Primăvara astronomică a început la Sarmizegetusa Regia

Articolul a fost vizualizat de 818 ori

echinoctiu
Cetăţile dacice din Munţii Orăştiei au fost, în ziua echinocţiului de primăvară, locuri de întâlnire pentru turiştii care au dorit să celebreze într-un mod special intrarea în primăvara astronomică. Deşi vremea a fost mo­horâtă, iar în ultimele zile a plouat şi a chiar nins peste Sarmizegetusa Regia, luni, câteva zeci de turişti din toată ţara au celebrat echinocţiul de primăvară în fosta capitală a dacilor, din Munţii Orăştiei. Spre deosebire de vizitatorii obişnuiţi ai aşezării, grupurile celor care obişnuiesc să vină la cetăţile dacice cu ocazii speciale pot fi recunoscute uşor. Oamenii au meditat în preajma ruinelor templelor antice din Sarmizegetusa Regia şi au făcut exerciţii de relaxare. „Am venit aproape în fiecare din ultimii zece ani la Sarmizegetusa Regia, în zilele echinocţiului, dar şi cu alte ocazii. Este un loc aparte, încărcat de energie şi spiritualitate”, povesteşte unul dintre turiştii veniţi din Bucureşti. Unii dintre vizitatorii sitului UNESCO şi-au continuat apoi excursia pe traseul spre Masivul Godeanu, sau spre celelalte aşezări dacice din zonă, preferate de echinocţiu: Feţele Albe, Costeşti şi Blidaru.
Momentul echinocţiului, al intrării în primăvara astronomică, a fost marcat luni, la ora 12:29. „Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine”, informează Observatorul Astronomic “Amiral Vasile Urseanu”. Începând de la aceasta dată, durata zilei faţă de cea a nopţii va fi în continuă creştere, iar cea a nopţii în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstiţiului de vară.
Sarmizegetusa Regia face parte din ansamblul cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei aflate în patrimoniul mondial UNESCO. Fosta capitală a Regatului dac este unul dintre cele mai populare monumente istorice ale României. Sarmizegetusa Regia a fost centrul economic, religios şi politic al Daciei, înainte de războaiele daco-romane din jurul anului 100. În vremea existenţei sale ca reşedinţă a aristocraţiei dace, se presupune că templele Sarmizegetusei Regia au fost şi locuri de unde dacii făceau observaţii astronomice şi încercau să afle misterele cereşti.

About Daniel Guta