Dr. Carollina RADU
Rubeola este o boală infecțioasă eruptivă, care poate să apară la sugarii cu vârsta sub 1 an și în colectivitățile de copii nevaccinați. În mod popular este cunoscută ca “pojărel”. Este determinată de virusul rubeolic, care până la introducerea vaccinării determina epidemii iarna și primăvara. Este important să cunoaștem această boală infecțioasă deoarece forma congenitală a rubeolei reprezintă o formă foarte gravă a acestei boli, care poate fi prevenită prin informarea corectă a femeilor care vor să aibă o sarcină.
Transmiterea se face pe cale aeriană (prin picăturile de tuse, strănut, vorbit), prin contactul cu suprafețele contaminate (jucării, veselă și mobilier), prin transmiterea sanguină, dacă există răni deschise, și nu în ultimul rând transmiterea materno-fetală (rubeola congenitală). Incubația este de 14-21 zile. Perioada de maximă contagiozitate este până în momentul apariției erupției.
Simptome – debutul este cu febră (38-39 grade), cefalee, indispoziție, iritabilitate, oboseală, dureri în gât, mărirea ganglionilor (submandibulară- sub bărbie, laterocervicală – de o parte și de alta a gâtului, occipitală – în spatele capului). Adenopatiile sunt foarte importante pentru diagnostic, în special cele occipitale. Adenopatiile pot persista 2-4 săptămâni. Erupția apare la o zi după scăderea febrei, inițial la nivelul feței și în spatele urechilor, apoi se extinde pe trunchi și membre. Erupția este sub forma unor pete de culoare roz, rotunde și ovalare, nu se unesc (nu confluează), este netedă, catifelată (ceea ce o deosebește de alte boli eruptive – scarlatina, rujeola) și poate să dispară în câteva ore sau poate să persiste căteva zile. Erupția se însoțește de dureri articulare (artralgii), care pot să persiste săptămâni. De asemenea, afectarea ganglionilor din abdomen poate să ducă la dureri abdominale, care să ducă la confuzii cu alte afecțiuni (apendicită). Evoluția bolii este ușoară, boala determină imunitate de durată.
Complicaţii
– Artrita rubeolică, purpura trombocitopenică (scăderea numărului de trombocite),
– Encefalită și/sau encefalomielită – afectarea sistemului nervos central – cazuri foarte rare, dar foarte grave, care pot conduce la deces.
Diagnosticul – se face pe date epidemiologice (epidemii în colectivitățile de copii nevaccinați), clinice (erupția este specifică, dar uneori poate lipsi sau are aspect atenuat). Așa cum am subliniat, este foarte importantă prezența adenopatiilor și patognomonică (specifică pentru diagnostic este cea occipitală). Diagnosticul de laborator este cel care pune în evidență anticorpii specifici, esențiali pentru confirmarea bolii acute (anticorpi IG, M sau a imunizării– anticorpi IG.G).
Tratamentul
Izolarea este cea mai importantă măsură până la confirmarea sau infirmarea bolii. Se izolează pacientul la domiciliu (nu este o boală ce necesită internare obligatorie în cazurile necomplicate), pentru 7-10 zile. Dieta este ușoară, hidro-lacto-zaharată. Este foarte importantă izolarea față de femeile gravide, neimunizate (prin vaccinare sau prin boală), deoarece sunt la mare risc de a face boala și de a transmite la copil virusul, ceea ce va duce la apariția rubeolei congenitale, în special dacă contaminarea este în primul trimestru de sarcină. Dacă copilul prezintă febră se dau antipiretice (ibuprofen, paracetamol).
Profilaxia – se obține prin vaccinare – VACCIN ROR sau PRIORIX, la vârsta de 1 an și apoi la 7-8 ani. În clasa a 8-a se vor vaccina doar fetele.
RUBEOLA CONGENITALĂ- este o formă gravă care apare la copil, dacă mama a contractat virusul în primul trimestru de sarcină. Rubeola poate să aibă forme de boală inaparente, deci mama să nu realizeze contaminarea. Virusul se transmite la făt prin placentă și determină malformații grave și uneori avort spontan. Dacă mama este infectată în prima lună de sarcină, riscul de naștere cu malformații este de 100%. După luna a treia de sarcină, riscul de malformații congenitale este de 20%. Malformațiile congenitale sunt: cataracta congenitală, malformații cardiace, osoase, digestive și musculare, surditatea, afectarea hematologică și, nu în ultimul rând, retardul mintal.
Este foarte important ca femeile care vor să aibă o sarcină să își testeze nivelul de anticorpi antirubeolă – anticorpii IG.G arată că femeia este imunizată și deci nu va mai contracta boala la contactul cu o persoană contaminată. Prezența anticorpilor IG.M arată infecția acută și recomandarea este de avort.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.