Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 1,116 ori

„Săptămâna meseriilor” în liceele cu profil tehnologic din judeţ
Raluca Stroia, Glasul Hunedoarei

Elevii din judeţul Hunedoara care doresc să urmeze din anul şcolar următor învăţământul profesional şi tehnic vor fi informaţi despre pregătirea şi calificările pe care le vor primi la specializările dorite. Acest lucru va fi posibil în cadrul acţiunii „Săptămâna meseriilor”, care va fi organizată săptămâna vii­toare în liceele cu profil tehnologic din judeţ.
În perioada 27 februarie – 31 martie, în unităţile de învăţământ din judeţul Hunedoara, care oferă învăţământ profesional şi tehnic, se desfăşoară „Săptămâna meseriilor”. La nivelul judeţului există 18 unităţi de învăţământ care oferă această formă de învăţământ pentru elevii de clasa a VIII-a. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, aceste şcoli vor organiza săptămâna viitoare diverse activităţi de informare pentru elevii care doresc să urmeze din anul şcolar următor cursurile unei şcoli profesionale. „Conform Calendarului admiterii în învăţământul profesional de stat cu durata de 3 ani – pentru anul şcolar 2016-2017, aprobat prin O.M.E.N.C.S nr. 5069/ 31.08.2016, în perioada 27 februarie -31 martie, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ care îşi propune să şcolarizeze elevi în învăţământul profesional în anul şcolar 2017-2018 se va desfă­şura acţiunea <Săptămâna meseriilor>. În cadrul evenimentului se vor organiza următoarele acţiuni: promovarea învăţământului profesional şi tehnic în general şi a modului de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional; consilierea elevilor din clasa a VIII-a, învăţământ gimnazial, cu privire la oportunitatea continuării studiilor în învăţământul profesional”, a menţionat inspector şcolar în învăţământul profesional, Dana Luiza Cioară.
Vizite în şcoli, dezbateri şi consilierea elevilor privind orientarea şcolară
Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au cerut directorilor şcolilor profesionale din judeţ să stabilească un calendar al activităţilor pentru Săptămâna meseriilor. Conform acestuia, majoritatea unităţilor şcolare vor organiza activităţi de consiliere a elevilor şi părinţilor privind orientarea şcolară şi profesională care va fi realizată de profesorii diriginţi, în colaborare cu profesorii consilieri şcolari. Totodată, se vor organiza vizite în şcoli, informarea elevilor despre învăţământul profesional, ateliere de lucru cu elevii de clasa a VIII-a, dezbateri, mese rotunde etc.

pag 12 1


Jandarmul hunedorean, colonelul Mihai Iosif, s-a întors din Afganistan
Petronela Tamas, Servus Hunedoara

Jandarmul hunedorean, adjunctul inspectorului şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, colonelul Mihai Aurelian Iosif s-a întors acasă, după un an în care s-a aflat într-o misiune în Afganistan. Pe parcursul acestei misiuni a fost desemnat să fie Ofiţerul Coordonator al EUROGENDFOR în Afganistan (Forţa de Jandarmerie Europeană – EGF). În această calitate, jandarmul român a colaborat strâns cu ofiţerii reprezentanţi ai celorlalte naţiuni membre EGF.
Colonelul Mihai Iosif a încheiat turul de serviciu din cadrul misiunii NATO Resolute Support Afganistan şi a revenit în si­guranţă în ţară săptămâna trecută. „Jandarmul hunedorean, alături de un alt coleg de misiune, colonel Florinel Flueraş, au fost primiţi la Inspectoratul General al Jandarmeriei, unde conducerea instituţiei i-a felicitat şi le-a mulţumit pentru modul profesionist în care şi-au îndeplinit mandatul, precum şi pentru onoarea cu care au reprezentat Jandarmeria şi, cel mai important, România, în faţa partenerilor strategici internaţionali. Reamintim că, pe durata misiunii sale de un an (2016-2017), colonelul Mihai Iosif a deţinut funcţia de Consilier al Şefului de Stat Major din Ministerul de Interne Afgan, contribuind zilnic prin experienţa sa profesio­nală la îmbunătăţirea acti­vităţii Ministerului de Interne Afgan – structură esenţială pentru stabilitatea şi funcţionarea statului afgan. Cu ocazia încheierii misiunii şi revenirii în ţară, colectivul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara adresează celor doi ofiţeri un călduros «BINE AŢI VENIT ACASĂ!»”, a declarat maior Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al IJJ Hunedoara. De asemenea, Mihai Iosif a fost desemnat Ofiţer Coordonator al EUROGENDFOR în Afganistan (Forţa de Jandarmerie Europeană – EGF), iar în aceas­tă calitate jandarmul român a avut o constantă colaborare cu ofiţerii reprezentanţi ai celorlalte naţiuni membre, în reprezentarea EUROGENDFOR din Afganistan.
A treia misiune internaţională
Mihai Iosif este la a treia misiune internaţională. Ofiţerul a demonstrat nu numai abilităţi de consiliere la nivel strategic a partenerilor afgani, dar şi capacitatea de a face parte dintr-un Stat Major NATO, reuşind să se coordoneze perfect cu personalul RSM şi cel al partenerilor internaţionali din cadrul ambasadelor şi entităţilor non-guvernamentale, în rezolvarea problemelor şi nevoilor identificate în special la nivelul domeniilor conduse de Şeful de Stat Major din Ministerul de Interne Afgan. Printre proiectele de nivel strategic în care este implicat se numără: Proiectul privind Modernizarea Centrului de Apel de Urgenţă 119 (119 Call Center), Proiect privind stabilirea nevoilor bugetare necesare unui Centru de Pregătire a Câinilor de serviciu (MoI K9 Project) şi Selecţionarea personalului MoI în participarea la programe de pregătire în străinătate (SUA, Europa, Asia).
În luna august 2016, colonel Mihai Iosif a fost decorat cu medalia Armatei Americane Combat Action Badge (US Army CAB) pentru profesionalismul demonstrat în îndeplinirea misiunilor încredinţate.

