Anamaria NEDELCOFF
De ce sărbătoarea învierii lui Iisus Hristos nu are loc la aceeaşi dată? E vorba de calendarele după care îşi orânduiesc zilele reprezentanții bisericilor.
Biserica Romano-Catolică funcționează după calendarul Gregorian. La rândul ei, Biserica Ortodoxă Română funcționează tot după cel Gregorian, în vreme ce bisericile ortodoxe din celelalte țări funcționează după calendarul Iulian. În cazul Paştelui însă, mai marii ortodoxiei româneşti au ales să îşi alinieze sărbătoarea cu bisericile ortodoxe din celelalte țări. Lucru care nu se întâmplă însă în cazul Crăciunului, Naşterea Domnului Isus Cristos fiind sărbătorită de ortodocşi la aceeaşi dată cu credincioşii de rit catolic.
Preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, explică toate aceste lucruri.
”Biserica Romano-Catolică este o biserică ce îşi desfăşoară rânduiala de slujbe după ”calendarul îndreptat”, calendarul numit Gregorian. Biserica Ortodoxă este o biserică ce îşi desfăşoară rânduiala de slujbă după calendarul Iulian, vechi, neîndreptat. Însă Biserica Ortodoxă Română este o biserică ce a adoptat în cultul ei calendarul Gregorian, calendarul îndreptat, motiv pentru care noi Crăciunul îl sărbătorim în 25 decembrie. Spre deosebire de cei care urmăresc calendarul vechi, respectiv biserica rusă, biserica sârbă, care sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie. Pentru că Paştele este cea mai mare sărbătoare creştină şi ca să nu existe diferențe de celebrare a Paştilor între Biserica Ortodoxă Română şi celelalte biserici ortodoxe, s-a hotărât ca noi, deşi avem calendar îndreptat, să sărbătorim sfintele paşti după calendarul neîndreptat, după calendarul vechi. Și atunci sărbătorim Paştele cu întreaga ortodoxie laolaltă. Deci, practic, e diferență de calendar”, a declarat preotul Gabriel Miricescu.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.