Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 743 ori

servus
Servus Hunedoara informează, legat de evenimentele care vor avea loc în cetatea de la Deva: “Primul dintre ele va avea loc la începutul săptămânii viitoare. <În perioada 18 -21 aprilie, vom avea un festival de primăvară, cu anumite tente ce aparţin perioadei austro-ungare.>”. Săptămâna viitoare începe cu ziua de luni – 17 aprilie, iar perioada 18-21 înseamnă de marţi până vineri; mai nou toate zilele lucrătoare ale unei săptămâni înseamnă „începutul săptămânii”? Apoi, este de remarcat exprimarea din declaraţia citată: „un festival de primăvară, cu anumite tente ce aparţin perioadei austro-ungare”: punem o mică nuanţă austro-ungară aici, o tentă mai închisă dincolo… Asta ca să nu mai amintim faptul că Imperiul austro-ungar se înfiinţează în 1867, deci la câţiva ani buni după ce cetatea a sărit în aer. Dar astea sunt detalii, iar festivalul va avea anumite tente…

În ediţia de luni, se afla titlul: “Ce se întâmplă la locul tragediei feroviare de la Merişor? Circulaţia, în continua­re, blocată, iar pasagerii sunt transbordaţi”, iar textul dă detalii: „Circulaţia feroviară pe secţia CF Petroşani şi Simeria era, în continuare, închisă, duminică dimineaţă, în jurul orei 09:30, în urma deraierii, cu o zi înainte, a unui tren de marfă, format din 16 vagoane, 14 dintre acestea fiind răsturnate.”. Desigur, dacă mai era nevoie de aceste detalii… care sunt la fel de inutile ca şi întrebarea din titlu. Pentru că era evident că după un astfel de accident vor fi necesare lucrări extinse de reparaţii, care vor dura chiar câteva luni, având în vedere amploarea distrugerii. Sper că autoarea articolului nu îşi imagina că de a doua zi trenurile vor circula pe linia ferată în discuţie, iar acum se întreba serios şi se revolta în legătură cu ce se întâmplă…

zhd
Ziarul Hunedoreanului informează: “GAL-ul a cola­borat şi în etapa precedentă foarte bine, realizări începând cu Centrul de Informare Turistică şi terminând cu mica infrastructură care au fost rezultatul unor proiecte anterioare până în 2015. În urma selectării proiectului pe strategie de dezvoltare pe următoarea etapă de programare există posibilitatea să se facă şi să se depună împreună proiecte pentru finanţarea în valoare aproape 2.700.000 de Euro, sumă primită pentru strategia GAL. Bani pentru funcţionare şi animare teritoriu şi categoriile de beneficiari în cadrul măsurii 19 din PNDR. Prezentarea de la Romos s-a referit la oportunităţiile de finanţare, toţi cei prezenţi la întâlnire primind mapele cu pliantele care expun pe scurt care sunt categoriile  de proiecte eligibile.”, „Primăria comunei Romos are oportunitatea de a depune un proiect cu care comunitate locală se confruntă, infrastructura.” Dincolo de virgulele lipsă, de prepoziţiile plecate la plimbare, am o nelămurire: cu cine a colaborat GAL-ul foarte bine? Oare autorul a dorit să spună că membrii GAL-ului au colaborat foarte bine? Iar în ceea ce priveşte ultima frază, întreb şi eu de ce şi cum se confruntă comunitate locală cu „proiectul infrastructură”?

 

