HEPATITA TIP E

Articolul a fost vizualizat de 984 ori

un-nou-virus-hepatita-e-800

Dr. Carollina RADU


Până în prezent au fost identificate următoarele tipuri de virusuri hepatice – A, B, C, D, E, F, G. Hepatita virală tip A, sau epidemică, este contractată în mica copilărie, fie sub o formă clinică evidentă, fie sub formă clinică inaparentă. Este cea mai uşoară formă de hepatită, care nu se cronicizează. Prin progra­mele naționale de vacci­na­re, vaccinarea antihepatită A se practică aşa încât acest tip de hepatită este întâlnită foarte rar, în special în epidemii apă­rute după inundații sau când apare un anumit segment de populație neimunizat.
Virusurile B, C, D sunt deja cunoscute, mai ales prin faptul că există un număr crescut de cazuri diagnosticate cu acest tip de virusuri, izolate sau aso­cia­te. Despre virusul hepatic tip E am să vă relatez azi câteva aspecte, pentru că sunt puțini cei care cred că știu de existența lui.
Hepatita tip E este o boală infecțioasă acută a ficatu­lui, cauzată de un virus tip ARN, ce determină simptome asemănă­toare cu cele întîlnite în hepatita virală tip A. Modul de răspândire este la fel ca în cazul virusului hepatic tip A, și anume, mâinile murdare și apa contaminată.
Ca și în cazul hepatitei tip A, virusul hepatic tip E nu dă forme cronice de boală. În situații rare, apar forme severe de boală.
INCUBAȚIA
Variază între 15-60 zile, în medie – 40 zile. În acest interval virusul se elimină prin intes­tin, așa încât materiile fecale sunt deosebit de contagioase. De asemenea, odată cu debutul bolii, contagiozitatea este maxi­mă tot pe această cale, timp de 1-2 săptămâni.
SIMPTOME
Simptomele nu sunt speci­fice și sunt variate, de la debutul de tip pseudo-gripal, la forme digestive severe (greață, dureri abdominale colicative, vărsături, diaree). De asemenea, pot să apară astenia, inapetența, ic­ter (colorația galbenă a tegu­mentelor, sclerelor şi a urinii).
Febra înaltă nu este un simptom frecvent. Copiii sub 14 ani și adulții de peste 50 ani rar au simptome furtunoase. Am pre­c­i­­zat că acest tip de hepatită nu dă forme cronice de boală,  dar, uneori, apar forme fatale (la gravide).
TRANSMITERE
La fel ca la virusul hepatic A, prin fecale și mâini mur­dare. Virusul este izolat și în fecalele animalelor .Transmi­terea de la o persoană infectată la alta se face cu mai mare ușurință față de virusul hepatic A.
Cele mai frecvente mo­dalități de contaminare sunt
– ingerarea apei sau alimen­telor contaminate,
– lipsa igienei mâinilor după folosirea toaletei,
– folosirea de obiecte de uz casnic (tacîmuri, veselă) conta­minate.
TRATAMENT
Cel mai important este ca pacientul să se prezinte la medic și să se pună un diagnostic corect de suferință hepatică, în timp util. După precizarea diag­nosticului, odihna și repausul la pat sunt esențiale. Nu există tratament etiologic specific împo­triva acestui tip de virus. Se oferă măsuri de susține­re a funcțiilor vitale, de re­echilibrare hidroelectrolitică, pe cale prefu­zabilă dacă pacientul este des­hidratat. De asemenea, se iau hepa­toprotectoare sau medica­mente pentru atenuarea senza­ţiei de greață sau a durerilor ab­dominale.
PREVENIRE
Nu există vaccin împotriva acestei forme de hepati­tă. Pen­tru a ne proteja de acest tip de infecție este nevoie de mă­surile generale de igienă pe care trebuie să le ştim cu toții de la cea mai mică vârstă, şi anume spălarea riguroasă cu apă și săpun ori de căte ori este nevoie, mai ales după folosirea toale­tei. De asemenea, consumul de apă din surse sigure, în special în epidemii hidrice, după inundații și alte calamități naturale. De asemenea, folosirea de alimente bine preparate termic.

Tags: ,

About Administrator