Dr. Carollina RADU
Cancerul de colon este o afecţiune care presupune apariţia unei proliferări celulare la nivelul intestinului gros, partea inferioară a tubului digestiv. Cancerul rectal este situat la nivelul ultimei porțiuni a colonului. Deseori, leziunile sunt extinse sub denumirea de cancer colorectal. Proliferările celulare inițiale sunt la nivelul celulelor benigne (necanceroase), sub forma unor formațiuni polipoide, denumite polipi adenomatoși. Aceștia nu dau simptome în stadiile incipiente, doar cel mult dureri nesistematizate la nivelul abdomenului, alternanța constipație diaree sau, foarte rar, poate să apară sânge în scaun (rectoragie). Sângele este roșu, nedigerat.
Simptomele incipiente ale cancerului de colon sunt numeroase și nespecifice în fazele inițiale şi nu atrag atenția pacientului asupra unei posibile patologii. Este important să reținem că ereditatea este foarte importantă, așa încât este bine de știut că acest tip de tumori se mostenește. Nu înseamnă că obligatoriu toți urmașii unui pacient cu cancer de colon vor dezvolta în timp aceste tumori, dar nu este de neglijat acest aspect. Dacă ştim că părinţii, frații sau surorile au avut o astfel de patologie, după 40-50 de ani, în contextul în care există simptomele cele mai nespecifice, este bine să facem o evaluare la gastroenterolog (colonoscopie). Este o investigație invazivă, care presupune o pregătire prealabilă a colonului și care vă poate salva viața. Există și teste genetice prin care ne putem testa predispoziția pentru o astfel de patologie, dar sunt destul de costisitoare și nu sunt efectuate de rutină.
Simptomele de debut sunt nespecifice, în stadiile incipiente, poate doar o stare de oboseală, pe care de multe ori o justificăm prin multiplele sarcini pe care le avem de făcut la locul de muncă și în familie, așa încât neglijăm acest aspect. De asemenea, scăderea în greutate ne bucură, dar poate fi o capcană periculoasă, care să ascundă această boală gravă. Eu, personal, le spun pacienților care vin la consultație și acuză exces ponderal că în medicină există un principiu și anume că este mai bine să acumulezi kilograme (pentru un verdict de patologie).Întotdeauna, scăderea ponderală fără voia pacientului ridică în mod obligatoriu suspiciunea unei patologii severe. Și așa este, de cele mai multe ori!
Spuneam la început despre sîngerările care apar în scaun, pe care nu le băgăm în seama, punându-le pe seama unor hemoroizi despre care știam că există. Da, de cele mai multe ori așa este. Însă ceea ce nu știu pacienții este că de multe ori hemoroizii există asociați unui cancer ce colon sau rect și se numesc hemoroizi santinelă,care atrag atenția că este ceva în neregulă. Trebuie doar să fim atenți și să nu minimalizăm semnalele pe care corpul nostru le trimite. Orice sângerare în scaun, oricât de minoră este, trebuie să vă ridice problema posibilității acestei patologii,mai ales dacă aveți în familie rude de gradul întâi cu cancer de colon. Am avut de curând în cabinet un caz foarte interesant și anume o familie în care tatăl,fratele tatălui şi cei doi băieţi au dezvoltat în timp cancer de colon după 60-70 de ani.
Sindroamele care pot fi moștenite și declanșează cance rul de colon sunt:
– polipoza familială adenomatoasă – o afecțiune rară, care determină apariția a numeroase formațiuni polipoide în mucoasa rectului și a colonului unei persoane (sute de formațiuni). Persoanele care nu tratează boala au un risc crescut de cancer înainte de vârsta de 40 de ani.
– cancerul colorectal ereditar nonpolipozic – riscul de cancer de colon este crescut înainte de vârsta de 50 de ani. Ambele boli pot fi testate genetic.
De asemenea, o anemie persistentă, care nu se corectează prin diete bogate în alimente cu fier sau prin medicamente pe bază de fier, trebuie să vă îndrume la specialist, mai ales dacă aveți peste 40-50 ani. Anemia provoacă slăbiciune, oboseală, dificultăți de respirație. De obicei, cancerul colonului drept determină anemie feriprivă (prin pierderea fierului), ca urmare a pierderii lente de sânge, o perioadă mai lungă de timp.
Crampele sau balonarea sunt simptome nespecifice de însoțire a acestei boli nefaste. Nu neglijați nici aceste simptome dacă persistă și nu se corectează cu remedii uzuale pentru balonare sau dietă. Cancerul colonului stâng este mai susceptibil de a provoca blocaj al colonului și, deci, apariția constipației, durerilor abdominale, prin obstrucție totală sau parțială.
FACTORII DE RISC CE POT CREȘTE PROBABILITATEA APARIȚIEI CANCERULUI DE COLON:
– Vârsta înaintată – 90% dintre pacienți au peste 50 de ani. Cancerul poate să apară și la vârste mai tinere, mai puțin frecvent;
– istoricul personal de polipi sau cancer colorectal – dacă ați avut deja cancer de colon sau polipi adenomatoși puteți dezvolta această patologie. Deci monitorizați-va atent prin controale periodice la gastroenterolog;
– boli inflamatorii intestinale – colita ulcerativă și boala Crohn – cresc riscul apariției cancerului de colon;
– sindroame moștenite –polipoza familială și cancerul ereditar colorectal nonpolipozic;
– istoricul familial de cancer de colon și polipi de colon;
– dieta bogată în grăsimi și săracă în fibre;
– litiaza biliară se poate asocia cu cancer de colon. Temporizăm intervenția chirurgicală și, de fapt, avem asociată o patologie mult mai severă;
– sedentarismul;
– diabetul zaharat și obezitatea;
– fumatul și consumul excesiv de alcool;
-radioterapia pentru un alt cancer (de ex.genital), localizată la nivelul abdomenului, crește riscul de cancer de colon.
Deci nu uitați, nu neglijați simptome aparent banale precum oboseala, balonarea, durerile abdominale scăderea ponderală.
Lăsați la o parte teama de o investigație care are reputația că este dureroasă şi cu complicații. Cereți părerea unui gastroenterolog pentru a nu temporiza punerea unui diagnostic care vă scurtează viața. Rețineți că este mai ușor să tratezi în stadiile incipiente sau, de ce nu, să eviți o boală incurabilă.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.