Paştele, între trăirea credinţei şi bucuriile laice – Paşte în Belgia, cu usturoi românesc

Articolul a fost vizualizat de 828 ori

MAIN Silvia Olari

 

Usturoiul autohton a ajuns pe mesele de Paşte la Bruxelles. O hunedoreancă a decis să îşi deschidă în capitala Uniunii Europene magazine cu specific românesc. Aici se vând produse tradiţionale pregătite după reţetele de acasă, dar şi verdeţuri pe care nu le poţi găsi nicăieri în magazinele din Belgia. Astfel, românii care nu se întorc de sărbători acasă îşi pot măcar pregăti bucatele cu gust românesc.


 
Ultimul transport, „cel de Paşte”, a plecat din România via Belgia înainte de Săptămâna Mare. Silvia Olari, pro­prietara magazinelor, a pregătit 100 de legături de usturoi verde şi alte zeci de legături de lobode şi leuştean. „De când trimitem, ne-am şi deprins cum să le împachetăm ca să reziste. Nu le putem pune la rece şi nici pe uscat nu le putem trimite pentru că se usucă şi se ofilesc. Aşa că am găsit cea mai bună metodă – le învelim rădăcinile în vată cu apă”, spune femeia care de mai bine de un an de zile a părăsit Belgia şi se ocupă de afacere la Simeria. Cumpără usturoiul verde şi celelalte verdeţuri de pe piaţă. O legătură de usturoi cu frunze se vinde cu un euro în magazinele de pe străzile Avenue de la Reine şi Rue des Palais. „În Bruxelles, nu se cultivă us­turoiul verde, doar cel uscat, iar ro­mânii pentru drob, pentru stufat, au nevoie de frunzele de usturoi. Şi atunci, în fiecare an, înainte de Paşte, ducem câte o sută, două sute de legături din România, în Belgia, dar nu este sin­gurul produs, ducem şi leuştean, du­cem şi mărar, ducem şi leurdă şi tot ce se poate verde”, explică Silvia Olari. Verdeţurile se vând în magazin alături de brânzeturi, me­zeluri, pască, pră­jituri, cozonaci şi chiar coşuri de nuiele.
MAIN MAre Belgienii se tem de verdeţurile româneşti
Odată postate fotografiile cu verde­ţurile, românii din Bruxelles nu au întârziat să apară, aşa că legăturile de usturoi s-au epuizat rapid: “Sunt client vechi aici, „La bunicuţa”, e o plăcere să avem un magazin atât de frumos, bine aprovizionat şi cu prieteni foarte buni care ne servesc întotdeauna pe inima noastră românească. Acum vin Paştele şi cumpărăm de aici puţină urdă, caş, puţină telemea, drob şi toate produsele tradiţionale româneşti. Plus de atât, este singurul loc din Belgia unde pu­tem găsi usturoi verde proaspăt şi leuştean verde”, explică Răzvan Bucu­roiu, după ce şi-a umplut coşul de cumpărături. Deşi în magazin intră şi mulţi belgieni, verdeţurile sunt cum­părate numai de români: „În special, ei le cumpără, pentru că belgienii ar putea să creadă că fac parte din ceva incantaţii împotriva vampirilor. Se cumpără de către românii care ştiu să pregătească mâncare cu usturoi”, explică Silvia Olari, care este convinsă că belgienii nu ar şti ce să facă cu firele de usturoi. Chiar dacă sunt plecaţi din ţară, masa de Paşte a românilor din diaspora tot după reţete româneşti se pregăteşte. „Tot acasă îşi fac şi sarmalele – noi le ducem varza şi car­nea tocană şi congelată, condimentele, şi ei îşi fac sarmalele. Varza murată o luăm de la un producător de la Lunguleţu, de lângă Bucureşti. Noi, cum nu avem timp să o punem, o achiziţionăm gata ambalată, vidată şi aşa se duce în Belgia”, adaugă Silvia Olari. Aşa că românii pot sărbători româneşte: „Efectiv ne simţim ca acasă: ciorba de miel merge foarte bine, cu un borş şi cu puţină smântână din aia de acasă. Să sperăm că cei de la „La bunicuţa” vor rămâne cu noi şi că nu ne vor uita cu produse niciodată, mai ales în preajma sărbătorilor”, spune un client. Recent, magazinele „La bunicuţa” au fost alese să reprezinte România la o prezentare de produse la Comisia Europeană. Organizat de  Asociaţia „Femmes d’Europe”, „Baza­rul de Paşte” s-a ţinut pe 6 aprilie şi au participat cu produse alte 18 ţări ale Uniunii Europene. „La bunicuţa” a avut pe standuri zacuscă şi dulceţurile tradiţionale.

 

About Laura Oană