Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 1,058 ori

Nouă medalii naţionale pentru înotătorii hunedoreni

Ovidiu Mănăstire, Mesagerul Hunedorean

Înotătorii Victor Iacob şi Raluca Mera, legitimaţi la CSŞ Hunedoara, au cucerit nouă medalii în primele patru zile de concurs ale campionatului naţional de seniori, tineret şi juniori, desfăşurat la Bacău. Cei doi au urcat pe podium la toate cele trei categorii de vârstă, cucerind nu mai puţin de patru titluri naţionale.
Performanţe la stilul spate
Victor Iacob a urcat de trei ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, cucerind medalii de aur la 100 de metri liber, 100 m spate şi 200 de metri spate, toate la categoria juniori. De asemenea, sportivul de 15 ani a mai câştigat trei medalii de argint, la 50 de metri spate, categoria juniori, şi la 100 şi 200 de metri spate, categoria tineret.
Raluca Mera şi-a adjudecat câte o medalie din fiecare metal, cucerind aurul în proba de 100 de metri spate, categoria tineret, argintul la 50 de metri spate, categoria tineret şi bronzul la 100 de metri spate, categoria seniori.

pag 12    1


De Ziua Poliţiei Române. Dacian Vonu, poliţistul anului

Anamaria Nedelcoff, Ziarul Hunedoreanului

Poliţia municipiului Deva a fost desemnată cea mai bună subunitate de poliţie. Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice a fost declarat ”Colectivul anului”, iar ”poliţistul anului” este subcomisarul Dacian Vonu, din cadrul Serviciului Investigaţii Criminale. Distincţiile au fost acordate în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Poliţiei Române.
Ziua Poliţiei Române a fost sărbătorită, vineri, şi la Deva, unde poliţişti din întreg judeţul s-au întâlnit pentru a marca 195 de ani de existenţă a acestei instituţii.
Manifestările au debutat prin oficierea, la Monumentul Poliţistului Român (aflat în incinta I.P.J. Hunedoara), a unei slujbe religioase de pomenire a tuturor poliţiştilor români căzuţi la datorie, pentru apărarea legii. Evenimentul a conti­nuat în sala Spiru Haret a Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara, unde, în prezenţa oficialităţilor locale şi a reprezentanţilor instituţiilor partenere, au fost premiaţi poliţiştii sau echipele care au câştigat diferitele competiţii sportive organizate cu prilejul Zilei Poliţiei Române.
Festivitatea a continuat cu avansarea, la gradul profesional următor, la termen sau înainte de termen, a 136 de ofiţeri şi agenţi de poliţie şi depunerea jurământului de credinţă a 7 ofiţeri de poliţie specialişti încadraţi în urma promovării examenului din sursă externă şi a culminat cu desemnarea celui mai bun colectiv de poliţişti, a celei mai bune subunităţi de poliţie şi a poliţistului anului.
În discursul său, inspectorul şef al IPJ Hunedoara, Liviu Dumitru, a făcut referire şi la ”atacuri” cărora poliţiştii trebuie să le facă faţă, amintind, printre altele, şi de ştirile care i-au transformat în ”vedete” pe unii dintre poliţiştii hunedoreni.
”Spasmele sociale se reverberează în totalitate în activitatea Poliţiei. Uneori, însuşi sistemul poliţienesc este supus unor ata­curi cărora trebuie să le facă faţă şi care îl pot clătina din temelii. Pentru că loviturile date unui sistem ca cel pe care îl reprezentăm nu îşi produc efectele pe loc. Însă, pe termen lung, loviturile încasate conduc la erodarea autorităţii şi a fermităţii care trebuie să caracterizeze orice structură de bază a statului de drept. Ştim cu toţii că nu este drept ca o ştire care vizează un simplu cetăţean să crească ratingul unor televiziuni doar pentru faptul că acesta este poliţist – indife­rent cât de îmbrăcat este! Ştim că impactul unor ştiri negative este amplificat de calitatea de poliţist pe care unul dintre protagonişti poate să o aibă! Ştim că nu putem spera la recunoştinţa celor care, în loc să realizeze sacrificiul poliţistului care s-a implicat total în rezolvarea problemelor lor, se mulţumesc să aprecieze că ”nu şi-au făcut decât datoria, pentru asta sunt plătiţi”! Dar mai ştim că noi am ales asta! Că am jurat că vom respecta regulile care caracterizează un stat de drept. Dacă noi nu am face-o, ar dispărea şi statul de drept”, a menţionat Liviu Dumitru.

