Se întâmplă din nou! Hunedoreni multipremiaţi la un salon internaţional de inventică

Articolul a fost vizualizat de 899 ori

MAIN dexteriCooptaţi de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă şi reuniţi sub numele „Laboratorul lui Dexter”, câţiva studenţi hunedoreni au primit aurul la a 15-a ediţie a “Pro Invent” de la Cluj-Napoca. Echipa Facultăţii de Inginerie din Hunedoara a impresionat juriul cu proiectele prezentate, inclusiv un nou filtru marca Corneliu Birtok-Băneasă.


„Unul dintre proiecte reprezintă o secţiune a unui motor cu ardere internă, un motor cu aprindere prin scânteie, adică unul pe benzină. Scopul acestuia este unul didactic, de a prezenta mecanismele principale ale motorului, distribuţia şi cel repre­zentat de bielă-manivelă. Sunt notate aici şi punctele extreme – punctul mort exterior şi cel mort interior, plus o riglă cu care se măsoară cursa pistonului”, explică Răzvan Miclăuş, care este unul dintre studenţii din anul IV al Facultăţii de Inginerie din Hunedoara. Împreună cu colegii săi a obţinut o medalie de aur, două premii speciale şi alte două diplome de excelenţă. Tinerii spun că sunt mândri de reuşita lor. „A fost, aşa, prima apreciere din perioada studen­ţească, am realizat că nu am învăţat şi nu am muncit degeaba la cursuri, la laboratoare”, spune Răzvan Miclăuş, iar colegul său, Paul Gaure completează: „Nu m-am gândit niciodată că o să ajung să am medalii de aur, sunt mândru de aceste premii şi munca depusă. Te face să vrei mai mult, să performezi”. Mulţi dintre ei vor să-şi continue studiile cu masteratul la Hunedoara. „Este o experienţă în plus, lucruri noi pe care le-am cunoscut, învăţat. Este şi o pregătire pentru examenul de licenţă”, spune şi Robert Ursa. Laboratorul lui Dexter este o iniţiativă a inventatorului Corneliu Birtok-Băneasă, care reuneşte studenţii din anii terminali ai Facultăţii de Inginerie din Hunedoara, unde tânărul devean este asistent de laborator.Detaliu
Marca Corneliu Birtok-Băneasă
„Laboratorul lui Dexter este un concept al Asociaţiei Corneliu Grup, care implică studenţii de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara. Sunt, de fapt, proiectele de licenţă ale studenţilor de ani terminali. În cadrul asociaţiei îi consiliem, îi ajutăm să le construiască, apoi aceste materiale didactice revin înapoi în laboratoarele de calcul şi construcţie, de autovehicul, de caroserii”, explică Corneliu Birtok-Băneasă. Cu ajutorul acestor proiecte, studenţii din primii ani aprofundează teoria de la curs prin practică. Inventatorul Corneliu Bir­tok-Băneasă, care coordonează „La­boratorul lui Dexter”, spu­ne că parti­ciparea stu­denților la saloanele de inventică con­­tribuie la formarea profesională a acestora şi îi pregăteşte pentru etapa de licenţă. La acelaşi salon, Birtok-Băneasă a primit şi el o medalie de aur pentru noua sa invenţie: tânărul devean propune iubitorilor de viteză şi de raliuri un nou filtru de aer, dedicat motorizărilor de competiție. Acesta creşte semnificativ puterea motorului şi ajută maşina mai ales în timpul verii. Noul filtru a fost deja testat atât în laborator, cât şi pe maşini. Aceste noi filtre realizate de Corneliu Birtok-Băneasă se pot monta pe maşinile pregătite pentru drift sau pe cele care concurează în raliuri sau pe maşinile de la care şoferul vrea un plus de putere. Acest proiect, împreună cu „Labo­ra­torul lui Dexter”, a adus echipei Fa­cul­tăţii de Inginerie din Hunedoara două medalii de aur, patru premii speciale şi patru diplome de excelenţă.

 

About Laura Oană