Chiar dacă luna februarie a venit cu zăpezi neaşteptate, iar anul acesta Paştele va fi celebrat cu o săptămână mai devreme în comparaţie cu anii trecuţi, fermierii spun că hunedorenii nu vor duce lipsă de carne de miel pentru masa tradiţională de Înviere. Anul acesta crescătorii speră să obţină pe kilogramul de carne de miel între 20 şi 22 de lei, respectiv 12 lei pentru un kilogram, în cazul mieilor vii.
Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Hunedoara (ACO), Dumitru Andreşoi, care este şi vicepreşedintele organizaţiei la nivel naţional, spune că până acum campania de fătări este “în grafic”, însă oierii se tem de puterea tot mai slabă de cumpărare a hunedorenilor, dar şi de temperaturile scăzute, care vor creşte costurile de întreţinere a mieilor. Crescătorii spun că până la Paşte mieii vor ajunge la greutatea optimă pentru sacrificare, adică între 16 şi 25 de kilograme.
Dacă anul trecut kilogramul de carne de miel, în carcasă, putea fi cumpărat cu 20 de lei, în acest an producătorii speră să obţină cel puţin acelaşi preţ sau, poate, chiar doi lei în plus, inclusiv la mieii “în viu”, care anul trecut s-au vândut cu 10 lei kilogramul. Andreşoi adaugă că, din totalul producţiei de carne de miel, cel puţin 60 la sută merge la export, întrucât hunedorenii sunt consumatori de carne de miel doar ocazional, cu preponderenţă în perioada sărbătorilor pascale. “Pentru export, mieii sunt preluaţi de la producătorii direcţi de către proprietarii de ferme de carantină, unde mieii sunt finisaţi – cum le spunem noi – printr-o furajare adecvată, sunt făcute controalele sanitar-veterinare, iar apoi mieii sunt trimişi peste hotare, în viu”, explică preşedintele ACO Hunedoara.
Numărul mioarelor creşte
Fermierii hunedoreni care se ocupă cu oieritul sunt în jur de 1.000, iar mai bine de 95 la sută dintre aceştia sunt membri ai Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Hunedoara, organizaţie care le reprezintă interesele în faţa autorităţilor şi a companiilor interesate de colaborarea cu producătorii hunedoreni. Fermierii plătesc câte 1 leu pe cap de animal, iar reprezentanţii organizaţiei negociază cu Ministerul Agriculturii, inclusiv valoarea subvenţiilor pe care le primesc fermierii pentru creşterea animalelor. În acest moment, în judeţul Hunedoara, sunt crescute, potrivit şefului Direcţiei de Statistică, Benoni Bădescu, aproape 164.000 de oi. Dumitru Andreşoi adaugă că, dintre acestea, aproximativ 130.000 sunt oi fătătoare. Efectivul de ovine, la nivelul judeţului a cunoscut, însă, oscilaţii considerabile de-a lungul ultimilor 20 de ani, ajungând de la un maxim de aproape 223.000 de oi în 1990, la numai 138.000, în anul 2.000.
Începând din 2007, numărul oilor din turmele ciobanilor hunedoreni a crescut constant: în anul respectiv Direcţia de Statistică a înregistrat peste 145.000 de mioare, cifră care a ajuns în 2009 la 153.000. În anul următor, numărul de ovine în judeţul Hunedoara a ajuns 163.600. Medicii veterinari fac şi ei o menţiune: proprietarii de ovine trebuie să nu uite să apeleze la specialişti, pentru administrarea de seleniu şi vitamina E, în scopul prevenirii aşa numitei boli “a muşchilor albi”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.