Se cere recompensă pentru vasul antic aruncat la gunoi de viceprimar

Articolul a fost vizualizat de 1,022 ori

MARE

 

Povestea vasului antic de bronz aruncat la ghenă este halucinantă, de noaptea minţii. Din relatările Poliţiei reiese că asistaţii social din comuna Orăştioara de Sus au fost mai grijulii cu obiectul de patrimoniu, decât demnitarul care – prin fişa postului – era obligat să predea vasul instituţiilor statului. Poliţia a început o anchetă penală, dar viceprimarul a plecat din localitate imediat după eveniment. Pe de altă parte, Marinică Moldovan, bărbatul care a găsit obiectul de patrimoniu, vrea să i se acorde recompensă conform legii. În fine, primarul promite să instruiască tot poporul comunal cum să reacţioneze când dă peste o comoară.


Întâiul gospodar al comunei Orăş­tioara de Sus vrea să-şi prelucreze consătenii ca şi cum abia acum ar fi picat pentru întâia dată, meteoric şi excepţional, un obiect de patrimoniu cultural în peisajul de la Costeşti. „Eu m-am gândit să prelucrez la operativă cu toţi angajaţii Primăriei şi chiar şi cu beneficiarii de la 416 (asistaţii sociali, n.red.) să-i atenţionăm să fie foarte atenţi când strâng obiectele. Ce pot să fac altceva? Pentru că – încă o dată spun – adunăm zeci de saci de mizerie într-o lună de zile”, declară Vasile Inăşescu, primarul comunei Orăştioara de Sus.
După principiul vaselor comunicante
Poliţiştii serviciului care se ocupă cu investigarea infracţiunilor la Pa­trimoniul Cultural au scormonit prin tomberoanele de la Costeşti în noaptea de joi spre vineri (16/17 martie 2017). Aflaseră prin „metode specifice” (după cum ne spune Bogdan Niţu, purtător de cuvânt IPJ Hunedoara) că un obiect antic de valoare a fost aruncat la gunoi. Bârfa locală de la Costeşti zice că „metodele specifice” s-au întâlnit, seara, la o cârciuma din sat cu bărbatul care a povestit la un pahar de vorbă cum a găsit vasul sub pod, după care au informat poliţia de Patrimoniu. „În urma investigaţiilor efectuate, poliţiştii hunedoreni au stabilit faptul că, în data de 16 martie 2017, un bărbat în vârstă de 43 de ani, din comuna Orăştioara de Sus, care efectua lucrări de defrişare în zona drumului de acces către cetatea Costeşti, a găsit ascuns sub un pod un vas metalic împachetat într-o pungă din plastic. Bărbatul a predat obiectul în cauză unui reprezentant al Primăriei Comunei Orăştioara de Sus, care, la rândul său, nu a întreprins demersuri legale în astfel de situaţii, ci a aruncat vasul în zona de salubritate a localităţii Costeşti”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Aici a aruncat domnul vice   vasul
„Aici a aruncat-o domnul viceprimar”
Reprezentantul Primăriei despre care se face vorbire este viceprimarul Valentin Filipescu, care a avut câteva declaraţii publice derutante imediat ce ştirea a devenit publică, după care a dispărut din zonă. „Este plecat la o instruire ISU la Cluj, instruire programată cu două săptămâni – o lună în urmă”, ne explică primarul Vasile Inăşescu. Marinică Moldovan, bărbatul care a găsit vasul, povesteşte că era pe drumul spre cetatea Costeşti şi curăţa un şanţ. În apropiere de ultima casă a sesizat că sub un podeţ era o plasă curată şi a băgat mâna adânc pe tubul de beton să o scoată. A luat plasa şi s-a aşezat pe un bolovan la marginea drumului. Înăuntru era „o oală” de metal. „Atunci a venit domnu’ vice şi i-am arătat ce am găsit. A spus să o pun într-un sac de gunoi din portbagajul maşinii cu care a venit, după care a plecat. Când am coborât la container să arunc alte gunoaie, am văzut plasa acolo”, spune Moldovan, care ne arată locul. „Aici a aruncat-o domnul viceprimar”, zice bărbatul.
O mână spală pe alta
Din câte am aflat noi, prima reacţie a viceprimarului a fost aceea de a se scuza că el nu e arheolog să poată pricepe importanţa unui obiect de patrimoniu. Filipescu pare că nu înţelege nici menirea lui de vice care l-ar fi obligat să predea vasul instituţiilor statului. Primarul comunei s-a informat asupra chestiunii şi nu găseşte vreo vină vicelui său. „El (vicele) mi-a explicat, vineri, că a avut oameni la curăţenie. Noi, printr-o hotărâre de Consiliu Local, am stabilit un program de curăţenie în comună ce vizează în special drumurile de acces către cetăţile dacice. Joi s-a făcut curăţenie pe drumul ce duce la Costeşti – Cetăţuie. La acţiune au participat şi localnici care pri­­mesc ajutor social de la Primărie. Ei când adună gunoiul se uită, probabil, ce pun în saci, dar ce-i care-l duc, îl transportă nu se uită. Probabil că viceprimarul nu s-a uitat în plasă. Consider că, dacă vedea acel obiect, îşi dădea seama despre ce este vorba. Eu n-am fost acolo, nu ştiu cum s-a întâmplat”, spune primarul Vasile Inăşescu.

