Şefii judeţului trăiesc periculos criza gunoaielor

Articolul a fost vizualizat de 750 ori

MAIN deponeu

Conducerea Consiliului Judeţean Hunedoara s-a sucit din nou în privinţa „fabricii” de prelucrare a deşeurilor de la Bârcea Mare. În urmă cu o lună, administraţia judeţeană promitea să dea drumul deponeului în regie proprie. Soluţia a fost înlocuită, recent, cu varianta unei atribuiri directe sub paravanul stării de urgenţă. Noua „găselniţă” pune în mişcare Instituţia Prefectului, ca din întâmplare, condusă mai nou de Fabius Kiszely, un fost PSD-ist de frunte, „convertit” vremelnic la apolitism. Liberalii susţin că există suspiciuni rezonabile de atribuire a afacerii „cu dedicaţie”, motiv pentru care au votat împotrivă.


Criza gunoaielor provoacă reacţii derutante şi contradictorii. Mircea Bo­bora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, şi-a pus reputaţia şi funcţia la bătaie, în 25 august 2016, să ne convingă de eficienţa administraţiei PSD. „În cazul în care, până la finele primului trimestru din 2017, deponeul ecologic de la Bârcea Mare nu va fi operaţional, ne vom întâlni pe stradă, ca doi simpli cetăţeni. Da, spun că îmi voi da demisia, chiar şi în situaţia în care vina va aparţine altora, nu Consiliului Judeţean”, declara Mircea Bobora. I-a venit sorocul, dar Bobora nu demisionează. „Am spus în august ca vicepreşedinte, iar acum sunt preşedinte. Ca preşedinte din luna decembrie nu consider că trebuia să îmi însuşesc promisiunea de vice­preşedinte făcută în august. Plus că în august eram la o lună de zile de ad­ministraţie publică locală, fără să ştiu absolut toate detaliile pe care le ştiu la momentul acesta”, declară preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara în aprilie 2017. Aceste răzgândeli sunt greu de înţeles de „cetăţenii simpli”, iar liderii administraţiei judeţene nu se sucesc numai de la un an la altul, ci chiar mai des…
CJ Hunedoara renunţă la firma de salubritate
În prima decadă a lunii martie, conducerea CJ Hunedoara anunţa soluţia cu care va scoate judeţul din criza gunoaielor. „Vor fi rugăminţi din partea altor judeţe (să depoziteze gunoiul la noi, n.red.), pentru că situaţia generală a acestor facilităţi este într-o criză de excepţie în toată România”, raporta preşedintele Mircea Bobora despre felul în care va face din deponeul de la Bârcea Mare un fel de „Mecca” a gunoierilor din regiune. Cu acest prilej, populaţia judeţului era informată că SC Depo Ecologic Hunedoara SA, o firmă nou înfiinţată sub patronajul administraţiei judeţene, va angaja 80 de gunoieri să presteze la deponeul de la Bârcea. Soluţia părea excelentă şi pentru Parcul de Afaceri de la Simeria, care ar fi putut să-şi atingă obiectivele asumate faţă de Uniunea Europeană. În mai puţin de o lună, soluţia a fost înlocuită cu o alta destul de controversată din punctul de vedere al achiziţiilor publice. De neînţeles cum renunţă atât de uşor Consiliul Judeţean la o afacere pentru care firmele de salubritate se bat pe viaţă şi pe moarte.
Liberalii contestă eludarea licitaţiei
Conducerea administrativă a ju­de­ţului Hunedoara a apelat la o strategie de eludare a procedurilor de licitaţie prin invocarea unei situaţii de urgenţă ce permite atribuirea „cu dedicaţie” a serviciului de salubritate. Manevra a fost servită în plic de la Guvern, după cum explicau liderii Consiliului Ju­deţean în şedinţa ordinară de la sfâr­şitul lunii martie. „Este convocat Co­mitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care va analiza această pro­blemă a deşeurilor. (…) Se va emite un act care legalizează selectarea unui operator privat. Vinerea viitoare va fi o şedinţă de îndată pentru ca, pe data de 21 aprilie, să avem demararea depo­zitării deşeurilor la Bârcea”, a explicat Mircea Bobora paşii procedurali. Nu­mai că atribuirea afacerii fără licitaţie unui gunoier sub „pro­tectoratul” stării de urgenţă e de natură să producă „suspiciuni rezonabile” de şmen, motiv pentru care consilierii judeţeni PNL au votat împotrivă.

About Marcel Bot