PE CONTRASENS. Ordonanţa 13 se întoarce. Dar nu singură

Articolul a fost vizualizat de 1,103 ori

Pe scena marii politici româneşti ne ia ochii o piesă de teatru TV. Are de toate în ea. Umor negru, ameninţări, creşteri salariale, un senator perpe­lindu-se de grijă pentru corupţii cazaţi câte trei pe patul de la mititica şi, în final, ce să vezi, o GRAŢIERE supra­realistă. Ca un fel de parafrază după Dostoievski, dar cu titlul întors: Crimă fără Pedeapsă. Replicile puşcă din diferite părţi, şi nu îţi ia mult timp să te prinzi că firul epic al acţiunii duce către o nouă producţie din ciclul “Naşul”. Ei, cum care Naş? Ar fi un indiciu suficient să vă spun că e vorba de seria a II-a din thrillerul antidemocratic Ordonanţa 13? Ei bine, acum se întoarce!
Actul întâi îl arată pe senatorul Şerban Nicolae dizident în PSD. Atât preşedintele lui de partid, domnul Liviu Dragnea, cât şi premierul Grin­deanu au declarat public că nu sunt de acord cu ce face domnul Şerban Nicolae. Dar, ca să vezi minune, unde s-a terminat democraţia în PSD pentru domnul Chirică, s-a deschis o auto­stradă democratică pentru domnul Nicolae. Dar, ce vrea să facă, de fapt, aşa de capul lui (sîc!), domnul Şerban Nicolae, şeful comisiei juridice la Senat? Păi, amendează Legea Graţierii pe care i-a trimis-o pe vremea Or­donanţei 13 colegul domniei sale domnul Iordache, fostul ministru al Justiţiei. Exact, ăla cu “altă întrebare!”.  De ce vrea să amendeze domnul Nicolae legea graţierii? Pentru că făcând-o prea groasă cu Ordonanţa 13 de modificare a Codului Penal, fostul ministru Iordache nu a mai cutezat să porcească şi Legea Graţierii, pe care a trimis-o în stare rezonabilă în Parla­ment pentru dezbatere. Nu-i nicio problemă, o porceşte acum domnul Nicolae! Toţi corupţii, colecţionarii de mită, abuzierii în serviciu, traficanţii de influenţă, toţi!, trebuie iertaţi, graţiaţi, pentru că, din cauza călăilor de la DNA, dorm săracii trei în pat şi, ca să vezi cruzimea naibii, îi mănâncă igrasia. Aproape la fel de rău ca în spitale! De aceea vrea senatorul PSD Şerban Nicolae, aşa, pe persoană fizică, să îi graţieze pe şmanglitorii neamului. Dar nu oricum. Le graţiază şi folosul necuvenit de executarea silită, că e mare domn! Dragnea şi Grindeanu s-au scos formal din această nouă daraveră, dar PSD-ul TACE! Nu se scoate! Aşteaptă să vadă dacă domnul Dragnea face cu ochiul sau nu! Aşa că dezbaterea amendamentelor domnului senator Nicolae a fost amânată.
Dar nu doar zbaterea de pleoapă a şefului social-democrat e în discuţie. Dacă strada nu pricepe că asta e democraţia şi încep iarăşi protestele? Intră în scenă pe acest fond de intrigă şi nelinişte parlamentară însăşi mi­nistrul Muncii, doamna Olguţa Vasilescu. Are în mână o pancartă care anunţă majorări de salarii aşa cum anunţă demoazelele alea rundele la box: 4000 lei x2, 7000 lei x1,45 şi încă ceva nedefinit la peste 7000 de lei. Dintr-o singură replică ministrul decretează România raiul bugetarilor pe pământ. O parte a spectatorilor  aplaudă frenetic dând aprobativ din cap. “Aşa da, să tot votezi din ăştia!”. Din culise, colegii îi şoptesc doamnei ministru că majorările alea, eheee, colo după 2021 se livrează, dacă ‘om mai trăi! Pentru că replica asta nu o gândise cu capul ei, doamna ministru îngână sufleorul producând derută în sală.
Dacă nu merge banu, există şi alte metode de împăcare! De undeva, din fosa orchestrei, urcă pe scânduri deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, un doctor – politician care vrea să continue piesa cu o “lovitură de teatru”.  Deputatul Ciuhodaru vrea nici mai mult nici mai puţin decât să apere democraţia de popor. Un proiect legislativ iniţiat de domnia sa prevede pedepsirea protestatarilor cu în­chi­soare între 6 luni şi 3 ani dacă prin manifestare „au scopul de a schimba or­dinea constituţională ori să în­greu­neze sau să impiedice exercitarea pu­terii de stat”. Vedeţi ce bine lucrează în echipă PSD-ul? Pe locurile libere lăsate în puşcării de corupţii graţiaţi de se­natorul Nicolae, încap numai bine protestatarii care nu mai vor “noaptea ca hoţii” condamnaţi de deputatul Ciuhodaru.
Deocamdată e linişte, dar înfiinţarea serviciului “Nufărul legislativ” pentru spălarea cazierelor politicienilor ne­cinstiţi ai României rămâne prima grijă a actualei Puteri. Serialul con­tinuă!

About Adrian Sălăgean