Printre cele 11 judeţe cu rata de angajare peste media naţională

Articolul a fost vizualizat de 747 ori

 

rata angajarii

O statistică interesantă publicată recent de către Institutul Naţional de Statistică (INS) prezintă situaţia, pe judeţe, a numărului de salariaţi ra­portată la numărul total de locuitori.
Surprinzător este că, în ciuda dispariţiei aproape în totalitate a sluj­belor pe care industria grea le furniza în judeţul Hunedoara, rata de angajare locală depăşeşte media naţională, judeţul făcând parte dintr-un grup restrâns de judeţe în care se întâlneşte această situaţie.
Astfel, potrivit INS, în judeţul Hunedoara un număr de 113.519 de persoane au avut statutul de salariaţi în 2016, reprezentând 28,5 la sută din totalul populaţiei judeţului. În regiunea Vest, ne plasăm pe locul trei, după judeţele Timiş (34,1 la sută) şi Arad (31,3 la sută), dar înaintea Caraş-Severinului, unde numărul de salariaţi raportat la întreaga populaţie este de doar 19,9 la sută. Cu toate că rata angajărilor plasează judeţul pe o poziţie favorabilă în ţară, per total situaţia nu este foarte îmbucurătoare. Oficial, în judeţul Hunedoara sunt 10.789 șomeri, rata șomajului fiind de 5,8 la sută, cu un procent mai ridicată decât media pe țară.

Un bucureştean din doi are de lucru
La nivel naţional, diferenţele între diferitele judeţe sunt notabile. Bucureştiul are cea mai mare rată de angajare din România, având în vedere că mai mult de 50% dintre locuitori (adică circa 937.000 de persoane) au un loc de muncă, dublu faţă de rata de angajare la nivel naţional,
La polul opus este situaţia din Giurgiu, unde numai 12,5% din populaţia stabilă – adică unu din opt locuitori – are un loc de muncă, mai arată datele Statisticii aferente anului 2016.
Alături de Hunedoara, din categoria judeţelor care au o rată de angajare peste media naţională mai fac parte Cluj (32,8 la sută), Sibiu (32,2 la sută), Braşov (31,9 la sută), Bihor (29,5 la sută), Constanţa (26,6 la sută), Alba (26 la sută, surprinzător sub Hu­ne­doara!), Argeş (24,5 la sută), Mureş (24,3 la sută) şi Bistriţa-Năsăud (24,1 la sută).
Media naţională

Potrivit datelor furnizate de INS, media naţională a ratei de angajare este de 23,9 la sută.
Prin urmare, anul trecut în România lucrau circa 4,7 milioane de persoane.

About Administrator