copiii care fac roboţi vor fi mai oameni decât toţi!”, spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu, la începutul materialul de prezentare a competiţiei care va avea loc între 25 şi 26 martie. Roboţelul elevilor de la Colegiul Naţional de Informatică (CNI) din Hunedoara este departe de a fi gata pentru concurs. La final, maşinăria controlată cu telecomanda va trebui să facă o mulţime de lucruri. Deocam­dată, a „învăţat” să se plimbe şi chiar să arunce mingi. Alina Artean este în clasa a X-a şi s-a alăturat echipei de robotică pentru că este decisă să înveţe lucruri noi. Deocamdată, a devenit specialistă în tăiat… şuruburi: „Vreau să mă implic cât mai mult, să am cât mai multe activităţi şi sunt dornică să învăţ lucruri noi. În primul rând, am învăţat să lucrez în echipă: cum să facem, cum să ne înţelegem ca totul să fie bine. De când am demarat proiectul am montat, demontat de o grămadă de ori, am făcut robotul bucăţi. E ceva când montezi totul şi te gândeşti că e foarte bine şi apoi îţi dai seama că un şurub nu se potriveşte în gaură şi trebuie să demontezi tot, să le pui pe partea cealaltă. S-a întâmplat să fie totul montat, dar motorul se învârtea în sens invers şi a trebuit schimbat, e greu, dar e fain!”, spune tânăra. Fiecare elev din echipă are treaba lui: „Eu mă ocup în special de partea de software, dar asta nu înseamnă că nu mă mai implic şi în partea de hardware. În plus, o ajut pe Alina la partea de public relation, dar la tăiat şuruburi nu mă bag, acolo e doar treaba ei!”, zâmbeşte Răzvan Vîrtan, un alt membru al echipei, extrem de implicat în activitatea din jurul robotului. „Eu m-am alăturat acestui proiect pentru că întotdeauna mi-au plăcut roboţii. De când am fost mic mi-a plăcut şi fizica, roboţii şi partea de programare. Mă interesează să fac un robot ca acesta care se controlează şi cu telecomanda. Îmi plac lucrurile de genul acesta care presupun tehnică, sunt lucruri reale – noi programăm ceva care se mişcă, face ceva, nu doar pe calculator”, spune Cristian Budiul. Ei sunt doar o parte din echipa RobotX a Colegiului Național de Informatică “Traian Lalescu” Hunedoara.

roboteii_1
First Tech Challenge Romania
Elevii profesorului Mircea Nistor  (care formează Clubul „Fizitec”) sunt recunoscuţi pentru pasiunea lor şi proiectele îndrăzneţe, iar RobotX este cea mai recentă provocare. Este pentru prima dată când elevii hunedoreni, pasionaţi de fizică, lucrează robotică la acest nivel. Şi asta pentru că americanii care organizează concursul în Statele Unite au impus condiţii draconice pentru această competiţie. Un adevărat campionat de robotică, First Tech Challenge Romania (FTC) va aduce în concurs cei mai buni copii pasionaţi de tehnică, iar organizatorul are aşteptări mari: trebuie respectate anumite dimensiuni şi cerinţe clare.  Profesorul Mircea Nistor ştie foarte bine ce îşi doreşte de la echipa sa de robotică: „Să câştige! Asta ne-am propus! Vrem să învăţăm foarte multe şi cât de repede se poate şi, chiar dacă nu vom ieşi înviroboteii_7ngători anul ăsta, câştigul deja s-a realizat prin ceea ce au învăţat ei să facă şi suntem siguri că vom progresa foarte rapid şi vom face lucruri absolut măreţe. Niciodată nu am îndrăznit să lucrăm robotică la acest nivel, la nivelul cerinţelor unui asemenea concurs. Sunt nişte condiţii draconice care trebuie îndeplinite, inclusiv „testul dimensiunii”, pentru că roboţelul trebuie să se încadreze şi aici: nu intri în ring dacă roboţelul tău nu încape într-o cutie standard, ceea ce înseamnă că nu ai voie să te întinzi cât vrei, deşi una dintre sarcinile robotului va fi ridicarea unei bile mari la un metru şi jumătate deasupra sa. Prin urmare, trebuie să se extindă cu elemente care iniţial sunt compacte în interior. Asta este o provocare minunată, pentru care vom mai învăţa multe”, spune Mircea Nistor. Cei mai implicaţi au petrecut deja sute de ore din timpul liber în laboratorul de fizică pentru acest proiect. „Până la urmă, robotul nostru va trebui să facă o grămadă de chestii: să se mişte de unul singur, să arunce mingi, să ridice o bilă mare de un metru. Practic, el trebuie să reziste în faţa celorlalţi roboţi, la ciocnirile lor, să ştie să apese butoane, să găsească linii albe. Va avea o grămadă de lucruri de făcut şi unele, pe mod autonom, adică de unul singur. Noi sperăm că vom reuşi şi pentru asta muncim în continuare. Avem două luni şi jumătate de când am început, am lucrat şi sâmbetele, stăm şi după ce se termină orele. A fost mult de muncă şi mai este”, spune Cristian Budiul. Cei 20 de elevi din echipa hunedoreană de robotică lucrează de mai bine de două luni la acest proiect şi îi mai aşteaptă multă munroboteii_6că până la final.

