pe contrasens – Programul economic PSD? Bun, dacă nu e aplicat

Articolul a fost vizualizat de 960 ori

Programul economic cu care dom­nul Dragnea a sucit minţile românilor nu are corespondent în viaţa reală, adică nu trăieşte dincolo de vrăjelile campaniei electorale. Motivul este evident: spre deosebire de legile pe­nale, legile economice sunt im­posibil de coţcărit. Celor care au votat pro­gramul PSD trebuie să li se aducă la cunoştinţă că încă nu s-a inventat bugetul ăla din care poţi să scoţi mai mult decât bagi. A încercat un domn Stoica cu un sistem piramidal Caritas prin anii ’90, dar n-a mers prea mult şi a dat faliment. Aşa cum riscă acum România, dacă PSD-ul se încăpă­ţâ­nează să intre în speculaţia economică pe care şeful său, domnul Dragnea, a desenat-o pe flipchart în campania electorală ca parte ce-i revine în trocul popular subînţeles: lefuri la schimb cu amnistie şi graţiere.
Pentru că nu are prejudecăţi po­litice, criza a început deja să rânjească printre fălcile foarfecei care ciopârţeşte bugetul între creşterile salariale şi reduceri de taxe. I-a văzut grimasa  ministrul Finanţelor. Uitând o clipă că nu este tehnocrat, domnul Viorel Ştefan a vorbit în cunoştinţă de cauză  despre perspectiva unor reduceri de cheltuieli absolut necesare.
Degeaba s-a supărat domnul Drag­nea! Ministrul domniei sale are dreptate. O spun cifrele. Luna ianuarie a înregistrat o scădere a încasărilor la buget cu 5 la sută şi o creştere a cheltuielilor cu 3 la sută faţă de ianuarie 2016. În luna februarie încasările din TVA au fost cu 14 la sută mai mici faţă de luna similară din 2016 luată ca reper. La finele lunii trecute Comisia Euro­peană a cerut Guvernului Grindeanu să explice cum poate ţine deficitul sub 3 la sută, când experţii de la CE estimează că acesta va atinge 3,6 la sută din PIB. Guvernul Grindeanu a fost avertizat că se îndreaptă spre un deficit de 3,7 la sută şi de către FMI. De parcă nu ar şti că nu fac bine, oficialii români au fost informaţi de şeful misiunii FMI pentru România că, însumat, reducerea taxelor, creşterile salariale şi limitarea investiţiilor vor duce economia în cap şi încă repede. Dar de ce să spunem că „vor duce”, pentru că o duc deja. La 60 de zile de guvernare, vicepremierul Shai­dehh i-a lăsat pe toţi primarii cu gurile căscate când a explicat că banii pentru co­fi­nanţarea investiţiilor din bani eu­ro­peni s-au terminat, iar îm­prumuturile sunt greu de făcut pentru că deficitul e umplut deja cu proiectul economic al şefului cel mare. Deci adio absorbţie fonduri europene, fără cofinanţare!
Dar nu-i nimic, că o să scoată dom­nul Dragnea de la teşcherea fondul ăla suveran de investiţii care a uimit(sîc!) marea finanţă internaţională de la Washington la Oslo. Problema este că doar şeful PSD ştie unde e fondul salvator! În afară de domnia sa, nimeni nu cunoaşte nimic concret despre acest subiect, nici chiar primul ministru Grindeanu.
Prin urmare, fonduri europene, nema!, fondul suveran de investiţii, nema! Practic, cei doi piloni pe care ar trebui să se susţină bugetul ţării la venituri nu există! În realitate, pro­gramul economic al domnului Dragnea propune românilor să boierească pe datorie. În situaţia dată Guvernul Grindeanu are doar două soluţii. Una ar fi să dea dovadă de responsabilitate şi să adapteze programul de guvernare la adevărul economic, astfel încât să ne întindem exact atât cât ne permite plapuma. Sau, la presiune politică, să rişte aruncarea în aer a tuturor echi­librelor delicate ale economiei şi să scufunde România în datorii şi deficite care inevitabil vor duce la noi curbe de sacrificiu pentru oameni. Aşa cum au făcut-o grecii, sau cum a făcut România în perioada dezmăţului bugetar de pe vremea premierului Tăriceanu, de am ajuns pe urmă la amputări salariale de 25 la sută. Cred că Guvernul Grin­deanu va opta totuşi pentru prima variantă. Dar nici măcar cu o secundă înainte ca sacii cu graţierea şi amnistia să fie urcaţi în căruţă.
Până atunci însă mai avem voie să cheltuim din promisiuni!

Tags: ,

About Adrian Sălăgean