Finanţare pentru brutari, patiseri şi cofetari din iulie

Articolul a fost vizualizat de 840 ori

SONY DSC

 

În PNDR 2020 România are alocată o sumă de 112,5 milioane euro pentru schema de ajutor de stat GBER “Sti­mularea dezvoltării regionale prin realizarea de investiții pentru pro­ce­sarea și marketingul produselor agri­cole în vederea obținerii de produse neagricole” aferentă submăsurii 4.2 “Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole”. Pentru sesiunea 2017, suma alocată este de 70 milioane euro, conform datelor furnizate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
În cadrul schemei se acordă fi­nanțare nerambursabilă de maximum 50%, și anume între un milion și 2, 5 milioane euro/proiect în funcție de tipul de investiție.
Investițiile eligibile sunt în domenii precum fabricarea înghețatei, fabri­carea produselor de panificație sau patiserie, a ciocolatei, condimentelor, suplimente alimentare, a berii și care vizează, printre altele, construcția de clădiri, instalații, utilaje și echipamente identificate ca necesare prin Studiul de Fezabilitate; extinderea, modernizarea și dotarea clădirilor unităților de procesare, infrastructură internă și uti­lități, construcții destinate procesului tehnologic: colectare — depozitare (materie primă/ produse non-agricole) — sortare — condiționare materie primă — procesare comercializare; achiziționarea de utilaje, instalații, echipamente și mijloace de transport specializate în scopul colectării materiei prime/ comercializării pro­duselor nonagricole în cadrul lan­țurilor alimentare integrate; achizi­ționare tehnologii, patente și licențe pentru pregătirea implementării pro­iectului; achiziționare software; org­a­nizarea și implementarea sistemelor de management al calității și de siguranță alimentară, dacă sunt în legătură cu investițiile corporale ale proiectului; marketing-ul produselor neagricole, creare marcă înregistrată/ brand — în limita a max. 5% din valoarea eligibilă a proiectului și a 30.000 euro.

About Administrator