De ce românii nu pot beneficia de legea falimentul personal

Articolul a fost vizualizat de 546 ori

falimentul personal

 

Legea insolvenței persoanelor fizice nu poate fi aplicată. Deşi ar fi trebuit să intre în vigoare din ianuarie 2016, este în pericol să nu fie aplicată nici de la 1 august 2017, dată pentru care a fost amânată de fostul Guvern, după ce parlamentarii au încercat să aprobe aplicarea acesteia din noiembrie 2016. Acum, invocând inexistenţa struc­tu­rilor care să o aplice, și Guvernul Grin­deanu susține amânarea acesteia.
De ce e importantă legea pentru români?
Potrivit proiectului, românii care au datorii vor avea posibilitatea să-și declare falimentul personal. Aceștia vor beneficia de două proceduri: una administrativă, care prevede că, în fața unei comisii de insolvență, își vor putea face un plan de reeșalonare a datoriilor pe 5 ani, și o procedură de lichidare în fața instanțelor de judecată. Un avantaj al legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice se relevă faţă de legea privind darea în plată. După insolvenţă debitorul persoană fizică de bună credinţă poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanţie, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinţei de familie sau după caz a terenului.
Un alt avantaj constă în faptul că în procedura insolvenţei se suspendă executarea silită şi se stopează calculul de dobânzi şi penalităţi.
Totodată, în cadrul procedurii de insolvenţă pe bază de plan de ram­bursare a datoriilor, debitorul rămâne cu garanţiile în proprietate dacă res­pectă planul de rambursare ce prevede acoperirea a cel puţin 50% din valoarea totală a creanţelor. Instanţa poate dis­pune ca debitorul să fie eliberat de datorii în cadrul procedurii judiciare de insolvenţă prin lichidare de active, după lichidarea de active şi efectuarea de plăţi către creditori.
Ce prevede legea insolvenței persoanelor fizice
Legea este destinată clienților băn­cilor cu restanțe la credite de minim 15.000 de lei (3.500 de euro), mai exact echivalentul a 15 salarii minime pe economie (de 1050 lei de la 1 iulie și prevăzut la 1200 lei de la 1 ianuarie 2016) și o întârziere de cel puțin 90 de zile la plata ratelor.
Legea insolvenței persoanelor fizice nu este aplicabilă debitorului:
– care a fost concediat în ultimii 2 ani din motive ce îi sunt imputabile;
– care, deşi apt de muncă şi fără un loc de muncă sau alte surse de venit, nu a depus diligenţa rezonabilă necesară pentru a-şi găsi un loc de muncă sau care a refuzat, în mod nejustificat, un loc de muncă propus sau o altă activitate aducătoare de venit;
– care a acumulat datorii noi, prin cheltuieli voluptuare în timp ce ştia sau ar fi trebuit să ştie că este în stare de insolvenţă. (Voluptar – care ține de lux; care nu este necesar, ci făcut numai pentru plăcere)
– care a determinat sau a înlesnit ajungerea în stare de insolvenţă, cu intenţie sau din culpă gravă.
Pronostic pentru aplicarea legii
Guvernul justifica amânarea cu încă 7 luni a intrării în vigoare a acestui act normativ prin faptul că, pentru aplicarea noilor reglementări, este nevoie “de un sistem complex”: înfiin­țarea a 42 de comisii de insolvență la nivel teritorial, a aparatului tehnic necesar și adoptarea normelor de aplicare a legii.
“Pentru ca aceste noi structuri să poată funcționa, trebuie alocate resurse umane și financiare. Mai exact, este nevoie de specialiști care vor parcurge o etapă de pregătire profesională cu durata între una și trei luni. Ne­prelungirea termenului de intrare în vigoare a Legii ar determina im­posi­bilitatea aplicării procedurii admi­nistrative de insolvență pe bază de plan de rambursare și a procedurii sim­plificate de insolvență, în condițiile inexistenței, respectiv, subdimen­sio­nării structurilor administrative de implementare”, susținea Guvernul.

About Administrator