avantul liber
Pe site-ul avantulliber.ro scrie: „Licitaţia organizată de Consiului Judeţean Hunedoara pentru modernizarea drumului spre Parâng a fost contestată. Un proiect major pentru dezvoltarea turismului în Parâng este blocat de contestaţii. Contractul privind modernizarea drumului judeţean spre Parâng a fost scos la licitaţie de Consiliul Judeţean Hunedoara, administratorul carosabilului, însă este blocat de contestaţii.” Doar de trei ori, în trei fraze succesive, s-a repetat aceeaşi informaţie – deci s-a contestat licitaţia?
Site-ul informează şi că: „Printre vizitatori au fost şi turişti străini iar autorităţile locale spun că au o creştere cu 3.000 de persoane faţă de totalul vizitatorilor înregistraţi în primele două luni ale acestui an şi dublu comparativ cu luna martie a anului trecut. Peste jumătate dintre vizitatori au fost adulţi (51%), alţi 44% copii, iar 5% pensionari şi persoane cu dizabilităţi.”, „Aproape 18.000 de turişti au vizitat Cetatea Deva de la începutul anului 2017, de 3 ori mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anilor 2016 şi 2015.” Ştiu că mă repet, dar, totuşi, întreb: ce relevanţă are o comparaţie între numărul de vizitatori din prezent cu cel din perioada când mare parte din cetate a fost închisă pentru vizitare? Chiar e motiv de laudă că a crescut numărul de vizitatori, de două ori, sau de trei ori faţă de o perioadă când nu se putea vizita obiectivul respectiv?
Avantulliber.ro ne demostrează din nou că diacriticele se folosesc opţional: „Conducerea Consiliului Judetean Hunedoara vrea sã revolutioneze modul în care se realizeazã lucrãrile pe drumurile judetene. Mircea Bobora, presedintele CJH, spune cã se vor preleva probe martor prin care se va stabili compozitia mixturii asfaltice.”

zvj

În Ziarul Văii Jiului scrie: „Casa Breslelor a fost amenajată, iar turiştii vor avea posibilitatea să observe cum se meşteşugăreau monedele în Evul Mediu.”, „Se vor achiziţiona 12 seturi de scule, dispozitive şi materiale consumabile, mai exact 12 sistem de presare şi ştanţare pe monedă, 12 poanson literă şi cifre, 60.000 de monede de aliaj moale, 12 modele iniţiale master şi 12 seturi de matriţă şi port poanson.” Este puţin nepotrivită exprimarea „se meşteşugăreau monedele” (indiferent de epocă…winking. În plus, „12” înseamnă plural, iar „sistem” şi „poanson” au şi forme de plural, doar că nu ştiu de ce nu au fost utilizate.
Ziarul informează: „Începând cu seara zilei de duminică, când toţi creştinii au sărbătorit ziua de Florii, am intrat în Săptămâna Patimilor, perioadă aleasă şi sfântă, de reculegere, post, şi rugăciune. Asta până sâmbătă noaptea când cu toţii vom sărbătorii Învierea”. Este cel puţin interesant că „ziua de Florii” se sărbătoreşte în seara de duminică. Iar forma corectă era „vom sărbători”, nu „vom sărbătorii”.
Gazeta scrie: „Problema este că giratoriul în sine poate să fie frumos şi lustruit ca o piatră scumpă. Nu se va vedea din cauza avionul, care, deşi impresionant la prima vedere, dă semne clare de pensionare din funcţia de obiect decorativ, pentru că s-a degradat vizibil.” Substantivul se declină, astfel că varianta corectă era: „Nu se va vedea din cauza avionului”.
Nici cu topica nu se stă mai bine în redacţia Ziarului Văii Jiului: „Doar doi oameni mereu au subliniat în discuţiile lor în timp că acest drum e important.”

mesagerul
. În Mesagerul Hunedorean titlul informează că „I s-a făcut rău când şi-a văzut maşina praf”, iar din text aflăm că „Totul s-a întâmplat în urma unei banale tamponări, în faţa Judecătoriei Petroşani, iar şoferii maşinilor implicate au scăpat teferi, dar un pasager a acuzat ulterior probleme de sănătate. Practic, omul aflat într-una din maşinile implicate în accident a cerut ajutor după ce i s-a făcut rău când şi-a văzut maşina distrusă, pe care abia o cumpărase.” Este greu asociat o „banală tamponare” cu „maşina praf/ maşina distrusă”.

Pe site-ul hunedoaraplus.ro citim despre componenţa comunei Romos: „Comuna este alcătuită din satele Romos (5 uliţe ), Romoşel (4 uliţe), Vaidei (2 uliţe), Pişchinţi (două uliţe) şi DC 49.”

Să corectaţi bine!

About Chioru' Corectoru'