pag 12 2

 


Val de incendii de vegetaţie uscată în judeţ
Natalia Bumbac, Mesagerul Hunedorean

La sfârşitul săptămânii trecute, un nou val de incendii de ve­getaţie uscată s-a înregistrat la noi în judeţ. Au fost afectate aproximativ 600 de hectare, pompierii hunedoreni fiind nevoiţi să intervină 24 de ore din 24 pentru stingerea şi li­mitarea extinderii flăcărilor.
„Începând de vineri, până azi (n. r.: 5 martie), 51 de incendii de vegetaţie uscată s-au manifestat pe suprafeţe de teren din 49 de localităţi din judeţ. Au fost afectate 600 de hectare. În operaţiunile de lichidare a acestor arderi au fost implicaţi peste 100 de subofiţeri de la toate subunităţile din judeţ. Din cauză că în majoritatea zonelor incendiate nu se poate acţiona cu autospecialele cu apă, acestea neavând acces, deoarece nu le permite terenul, pompierii folosesc pentru stingerea flăcărilor doar mături şi lopeţi. Cel mai puternic incendiu a avut loc pe raza localităţii Baru, iar ultimul focar a fost anunţat, duminică, în localitatea Călan”, a declarat maiorul Anemona Doda, purtătorul de cuvânt al ISU Hunedoara. Incendiile, cel mai probabil, sunt provocate ca urmare a acţiunilor de igienizare a solurilor, proprietarii de terenuri dând foc vegetaţiei uscate. Ceea ce este mai periculos în astfel de situaţii este că flăcările se pot extinde din cauza vântului, ducând la arderi necontrolate, care pot afecta zone forestiere sau chiar localităţi. Din fericire, în incendiile de la noi din judeţ, nimeni nu a fost rănit şi nici nu au fost consta­tate pagube materiale.

pag 12 3

 


Tragedia care a schimbat soarta salvatorilor mineri
Maximilian Gânju, avantulliber.ro

Se împlinesc 31 de ani de la o tragedie care avea să îndolie­ze Valea Jiului şi să răpească mai mulţi specialişti din cadrul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INCD-INSEMEX). Sa­crificiul celor cinci cercetători n-a fost în zadar şi a dus la salvarea a zeci sau poate sute de vieţi. În ziua de 21 martie 1986, în nici 24 de ore, în urma a două explozii consecutive de metan, la E.M. Vulcan au fost accidentate 36 de persoane, dintre care 25 au decedat. Printre cei 25 de mineri morţi în goana comunistă după cât mai mult cărbune s-au aflat şi 5 specialişti de renume de la Centrul de Cercetare şi Securitate minieră Petroşani (azi INSEMEX).  Sacrificarea celor 5 specialişti în minerit, care au fost obligaţi de către autorităţile comuniste ale statului să intre în subteran, a dus după aceea la adoptarea unei măsuri care este valabilă şi în ziua de astăzi. Astfel, în urma celor două accidente colective de muncă de la E.M. Vulcan din primăvara anului 1986, în afara salvatorilor minieri, nimeni nu mai are voie să intre în perimetrul subteran în care a fost înregistrată o explozie de metan în termen de minim 24 de ore de la producerea acesteia. În memoria cercetătorilor care au plătit cu viaţa lor pentru a salva vieţi, la troiţa din curtea INSEMEX Petroşani, sunt aprinse candele în fiecare an, pe 21 martie.

pag 12 4 2

 


Silvanus şi Silvanele din Ultpia Traiana Sarmizegetusa, expuse la muzeu
Ziarul Hunedoreanului

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 martie 2017, o nouă piesă în categoria „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia. Exponatul lunii martie 2017 face parte tot din colecţia secţiei de la Sarmizegetusa (Ulpia Traiana) a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane, fiind vorba despre un relief din marmură reprezentându-l pe zeul Silvanus, veche divinitate romană protectoare a pădurilor şi câmpurilor, care a evoluat, odată cu dezvoltarea agriculturii, de la o divinitate de rang inferior la una foarte importantă în Italia şi în mare parte a Imperiului roman. Şi în Dacia, Silvanus a fost un zeu popular, cultul său fiind documentat cu precădere în Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, unde este posibil să i se fi ridicat un templu. Potrivit arheologilor, relieful de marmură a fost descoperit în campania din vara anului 1976, între sanctua­rul zeilor Aesculapius şi Hygia şi zidul de nord al oraşului.
Piesa, căreia îi lipseşte colţul din stânga jos, are dimensiunile 17 × 32 × 3,3 cm şi redă zece personaje. În partea din stân­ga, Silvanus este figurat frontal, bărbos şi pletos, cu căciulă frigiană, tunică scurtă şi „chlamys” (mantia), prins pe umărul drept cu o fibulă. Ţine cosorul în mâna dreaptă adusă la piept, iar în cea stângă un toiag lung. Silvanele ocupă cea mai mare parte a reliefului. În număr de nouă, ele sunt figurate cvasi-identic: întoarse uşor spre dreapta lor, purtând „chiton” (rochia) lung, prins sub piept şi ţinând în mâna stângă o cunună (probabil din spice de grâu). Pe bordura inferioară a plăcu­ţei a fost inscripţionat textul: „[M(arcus)? Av]r(elius) Valens dec(urio) col(oniae) ex [v]oto posuit” adică „Marcus? Aurelius Valens decurion al coloniei a pus acest dar”.

 

pag 12 5

About Administrator