Piaţa gazelor s-a liberalizat! Suntem pregătiţi să plătim?

Articolul a fost vizualizat de 668 ori

gaz

Vom plăti mai mult pentru gazele naturale.
Deocamdată doar cu 2 %, însă nimeni nu poate estima ce se va întâmpla la iarnă, când creşte con­sumul.
În ultima săptămână a fost în­re­gistrat un moment istoric.
După mai mult de o jumătate de veac, producţia internă de gaze a fost complet li­be­ralizată.
Asta înseamnă că de acum preţul gazului la consumatorul casnic va fi dictat doar de regulile pieţei (cerere-ofertă) fără posibilitea intervenţiei statului în acest proces.
Efecte
Furnizorii se tem că preţul cu care cumpără gazele de la cei doi pro­ducători interni, Romgaz şi Petrom, va tinde să urce spre cel al gazelor ruseşti, sensibil mai mare.
Scumpirea gazelor cu 2% a intrat în vigoare de la 1 aprilie, când consumul scade, în special în cazul celor care fo­losesc centrale individuale.
În această perioadă consumul este acoperit aproape integral din producţia internă, iar importul de gaze ruseşti scade foarte mult. Toamna însă, im­porturile reîncep, iar lucrurile se schim­bă odată cu răcirea vremii.
De exemplu, importurile de gaze au reprezentat numai 6 la sută din consum anul trecut în aprilie, dar au urcat la peste 27,5 la sută anul acesta în luna ianuarie.
Pe de altă parte, furnizorii aten­ţionează că am putea avea creşteri de tarife mai ales la iarnă, când gazele de import, provenite în special din Rusia, vor fi mai scumpe.
Pronostic: scumpire de 5 – 10 la sută
Estimările Asociaţiei Companiilor de Utilităţi din Energie arată că preţul gazelor ruseşti ar putea urca de la 80 lei pe Megawatt/ora în prima parte a acestui an, la peste 100 de lei în ultima parte a anului, ceea ce ar putea creşte preţul final între 5 şi 10 procente. ANRE ne dă posibilitatea să merg­em pe piaţa liberă şi de a ne alege ce oferte vrem. Dar nu vă bucuraţi pentru că în acest moment nu prea sunt oferte. Pe viitor sistemul ar putea arăta însă ca pe piaţa de electricitate, adică abo­na­men­te cu preţ fix ca la telefonia mo­bilă, indiferent de fluctuaţia preţului ga­zelor. Deocamdată, nu se ştie cât de des vor fi actualizate preţurile gazelor na­turale.

About Administrator