Misterul descoperirii matriţei din Sarmizegetusa Regia va fi dezlegat la tribunal

Articolul a fost vizualizat de 832 ori

Matrita dacica

Andreea Ciuciu, tânăra care susţine că a participat la descoperirea celui mai preţios artefact aflat în colecţia muzeului din Deva, o matriţă antică din bronz, a fost chemată la interogatoriul Tribunalului Hunedoara, pentru a-şi susţine cauza în care solicită să fie recompensată cu parte din valoarea obiectului.

O premieră are loc în justiţia din Hunedoara. Andreea Ciuciu, o tânără din judeţul Arad, a solicitat în instanţă o recompensă pentru participarea la descoperirea, în iunie 2013, a matriţei antice din Sarmizegetusa Regia. Tribunalul Hunedoara a decis interogarea arădencei la termenul următor al procesului, stabilit pentru data de 30 mai. Andreea Ciuciu a cerut 500.000 de lei pentru că ar fi participat la găsirea piesei unicat. „La data de 23 iunie 2013, împreună cu un grup de prieteni, am vizitat vestigiile cetăţii Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei. Făcând o plimbare prin pădurea din jurul cetăţii, o persoană din grup a observat un arbore doborât de furtună, smuls din pământ cu tot cu rădăcini. Uitându-ne cu mai mare atenţie în groapa astfel formată ni s-a părut că observăm, ieşind din pământ, un obiect cu forma regulată. Din curiozitate şi iniţial pe un fond de glumă, ne-am apropiat şi am început să dezgropăm obiectul care se dovedea a fi unul unul din metal, dar niciunul dintre noi nu putea determina despre ce este vorba. Dându-ne seama că obiectul ar putea reprezenta un artefact antic, probabil dacic, având în vedere locaţia unde ne găseam, l-am dezgropat de tot, l-am introdus în rucsacul unuia dintre cei din grup şi l-am transportat la tatăl lui Radu Brilinsky, unul dintre membrii grupului nostru. Aceasta pentru că tatăl lui Radu Brilinsky, Vladimir Brilinsky, era administratorul sitului Sarmizegetusa. Când a văzut obiectul, Vladimir Brilinsky a luat legătura cu superiorii săi şi cu diverse cadre universitare din domeniul istoriei şi arheologiei, pentru a-i încunoştinţa despre descoperire”, a susţinut Andreea Ciuciu, în cererea depusă iniţial la muzeu şi apoi la Judecătoria Deva, care a ajuns în final, la Tribunalul Hunedoara. Versiunea Andreei Ciuciu despre descoperirea matriţei antice prezintă diferenţe faţă de cea relatată oficial de reprezentanţii sitului UNESCO.
Matriţa din bronz, cu o greutate de circa opt kilograme şi o formă hexagonală, ar fi fost folosită în urmă cu două milenii pentru confecţionarea unor obiecte de artă din metal. Pe artefact au fost încrustate scene de luptă între animale, reale şi fabuloase, care au dat naştere mai multor interpretări. Potrivit istoricilor, prezenţa matriţei în capitala Regatului Dac reprezintă o dovadă în plus a conectării acestui spaţiu cultural la fluxul artistic şi tehnologic de foarte bună calitate din antichitate. Matriţa poate fi văzută la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

About Daniel Guta