Scump pentru noi, dar totuşi cel mai ieftin combustibil din Europa este la pompele din România

Articolul a fost vizualizat de 541 ori

la pompa

Carburanţii s-au ieftinit semnificativ în ultima perioadă, astfel că benzina comercializată în România a ajuns, în prezent, să fie cea mai ieftină din Uniunea Europeană, conform datelor Oil Bulletin transmise de Eurostat.
Preţul mediu al benzinei co­mer­cializate pe piaţa locală la începutul acestei săptămâni era, potrivit datelor Eurostat, de 4,638 lei (1,017 eu­ro/­litru), iar cel al motorinei de 4,656 lei (1,021 euro/litru).

Anomalia Luxemburg
Cu aceste preţuri România se află pe primul loc între statele Uniunii Euro­pene, cu cea mai ieftină benzină, şi pe locul secund în ceea ce priveşte cea mai ieftină motorină. Doar în Luxemburg se comercializează motorină la un preţ mai mic decât cel din România, preţul pentru un litru de motorină în micul stat european fiind de sub un euro, mai exact 0,986 euro/litru.

Media europeană
Preţul mediu al carburanţilor în Uniu­nea Europeană la începutul săptămânii era de 1,355 euro/litru în cazul benzinei şi de 1,223 euro/litru în cazul motorinei. Astfel, preţul în România este mai mic decât media europeană cu 25% la benzină, respectiv cu 16, 5% în cazul motorinei.

TOP preţ
Cea mai scumpă benzină comer­cializată în Europa se regăseşte în Italia şi Olanda, unde un litru costă 1,539 euro, cu 33% mai mult decât în Ro­mânia. În cazul motorinei, cel mai mare preţ se regăseşte în Suedia, unde un litru se comercializează cu 1,433 euro, cu 28% mai mare decât în România.

Jumătate din preţ sunt taxe
Preţul benzinei fără taxe era de 2, 24 lei/litru, ceea ce înseamnă că mai mult de jumătate din preţul plătit de şoferi ajunge la bugetul de stat sub formă de taxe (accize, TVA etc). În cazul motorinei, preţul fără taxe este, conform datelor Eurostat, de 2,395 lei/litru, adică 51, 4% din preţul final. În acest caz, 48, 6% din preţ ajunge la stat sub formă de taxe.

About Administrator