Benzinăriile şi materialele de construcţii luate în colimator de ANAF. Inspectorii antifraudă au oprit activitatea a cinci operatori economici
Raluca Stroia, Glasul Hunedoarei
Amenzi contravenţionale de 140.000 lei, precum şi confiscări de sume în valoare de aproximativ 6.000 lei au fost doar câteva dintre sancţiunile aplicate de inspectorii ANAF operatorilor economici specializaţi în vânzarea de combustibili fosili (benzinării) şi în comercializarea de materiale de construcţii. În plus, pentru lipsa casei de marcat, inspectorii au suspendat activitatea unui operator economic şi au interzis activitatea comercială a patru contribuabili.
În perioada 27-31 martie, inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au efectuat, în judeţul Hunedoara, verificări specifice la operatorii economici specializaţi în vânzarea de combustibili fosili (benzinării) şi în comercializarea de materiale de construcţii. Acţiunile de control, desfăşurate la 12 contribuabili din localităţile Simeria, Orăştie, Haţeg, Petroşani şi Aninoasa au avut drept obiectiv principal verificarea modului în care comercianţii fiscalizează încasările prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, verificarea documentelor contabile justificative, precum şi a modului de respectare a prevederilor legislaţiei în vigoare privind spaţiile şi condiţiile de comercializare, în funcţie de caracteristicile produselor vândute. Urmare a controalelor efectuate la contribuabilii din localităţile menţionate, inspectorii antifraudă au constatat abateri de la legislaţia în vigoare, pentru sancţionarea cărora au dispus aplicarea a 18 amenzi (dintre care cinci avertismente), în valoare totală de 140.000 de lei, confiscarea de sume, în cuantum de 5.962 de lei. De asemenea, pentru neregulile identificate, organele de control au suspendat activitatea unui operator economic şi au interzis activitatea comercială a patru contribuabili. „În ceea ce priveşte cele mai frecvente încălcări ale prevederilor legale şi financiar-contabile constatate de inspectorii din cadrul Direcţiei Regionale Antifraudă Deva, vă informăm că acestea sunt abateri de la obligaţia de a deţine şi utiliza case de marcat, transportarea, deţinerea şi comercializarea bunurilor fără acte justificative, precum şi încălcarea obligaţiei de a întocmi şi utiliza documente contabile pentru toate operaţiunile economice efectuate”, a precizat purtătorul de cuvânt al ANAF, Alexandru Cristea.
Evenimente deosebite la Liceul Teoretic „Teglas Gabor” din Deva
Amarildo Szekely, Servus Hunedoara
Sâmbătă dimineaţa, la Liceul Teoretic „Teglas Gabor” din Deva, în faţa unei asistenţe numeroase, au avut loc două evenimente deosebite. Unul dintre evenimentele desfăşurate la Liceul „Teglas Gabor” reprezintă o premieră pentru judeţ, iar celălalt este continuarea unei tradiţii.
Salină într-o magazie dezafectată
De la sfârşitul săptămânii trecute, elevii şi cadrele didactice de la „Teglas Gabor”, dar nu numai ei, pot folosi, pentru cursuri organizate într-un mod mai atractiv, dar şi pentru destindere, o salină, care a fost amenajată, la iniţiativa preşedintelului Comitetului de părinţi de la liceul devean, Zoltan Borsai, într-o magazie dezafectată de la subsolul clădirii. „Nu pot decât să îi felicit pe cei care au avut iniţiativa acestei investiţii, care este o premieră pentru judeţul Hunedoara. Bineînţeles că accesul se va face doar cu încuviinţarea medicilor. Este o ofertă educaţională în plus pentru copiii care învaţă aici şi, cu siguranţă, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ), salina va fi deschisă şi pentru alte unităţi de învăţământ”, a declarat europarlamentarul de Hunedoara Iuliu Winkler, prezent la eveniment.
Elevii au „adoptat” un monument
Cea de-a doua parte a evenimentului a constituit continuarea unei tradiţii. „Pentru al şaselea an la rând am organizat un concurs de “adoptare” a unui monument. Elevii au pregătit cinci propuneri prin prezentare de scene tematice şi filme şi, în urma selecţiei, a fost aleasă cea a clasei a X-a matematică – informatică, adică Mănăstirea Franciscană din Deva. Acest lucru implică cunoaşterea istoriei acestuia, promovarea lui prin diverse metode sau participarea la acţiuni organizate aici”, a spus prof. Attila Kocsis, directorul liceului. La evenimentul de la „Teglas Gabor”, pe lângă profesori, copii şi părinţi, au mai participat Marta Mate, inspector general adjunct la IŞJ, Lorincz Szell, consilier superior la Direcţia pentru Sport şi Tineret, şi Ferdinand Pogocsan, consilier local în Deva.
