Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 731 ori

SUBVENŢIA. Guvernul a decis ca pentru anul 2017 valoarea efectivă a sprijinului pentru motorina utilizată în agricultură să fie de 1,4185 lei/ litru. Sprijinul reprezintă diferenţa dintre rata accizei standard prevă­zute de Legea nr. 227/2015 şi rata accizei reduse.
DECLIN. Producţia de struguri a scăzut, în 2016, cu 7,8%, la 737.000 tone, din cauza scăderii randamentului la hectar cu 8,3%, comparativ cu anul 2015, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Naţional de Statistică (INS).
TAXE PE AUTOSTRĂZILE GERMANE. Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat vineri un proiect controver­sat, care prevede introducerea unei taxe pentru toate autoturismele care circulă pe drumurile şi autostrăzile din Germania. Pentru automobiliştii străini, legea prevede costuri mai mici pentru vignetele pe durate scur­te, care cel mai probabil vor fi utili­zate de vizitatori, preţurile variind între 2,50 şi 25 de euro pentru o vignetă valabilă 10 zile, în funcţie de cât de poluant este automobilul, şi între 7 şi 50 de euro pentru o vig­ne­tă valabilă două luni. Actul nor­mativ urmează să se aplice înce­pând din 2019.
COFINANŢARE. Unităţile administra­tiv-teritoriale pot solicita, în cursul anului 2017, contractarea de îm­prumuturi cu dobândă din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei, potrivit unui comunicat tran­smis de Guvern. Dobânda la care se vor putea împrumuta este ROBOR la 3 luni, plus o marjă de 3,5 puncte procentuale, care rămâne fixă pe toată perioada de derulare a îm­pru­mutului. Perioada de rambursare este de până la 20 de ani, cu posibili­tatea rambursării anticipate.
PORC PLUS 20%. Din luna aprilie vom plăti mai mult pentru carnea de porc, anunţă producătorii. Cel mai mult se va scumpi carnea proaspătă, cu aproximativ 20%. În cazul pre­paratelor din carne, preţurile vor creşte cu până la 12%. Producătorii spun că scumpirile vin pe fondul creşterii preţurilor materiei prime pe pieţele internaţionale. Asta în con­diţiile în care România a importat anul trecut aproape 200 de mii de tone de carne de porc, adică mai mult de o treime din consum.

Tags: ,

About Administrator