pag 12    2


Agricultorii vor semăna culturi de primăvară pe aproximativ 40 de mii de hectare

Raluca Stroia, Glasul Hunedoarei

Campania agricolă de primăvară a luat startul în judeţul Hunedoara. În acest sezon, agricultorii şi-au propus să însămânţeze aproximativ 40 de mii de hectare de pământ cu porumb, cartof, floarea soarelui, orzoaică de primăvară sau ovăz. Odată cu venirea primăverii, agricultorii din judeţul Hunedoara au început deja lucrările agricole specifice acestei perioade. Majoritatea hunedorenilor au făcut ultimele revizii la tractoarele şi utilajele agricole din dotare, s-au aprovizionat cu seminţe, cu îngrăşăminte chimice şi erbicide pentru ca şi campania de înfiinţare a culturilor cerealiere, de legume şi plante de nutreţ să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Hunedoara, la nivelul judeţului, suprafaţa totală de teren agricol programată înfiinţării culturilor de primăvară este de aproximativ 40 de mii de hectare. „În campania de primăvară, agricultorii din judeţ vor semăna legume pe câmp şi solarii pe o suprafaţă de 4.000 hectare, ovăz de primăvară pe 1.700 ha şi floarea soarelui pe 1.000 ha. Ovăzul şi orzoaica de primăvară au fost semănate în proporţie de 50 la sută. Totuşi, în mod normal această campanie se desfăşoară până la sfârşitul lunii mai. În plus, la ora aceasta stăm bine şi cu apa în sol, au fost precipitaţii, am avut ninsori, nu mai poate fi vorba de un deficit”, a precizat directorul DA Hunedoara, Călin Petru Marian.
Culturile de porumb şi cartof – prioritare în această campanie
Potrivit agricultorilor, interesul cel mai mare în această campanie agricolă va fi pentru cultura de porumb, deoarece urmează a fi însămânţate 17 mii de hectare de pământ cu această cereală. Totodată, agricultorii vor însămânţa 8.000 de hectare de pământ cu cartof, o suprafaţă mai mare faţă de anul trecut. În judeţ există o suprafaţă totală de teren agricol de 281.235 ha, care include terenul arabil (78.956 ha), păşuni (118.349 ha), fâneţe (82.868 ha), vii (4 ha) şi livezi (1058 ha). Din datele DA Hunedoara reiese că pe o suprafaţă de 12.584 de hectare de pământ hunedorenii au semănat în toamnă grâu, triticale, orz, orzoaică de toamnă, rapiţă sau legume, iar în acest sezon, o altă suprafaţă de 40 de mii de ha va fi acoperită de culturi de primăvară. Făcând un calcul matematic, ne putem da seama foarte uşor că, din suprafaţa totală de teren agricol, doar 52.584 ha vor fi lucrate de hunedoreni. Din păcate, restul terenului (25.372 ha) va rămâne pârloagă.

pag 12    3


IŞJ Hunedoara va intensifica inspecţiile la ore. Directorii trebuie să ştie ce se întâmplă la orele de curs