Consiliul Judeţean Hunedoara, dat în judecată de proprii angajaţi
Ziarul Hunedoreanului
Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a fost dat în judecată de toţi cei 187 de angajaţi. Oamenii cer majorarea salariilor în concordanţă cu o decizie a Curţii Constituţionale, dată la finele anului trecut.
Mircea Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, precizează că bugetul instituţiei nu poate suporta noi creşteri salariale.
”Angajaţii Consiliului Judeţean au cerut să măresc salariile, în concordanţă cu o decizie a Curţii Constituţionale, care spune că se aplică pentru o funcţie similară cel mai mare salariu existent în sistemul administraţiei publice din România. Noi suntem, în primul rând, responsabili vizavi de Legea Bugetului şi bugetul Consiliului Judeţean. Am considerat că mărirea salariilor, conform legislaţiei, cu 20%, este suficientă. Şi am considerat că bugetul nu poate suporta această nouă majorare”, a declarat şeful CJ Hunedoara.
Mircea Bobora precizează că se află în situaţia de a-şi căuta avocaţi din afara instituţiei, deoarece au fost daţi în judecată inclusiv de juriştii Consiliului Judeţean Hunedoara.
”Avem nevoie de servicii juridice din afara Consiliului Judeţean pentru că toţi juriştii noştri sunt parte în proces. Toţi au acţionat în judecată Consiliul Judeţean”, mai spune Bobora.
În decizia Curţii Constituţionale 794 din decembrie 2016, se precizează faptul că „personalul care beneficiază de aceleaşi condiţii trebuie să fie salarizat la nivelul maxim al salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare din cadrul aceleiaşi categorii profesionale şi familii ocupaţionale, indiferent de instituţie sau autoritate publică.”
Două medalii de aur, una de argint şi un premiu special pentru cercetătorii de la Insemex Petroşani
Magdalena Şerban, Mesagerul Hunedorean
În perioada 29 martie – 2 aprilie 2017 a avut loc ediţia cu numărul 45 a Salonului Internaţional de Invenţii de la Geneva, cel mai prestigios eveniment în domeniul inventicii la nivel mondial, organizat sub înaltul patronaj conferit de Guvernul Federal Elveţian, statul şi oraşul Geneva, precum şi de Organizaţia Mondială pentru Proprietate Intelectuală-OMPI. Reprezentanţii Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani s-au întors acasă cu două medalii de aur, una de argint şi unul dintre cele 10 premii speciale.
Standul de prezentare al României, realizat sub egida Ministerului Cercetării şi Inovării, care a asigurat selecţia invenţiilor şi plata participării acestora la Salon, a reunit un număr de 40 de invenţii din diferite domenii. S-au jurizat nu mai puţin de 2.000 de lucrări, membrii Juriului Internaţional decizând acordarea a 34 de medalii de aur şi a opt medalii de argint pentru invenţiile româneşti, cărora li s-au adăugat şi 10 premii speciale. Delegaţia INSEMEX a fost condusă de dr. ing. George Artur Găman, directorul general al instituţiei, căruia i s-au alăturat dr. ing. Emilian Ghicioi, director tehnic, respectiv dr. ing. Doru Cioclea, şeful Laboratorului de Securitate Minieră şi Ventilaţie Industrială.
„Am prezentat trei invenţii, o primă medalie de aur revenindu-i celei care are ca obiectiv «Metoda de identificare a construcţiilor de aeraj critice la nivelul unei reţele complexe de aeraj». Cea de-a doua medaliată cu aur a fost «Metoda de restabilire a unei reţele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice», iar argint am primit pentru «Metoda de determinare a eficienţei reţelelor complexe de aeraj». Pentru lucrarea «Metodă de restabilire a unei reţele de aeraj afectate de o explozie pe baza traseelor critice», echipa noastră a primit un premiu special din partea Corporaţiei pentru ştiinţă şi Parcuri Tehnologice din Hong Kong. Mulţumesc colectivului pentru munca depusă în slujba cercetării şi sper ca şi ediţiile următoare să ne aducă o la fel de bună recunoaştere şi apreciere”, a afirmat dr.ing. George Artur Găman. Acesta a mai precizat faptul că delegaţia României a participat şi la conferinţa internaţională organizată de OMPI (189 de state membre), în cadrul căreia au fost dezbătute inclusiv subiecte din sfera sistemului de cercetare, dezvoltare şi inovare din România.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.