Programul economic cu care domnul Dragnea a sucit minţile românilor nu are corespondent în viaţa reală, adică nu trăieşte dincolo de vrăjelile campaniei electorale. Motivul este evident: spre deosebire de legile penale, legile economice sunt imposibil de coţcărit. Celor care au votat programul PSD trebuie să li se aducă la cunoştinţă că încă nu s-a inventat bugetul ăla din care poţi să scoţi mai mult decât bagi. A încercat un domn Stoica cu un sistem piramidal Caritas prin anii ’90, dar n-a mers prea mult şi a dat faliment. Aşa cum riscă acum România, dacă PSD-ul se încăpăţânează să intre în speculaţia economică pe care şeful său, domnul Dragnea, a desenat-o pe flipchart în campania electorală ca parte ce-i revine în trocul popular subînţeles: lefuri la schimb cu amnistie şi graţiere.
Pentru că nu are prejudecăţi politice, criza a început deja să rânjească printre fălcile foarfecei care ciopârţeşte bugetul între creşterile salariale şi reduceri de taxe. I-a văzut grimasa ministrul Finanţelor. Uitând o clipă că nu este tehnocrat, domnul Viorel Ştefan a vorbit în cunoştinţă de cauză despre perspectiva unor reduceri de cheltuieli absolut necesare.
Degeaba s-a supărat domnul Dragnea! Ministrul domniei sale are dreptate. O spun cifrele. Luna ianuarie a înregistrat o scădere a încasărilor la buget cu 5 la sută şi o creştere a cheltuielilor cu 3 la sută faţă de ianuarie 2016. În luna februarie încasările din TVA au fost cu 14 la sută mai mici faţă de luna similară din 2016 luată ca reper. La finele lunii trecute Comisia Europeană a cerut Guvernului Grindeanu să explice cum poate ţine deficitul sub 3 la sută, când experţii de la CE estimează că acesta va atinge 3,6 la sută din PIB. Guvernul Grindeanu a fost avertizat că se îndreaptă spre un deficit de 3,7 la sută şi de către FMI. De parcă nu ar şti că nu fac bine, oficialii români au fost informaţi de şeful misiunii FMI pentru România că, însumat, reducerea taxelor, creşterile salariale şi limitarea investiţiilor vor duce economia în cap şi încă repede. Dar de ce să spunem că „vor duce”, pentru că o duc deja. La 60 de zile de guvernare, vicepremierul Shaidehh i-a lăsat pe toţi primarii cu gurile căscate când a explicat că banii pentru cofinanţarea investiţiilor din bani europeni s-au terminat, iar împrumuturile sunt greu de făcut pentru că deficitul e umplut deja cu proiectul economic al şefului cel mare. Deci adio absorbţie fonduri europene, fără cofinanţare!
Dar nu-i nimic, că o să scoată domnul Dragnea de la teşcherea fondul ăla suveran de investiţii care a uimit(sîc!) marea finanţă internaţională de la Washington la Oslo. Problema este că doar şeful PSD ştie unde e fondul salvator! În afară de domnia sa, nimeni nu cunoaşte nimic concret despre acest subiect, nici chiar primul ministru Grindeanu.
Prin urmare, fonduri europene, nema!, fondul suveran de investiţii, nema! Practic, cei doi piloni pe care ar trebui să se susţină bugetul ţării la venituri nu există! În realitate, programul economic al domnului Dragnea propune românilor să boierească pe datorie. În situaţia dată Guvernul Grindeanu are doar două soluţii. Una ar fi să dea dovadă de responsabilitate şi să adapteze programul de guvernare la adevărul economic, astfel încât să ne întindem exact atât cât ne permite plapuma. Sau, la presiune politică, să rişte aruncarea în aer a tuturor echilibrelor delicate ale economiei şi să scufunde România în datorii şi deficite care inevitabil vor duce la noi curbe de sacrificiu pentru oameni. Aşa cum au făcut-o grecii, sau cum a făcut România în perioada dezmăţului bugetar de pe vremea premierului Tăriceanu, de am ajuns pe urmă la amputări salariale de 25 la sută. Cred că Guvernul Grindeanu va opta totuşi pentru prima variantă. Dar nici măcar cu o secundă înainte ca sacii cu graţierea şi amnistia să fie urcaţi în căruţă.
Până atunci însă mai avem voie să cheltuim din promisiuni!
pe contrasens – Programul economic PSD? Bun, dacă nu e aplicat
Posted in: contrasens, editorial
Articolul a fost vizualizat de 1,014 ori
– 22 March, 2017
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.