Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 832 ori

DEFICIT, Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a urcat la 1,259 miliarde euro în primele două luni ale acestui an, cifra reprezentând o creştere cu 267,5 milioane euro faţă de soldul comercial negativ înregistrat în perioada similară din 2016, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În procente, practic, raportul dintre importurile şi exporturile României arată un deficit cu 27 la sută mai mare faţă de cel înregistrat anul trecut.
IMOBILIARe. Preţurile locuinţelor din România au urcat cu 1,7% în trimestrul patru din 2016, comparativ cu precedentele trei luni, aceasta fiind a noua mare creştere înregistrată în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
ACHIZIŢIE. Grupul energetic italian Enel a anunţat că filiala sa Enel Investment Holding BV (EIH), deţinută în totalitate de către Enel, a finalizat luni achiziţia unui pachet de 13,6% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia (EDM) şi Enel Energie Muntenia (EEM) de la SAPE SA, compania de stat care administrează deţinerile publice în mai multe companii, pentru o sumă totală de circa 401 milioane euro, stabilită în urma unui arbitraj internaţional.
NE ÎMPRUMUTĂM. Ministerul Finanţelor a ieşit luni pe pieţele externe pentru a se împrumuta prin vânzarea de obligaţiuni. România intenţionează să lanseze o nouă emisiune de eurobonduri cu maturitatea de 10 ani şi să redeschidă o emisiune deja existentă, a cărei scadenţă este programată pentru 2035.
NU CRESC, SCAD! Câştigul salarial mediu net la nivel naţional, care include atât salariile, cât şi bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajaţii, a scăzut cu 2,8%, sau 64 lei, în luna februarie faţă de nivelul din luna precedentă, a anunţat recent Institutul Naţional de Statistică (INS).
DECLARAŢIE. România trebuie să majoreze salariile, pentru că nu poate rămâne cu o forţă de muncă descurajată, însă există riscul ca Guvernul să ajungă în situaţia de “a da cu o mână şi să ia cu două mâini”, a declarat consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu.

About Administrator