DSCN0433
Recompensa
Din relatarea Poliţiei şi din spusele sătenilor reiese că vicele a văzut vasul şi – inexplicabil – l-a aruncat la gunoi. Bărbatul care a predat obiectul de patrimoniu ar vrea să primească recompensă de la statul român. Este un om simplu şi muncitor, care-şi câştigă cu anevoie traiul, muncind cu ziua şi din culesul ciupercilor. Pentru el şi familia sa, recompensa ar fi mană cerească şi o merită pe deplin. La o primă evaluare, vasul antic ar face vreo 10.000 de euro, iar asistatului social i s-ar cuveni 30 la sută din valoarea bunului. Primarul Vasile Inăşecu e de altă părere.  „Noi am avut situaţii când s-au predat bunuri la primărie, am încheiat proces verbal şi ulterior le-am predat la Cultură. Conjunctura din ziua aia eu nu pot să o numesc predare, că nu a venit cu vasul la Primărie să îl predea”, susţine primarul comunei Orăştioara de Sus. „Eu nu cred că viceprimarul l-ar fi aruncat (vasul) la gunoi, dacă cineva îi arăta ce este în plasa aceea. Eu n-am fost acolo să ştiu amănuntele, dar din discuţia cu viceprimarul eu asta am înţeles, că a fost doar mizerie în saci”, mai spune Inăşescu în apărarea vicelui. Neconvingător. „Poliţiştii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei şi stabilirea răspunderii penale a celor implicaţi, urmând a se efectua încadrarea juridică a faptei şi a fi dispuse măsuri legale sub coordonarea Parchetului Curţii de Apel Alba”, precizează IPJ Hunedoara.
Nimic nu e întâmplător
„În cursul nopţii de 16/17 martie 2017, poliţiştii au reuşit recuperarea vasului în cauză, care, la o primă evaluare, este o piesă unicat ce datează din perioada greco-romană, fiind utilizat în mediul dacic, şi este sus­ceptibil a face parte din Patrimoniul Cultural Naţional”, a informat IPJ Hunedoara. Mai trebuie spus că, o zi mai devreme, în satul Costeşti au avut loc mai multe percheziţii la domiciliile unor presupuşi căutători de comori. Din casa unuia dintre ei a fost ridicat un detector de metale şi, de asemenea, asupra unor suspecţi au fost des­co­perite monede antice.

About Marcel Bot