roboteii_3
Ajutor pentru roboţel
Cea mai mare competiţie de tehnologie şi ino­va­ţie din România a adus la Hunedoara nu doar o provocare pentru inteligenţa şi pasiunea echipei RobotX, ci şi una financiară. Pentru ca echipa de robotică să îşi definitiveze proiectul şi să aibă şanse de reuşită la concurs, elevii au nevoie de susţinere. Aşa că au apelat la sprijinul co­munităţii: „Din păcate, kitul pe care l-am primit nu ne ajunge pentru robot. Toate plăcile de aluminiu preperforate ni s-au terminat deja şi avem nevoie să completăm cu tablă de aluminiu, profile de aluminiu, policarbonat compact, cunoscut şi ca lexan. În plus, avem nevoie de două telefoane şi ne trebuie doar un anumit tip, pe care nu îl avem şi nici nu poate fi înlocuit. Cei care organizează competiţia din Statele Unite, ne-au indicat exact ce putem folosi. În general, sunt lucruri care se obţin cu greu de „dincolo”, iar pe piaţa au­tohtonă sunt destul de scumpe. Unul dintre ele este Mo­torola Moto G3, care este în lista lor scurtă, care în rest recomandă tipuri de telefon care sunt exorbitant de scumpe. Oamenii ne pot ajuta cu mărunţişuri din astea de infrastructură, lucruri din care noi putem construi roboţelul”, explică profesorul de fizică. Elevii spun că nu îşi permit să suporte singuri cheltuielile pentru acest proiect: „Avem nevoie de mai multe piese pentru robot, eu mă gândesc la telefoane compatibile, cele care sunt şi acceptate în cadrul con­cursului, dar şi fonduri necesare pentru achiziţionarea unor componente de electronică şi de motoare din Statele Unite ale Americii, pentru că doar de acolo le putem cumpăra. Este primul an în care se organizează în România şi noi nu avem o piaţă roboteii_4care să vândă asemenea piese”, arată Răzvan Vîrtan.
„Împreună susţinem RobotX”
Deocamdată, copiilor li s-au alăturat cei de la Free Bikers Hunedoara, care au şi iniţiat o campanie pentru a obţine sprijin pentru realizarea robotului. „Alina, fata care ”taie” şuruburi este fiică de motociclist. Nu doar mo­tocicliştii pot ajuta, oricine se poate alătura campaniei, atât prin spon­sorizări cu obiectele de care ei au atâta nevoie, piese, telefoane, cât şi prin fonduri. Toate sumele pe care noi le primim vor merge la ei. Îi ajutăm să cumpere şi piesele care trebuie comandate din afara ţării. M-am gânditroboteii_5 să-i ajutăm, pentru că mi-am adus aminte cum era când eram în liceu şi aveam proiecte pentru care nu exista susţinere şi ne era foarte greu. Nu uităm trecut şi încercăm să ajutăm viitorul”, spune Marius Achim de la Free Bikers Hunedoara. Una peste alta, este nevoie de circa trei mii de lei pentru ca elevii să îşi poată achiziţiona piesele necesare. Oricine poate ajuta se poate alătura campaniei donând bani sau tot felul de piese precum tablă sau profile de aluminiu, şuruburi sau piuliţe. Donaţiile cu menţiunea „Pen­tru RobotX” se pot face în contul BCR RO79RNCB016­21100672200­01. Cea mai mare competiţie de ro­botică pentru licee are loc la finele lunii martie, la Bucureşti şi implică peste 800 de elevi de liceu, 33 de oraşe din ţară şi 53 de echipe din cele mai bune licee ale României.

About Laura Oană