Ramona Roşulescu, Gazeta de Dimineaţă

Inspecţii mai multe. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara a decis intensificarea inspecţiilor la orele de curs. Directorii şcolilor vor continua activitatea inspec­torilor de specialitate, în acest sens fiind nevoiţi să urmărească îndeaproape activitatea didactică desfăşurată de fiecare cadru didactic.
Regulament încălcat şi deficienţe în managementul clasei
IŞJ Hunedoara, instituţia care cercetează incidentul petrecut la Colegiul Tehnic ”Dimitrie Leonida” Petroşani, unde două eleve au transmis o oră de istorie live pe Facebook, va pune în aplicare un plan de măsuri generalizat la nivel de judeţ.
”Ancheta de la liceu este încă în derulare, dar, din ce am văzut în filmuleţul prezentat, am observat o încălcare a regulamentului şcolar. Cele două eleve au folosit telefoanele mobile în timpul orelor de curs, dar au avut şi o atitudine necorespunzătoare. Totodată, sunt vizibile deficienţe în ma­nagementul clasei, domnul profesor nu stăpâneşte clasa”, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, Maria Ştefănie, inspectorul şef al IŞJ Hunedoara.
În acest sens, spune sursa citată, vor fi intensificate inspecţiile la orele de curs atât de inspectorii de specialitate, cât şi de directorii unităţilor şcolare.
”Vom avea o şedinţă cu directorii şi vom prelucra tocmai acest plan de măsuri. Şi ei trebuie să sporească inspecţiile la ore pentru îmbunătăţirea actului educaţional”, a mai precizat Ştefănie.  Profesorul Valentin Stoica a fost transmis live pe Facebook în timpul unei ore de istorii în care cadrul didactic explica lecţia printr-un exemplu local legat de o secvenţă din viaţa publică a familiei Iacob-Ridzi, el primar al municipiului Petroşani, ea – fost ministru al Tineretului şi Sportului.

pag 12    4


„Ora Pământului”: Luminile au fost stinse, sâmbătă seară, simbolic în mai multe oraşe din judeţ

Ramona Ştefan, Servus Hunedoara

Luminile arhitecturale de la cele mai importante clădiri din mai multe oraşe hunedorene au fost stinse, sâmbătă seara, timp de 60 de minute, începând cu 20:30, pentru a marca „Ora Pământului”, acţiune iniţiată la nivel mondial, menită să atragă atenţia asupra încălzirii globale. Este pentru al nouă­lea an consecutiv când locuitorii, împreună cu autorităţile judeţului, participă la această mişcare de mediu, alăturându-se astfel milioanelor de oameni din lumea întreagă. Ilumina­tul ambiental la cele mai importante instituţii publice din Deva (Primăria, Prefectura, Consiliul Judeţean, Muzeul Civil­izaţiei Dacice şi Romane, Teatrul de Artă şi Centrul Cultural ”Dră­gan Muntean”), precum şi iluminatul stradal, pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, zona cuprinsă între Piaţa Unirii şi intersec­ţia cu strada Avram Iancu, a fost stins, sâmbătă seară.
Hunedoara, din lumânări aprinse
Luminile s-au stins şi în municipiul Hunedoara, oraş devenit, din 2008, partener oficial al campaniei. Astfel, începând cu 20:30, iluminatul pe Bulevardul Libertăţii, străzile Constantin Bursan, Castelului, precum şi în curtea exterioară a Castelului Corvinilor a fost oprit. Ca şi în anii trecuţi, hunedorenii au ţinut să marcheze momentul, nu doar prin stingerea luminilor, ci şi printr-un al gest deosebit. Câteva zeci de tineri, între care mai mulţi tineri voluntari de la „Cercetaşii României – Centrul Local”, alături de cetăţeni ai oraşului, au participat la un marş pe traseul Primărie – Castelul Corvinilor. În curtea exterioară a Castelului Corvinilor, ei au scris, cu ajutorul lumânărilor, numele municipiului Hunedoara. Şi Călanul s-a alăturat, pentru al treilea an consecutiv, celorlalte oraşe din judeţ, participante la acest eveniment mondial. „Ora Pămân­tu­lui” reprezintă o acţiune simbolică, derulată la nivel interna­ţional şi are ca scop conştientizarea opiniei publice asupra fenomenului încălzirii globale. Acesta a fost marcat prima dată în 2007, la Sydney, în Australia, în apărarea „Planetei Albastre”.

pag 12    5

About Administrator