Săptămâna în presa locală

Articolul a fost vizualizat de 1,127 ori

Hunedoara, de la „oraşul fără statui” la oraşul busturilor
Ciprian Iancu, Glasul Hunedoarei

pag 12   1
Primăria Hunedoarei doreşte ca, până în primăvara anului vii­tor, oraşul să aibă încă o statuie şi încă un bust. Bustul lui Michael Klein ar urma să fie înlocuit cu o statuie în mărime naturală, iar primul şi cel mai longeviv primar al Hunedoarei, George Dănilă, ar urma să aibă un bust în Centrul Vechi.
„Orice hunedorean trecut de 40 de ani ştie că, înainte de ’89, despre Hunedoara se spunea că este oraşul fără statui. Acum nu mai e chiar aşa, însă am considerat că două dintre personalităţile importante ale oraşului merită să fie reprezentate aşa cum se cuvine. Pentru Michael Klein, cred că se impune o statuie în mărime naturală amplasată în locul acelui bust din apropierea stadionului. Acea zonă va fi amenajată ca un mini-parc, cu bănci şi tot ce mai trebuie. În cazul lui George Dănilă, propunerea a venit din partea consilierului Săndel Vasile (membru PER – n.red.). În memoria lui George Dănilă dorim realizarea unui bust care să fie amplasat în Parcul Libertăţii (din Centrul Vechi – n.red.) unde, pe termen mai lung, s-ar putea realiza o alee a personalităţilor hunedorene”, spune primarul Dan Bobouţanu. Acesta adaugă că nu este estimată, deocamdată, cheltuiala necesară, pe motiv că statuia lui Michael Klein se află doar la stadiul de schiţe, iar bustul lui George Dănilă la fel. Michael Klein a fost cel mai iubit fotbalist al Hunedoarei. A decedat în 1993, în timpul unui antrenament, la doar 34 de ani. George Dănilă a fost primul primar român al Hunedoarei, funcţie pe care a ocupat-o din 1872 până în 1912, când a încetat din viaţă. Era apreciat atât de români cât şi de aparţinătorii celorlalte etnii din oraş, pe-atunci, pe lângă maghiari, Hunedoara având şi comunităţi destul de numeroase de saşi, slovaci, ita­lieni şi evrei.
Fiecare primar cu statuile lui
„Complexul” oraşului fără statui s-a simţit la Hunedoara încă de pe vremea lui Remus Mariş. În cei 12 ani cât a fost primar, a fost realizată şi montată statuia lui Ioan (Iancu) de Hunedoara, amplasată în giratoriul din zona hotelului Rusca. Tot până în 2004, un bust al lui Ioan (Iancu) de Hunedoara a apărut în faţa clădirii principale a Primăriei, alături de un bust al lui Avram Iancu. În 2007 (când primar era Nicolae Schiau), un bust al atletei Maria Cioncan (singura sportivă legitimată în Hunedoara care a obţinut o medalie olimpică, decedată în ianuarie 2007, în urma unui accident rutier) a fost amplasat într-un rondou de pe strada George Enescu (aproape de intrarea principală în Parcul Corvin). În aceeaşi perioadă, la propunerea lui Viorel Arion (pe atunci senator, devenit primar în 2012), tot în faţa Părimăriei, dar „peste drum”, a fost amplasat bustul lui Constantin Bursan, deputat liberal de Hunedoara în perioada interbelică.


pag 12   2
Veteranul de război de 100 de ani, premiat şi la judeţ

Sorina Popa, Mesagerul Hunedorean

Veteranul de război Vasile Creţu, fost jandarm, care la împlinirea vârstei de 100 de ani a fost făcut Cetăţean de Onoare al municipiului Brad, primind o plachetă şi o diplomă aniversară şi din partea Jandarmeriei Române, a fost premiat şi de aleşii Consiliului Judeţean Hunedoara. Prezent, vineri, la şedinţa CJ Hunedoara, fostul jandarm a primit o diplomă de excelenţă şi un premiu în valoare de 1.000 de lei. A fost aplaudat de către consilierii judeţeni, cărora le-a transmis să fie răbdători, să poată să conducă judeţul. Vasile Creţu s-a născut în data de 15 martie 1917, în comuna Mihăileni, în Republica Moldova. A intrat în rândurile jandarmilor la data de 1 iulie 1941, fiind concentrat în Legiunea de Jandarmi Cernăuţi cu gradul de soldat. După ce s-a întors de pe frontul celui de al II-lea Război Mondial, el s-a stabilit la Brad, unde trăieşte şi în prezent.


pag 12   3
„Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului” marcată la Deva. Peste 150 de copii şi tineri hunedoreni suferă de această tulburare
Petronela Tamas, Servus Hunedoara

„Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului” va fi marcată şi la Deva printr-o serie de manifestări ce vor avea loc, astăzi, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR), de la 12:00, iar o oră mai târziu, la Colegiul Naţional Pedagogic „Regina Maria” din oraş. Scopul acţiunilor derulate este unul singur: acela de a creşte gradul de informare a oamenilor asupra acestei tulburări complexe şi misterioase, autismul. În fiecare an, la început de aprilie, în aproape toată ţara sunt organizate manifestaţii publice prin care se urmăreşte sensibilizarea publicului cu privire la autism, dar şi asupra nevoilor pe care le au cei care suferă de această tulburare şi familiile lor. La Deva, „Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului” va fi marcată prin două activităţi, organizate de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara.
10 cazuri noi, în 2016
Potrivit datelor statistice, în judeţ, 154 de copii şi tineri erau, în 2016, diagnosticaţi cu autism. Din numărul total de cazuri, cele mai multe, 134 sunt copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani. Aceleaşi statistici triste mai arată că, pe parcursul anului trecut, în judeţul Hunedoara, au mai apărut alte 10 cazuri noi de autism, dintre care opt sunt copii cu aceleaşi vârste, 0-18 ani. În România sunt aproximativ 30.000 de persoane care suferă de tulburări din spectrul autist. Specialiştii spun că autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, statut social, religie sau nivel de educaţie şi poate fi învins prin terapie, înainte de vârsta de patru ani. Autismul este o tulburare de dezvoltare de origine neurobiologică şi este considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Din cauza faptului că autismul este o tulburare de dezvoltare permanentă, care se manifestă pe parcursul întregii vieţi, fiind afectată atât funcţionarea creierului, cât şi interacţiunile sociale, comportamentul, comunicarea (verbală şi non-verbală), a fost eminamente necesar să se tragă un semnal de alarmă întregii societăţi asupra acestei categorii de persoane vulnerabile. „Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului” a fost stabilită pentru 2 aprilie de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), în urmă cu 10 ani.


pag 12   4
Încă un sechestru pe bunurile şi banii CEH. Instanţa a admis cererea lui Petru Rîurea­nu
Mihaela Mihai, Gazeta de Dimineaţa

Firma reprezentată de Petru Rîureanu, Upsrom Industry, a obţinut în instanţă un sechestru asigurator pe bunurile dar şi banii pe care-i are sau îi va încasa Complexul Energetic Hunedoara. Potrivit deciziei instanţei, sechestrul asigurator va fi pus până la atingerea sumei de 648.182,36 lei. ”Admite cererea de înfiinţare a sechestrului asigurator formulată de reclamanta SC UPSROM UNDUSTRY SRL prin administrator special Rîureanu Petru în contradictoriu cu pârâta SC Complexul Energetic Hunedoara SA Petroşani şi în consecinţă: dispune înfiinţarea sechestrului asigurator pentru suma de 648.182,36 lei asupra bunurilor mobile şi imobile urmăribile ale debitoarei SC Complexul Energetic Hunedoara. Dispune înfiinţarea popririi asiguratorii până la concurenţa aceleiaşi sume asupra sumelor de bani existente sau cele ce vor urma să fie încasate de către debitoare”, se arată în sentinţa Tribunalului Hunedoara. În februarie, o firmă de pază care a avut contract cu Complexul Energetic Hunedoara a obţinut o poprire asiguratorie pe conturile societăţii. Compact Security, din Deva figurează printre societăţile care cer declararea insolvenţei producătorului de energie. Potrivit sentinţei, poprirea asiguratorie se realizează prin indisponibilizarea bunurilor mobile şi imobile ale CEH până la concurenţa sumei de 1.309.998,33 lei. Cele peste 1,3 milioane de lei reprezintă debit restant şi penalităţi de întârziere. Contractul încheiat între Complexul Energetic Hunedoara şi Compact Security figurează printre cele ”cu semn de întrebare” din primul raport al cauzelor care au dus la insolvenţa CEH. Contractul a fost încheiat în data de 30.12.2015 pentru paza la termocentralele Mintia şi Paroşeni. Valoarea contractului, pentru 2016, a fost de 1.966.542 lei + TVA. La data de 30.12.2015, SC Upsrom Industry SRL Petroşani a solicitat deschi­derea procedurii de insolvenţă în cazul CEH pentru o creanţă de 455.552,42 lei. Grupul de firme Upsrom este şi cel care a dat administratorul judiciar în insolvenţa CEH. Este vorba despre firma GMC Craiova.


pag 12   5
Mai puţine cazuri noi de TBC. Mai multe cazuri readmise
Avantulliber.ro, Monika Baciu

Numărul de bolnavi de TBC scade în judeţul Hunedoara. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, în anul 2016 au fost depistate 197 de noi cazuri de TBC, în scădere faţă de anul 2015, atunci când numărul pacienţilor cu TBC a fost de 209. Se constată o creştere a cazurilor readmise. Astfel, în anul 2016, numărul cazurilor de TBC readmise a fost de 53, cu 15 mai multe decât în anul 2015. Cei mai mulţi pacienţi care suferă de TBC au vârsta cuprinsă între 35 şi 44 de ani. În România, tuberculoza constituie una din problemele prioritare de sănătate publică, iar Strategia Naţională de Control al Tuberculozei are la bază direcţiile şi coordonatele stabilite de către Planul Global OMS de stopare a Tuberculozei. România continuă Programul Naţional de Control al Tuberculozei aliniindu-se obiectivelor şi strategiei OMS şi Stop TB. În 2016, România înregistrează cea mai mare incidenţă a tuberculozei din Uniunea Europeană (de cinci ori peste media UE), reprezentând aproximativ 20% din cazurile de TB din UE, în condiţiile în care deţine doar 4% din populaţia UE. În România, anual, 1.100 de persoane mor de TB şi se diagnostichează peste 16.000, majoritatea din rândul populaţiei tinere şi active.

About Administrator