Paştele, între trăirea credinţei şi bucuriile laice – Cum protejăm ficatul şi cum fugim de astenie

Articolul a fost vizualizat de 751 ori

Astenia de primăvară poate fi evitată

Primăvara aduce cu ea mai multă lumină, culoare, dar şi primele verdeţuri care pot fi consumate. Paradoxal, deşi dorit cu ardoare, după iarna lungă şi rece, sezonul de primăvară vine cu stări ciudate, pe care specialiştii le numesc astenii. Cum încheiem cu bine postul şi cum „fugim” de oboseala de primăvară în mult aşteptata vacanţă de primăvară?

 


 
Nutriţionistul Simona Timofte spune că omul trebuie luat întotdeauna în considerare ca întreg: corp fizic şi parte spirituală. „Sigur că postul ne ajută: dacă nu mai mâncăm proteNutritionist Simona Timofteine şi grăsimi animale, apare o detoxifiere a organismului. Automat, ne simţim mai bine şi mai energizaţi. E şi motivul pentru care în această perioadă se mănâncă foarte multe verdeţuri care apar acum. Anotimpul ne oferă tot ceea ce avem nevoie în ceea ce priveşte vitaminele şi mineralele şi, automat, se face şi o detoxifiere, dacă mâncăm vegetale, cum ar fi urzicile, păpădia, leurda, pătrunjelul şi o mulţime de plante care pot fi consumate. Postul alimentar ne permite să eliminăm o mulţime de toxine care se adună în timpul iernii, din cauza abundenţei de carne (tăierea porcului şi alte cele). Pe de altă parte, vorbim de omul holistic: omul fizic, spiritual şi mental, un întreg. Şi, atunci, normal că, dacă ne ajutăm fizicul, ne ajutăm şi spiritul. Şi invers.”

 
Nu dăm buzna pe bucate după abstinenţă
Specialistul ne reaminteşte că ar fi total nepotrivit ca, după o perioadă de abstinenţă, să ne repezim pentru a înfuleca toate bunătăţile de pe masa de Paşte. „Trecerea la alimentaţia cu carne, ouă şi lapte trebuie să se facă treptat. După o perioadă în care nu am avut parte de toxine, chimicale, aditivi, conservanţi şi coloranţi, dacă am trece direct la mâncare grea ar fi o mare problemă! Toate organele noastre care participă la digestie sunt obişnuite, după post, cu o mâncare uşoară. A fost curăţenie acolo şi tu, dintr-o dată, vii cu grăsimi animale. Revenirea la normal trebuie să se facă prin com­binarea unor alimente de post, cu unele cu carne”. Simona Timofte mai spune că finalul postului ar fi un moment foarte bun pentru cei care inten­ţionează să devină vegetarieni sau lacto-ovo-vegetarieni, să renunţe la carne, odată, pentru totdeauna. Pe de altă parte, hunedoreanca mai spune că, nu atât consumul de carne în sine este nociv, cât combinarea acesteia cu cele mai nepotrivite alimente, dar şi faptul că foarte multe dintre produsele din carne sunt tratate cu aditivi, conser­vanţi, potenţiatori de aromă şi co­loranţi, care ar fi bine să fie evitaţi.

 

 

 

 

 

 
Astenia loveşte mai mult în femeiPsiholog Irina Ana Toth
Statisticile arată că, dacă luna decembrie este luna cu cel mai mare risc de suicid, aprilie este luna asteniei. „Ce este astenia? O stare resimţită ca o oboseală. Dincolo de ghiocei, odată cu expunerea mai mare la lumină şi căldură, primăvara aduce şi nişte simptome fizice şi psihice care poartă denumirea asta de astenie. În perioada iernii, alimentaţia nu e tocmai co­res­punzătoare. Contează foarte mult fructele, legumele, seminţele, pe care nu prea le consumăm în sezonul rece. De aici vine starea asta de oboseală fizică şi psihică, în fapt o devitalizare, o lipsă de minerale şi vitamine, care coincide cu intrarea în sezonul cald. Astenia este specifică mai ales la femei, care, în perioada asta sunt foarte solicitate”, explică psihologul Irina Ana Toth, care este şi directoare la Crucea Roşie Deva. Hunedoreanca adaugă că fiecare dintre noi ar trebui să încercăm să evităm, pe cât posibil, presiunea cu care vine această sărbătoare (curăţenie, pregătirea mesei, obligativitatea vizi­tării rudelor) şi să ne bucurăm mai mult de zilele de vacanţă, fără teama că nu vom fi la înălţimea aşteptărilor fiecăruia dintre membrii familiei, dintre gazde sau invitaţi.

About Ada Beraru