Unde petrecem mini-vacanţa de 1 Mai în judeţ – Ţara Haţegului – Spaţiul ideal pentru scufundări în liniştea naturii

Articolul a fost vizualizat de 906 ori

Foto 1
Ţara Haţegului este locul ideal pen­tru orăşenii care vor să evadeze dintre betoane pentru scufundări în liniştea sălbatică a naturii. Odată ajuns la poa­lele Retezatului, n-ai decât să învârţi sticla care să aleagă pentru tine o destinaţie oarecare. Şi, dacă nu eşti ghinionistul lunii (cum ar zice cor­poratiştii) să ţi se-arate calea-ntoarsă, se cheamă că te afli pe drumul cel bun. Valea Râului Mare e locul perfect pentru un picnic la marginea drumului. Dovadă sunt tonele de gunoaie pe care le recoltează primăria în fiecare zi de luni, începând din mai până ce cade primul omăt. „Suntem o comună „bogată” şi ca număr de asistaţi sociali, aşa că răzbim să facem curat. Nu este săptămână să nu adunăm o basculantă cu deşeuri abandonate de turiştii de week-end”, spune Niculiţă Mang, pri­marul comunei Râu de Mori. Pentru minivacanţa de 1 Mai ofertele acoperă orice buzunar. Pe valea Râului Mare şi în staţiunea Râuşor sunt vreo 22 de pensiuni declarate la Fisc, însă dru­meţii ştiu că zona are foarte mulţi proprietari de vile, omenoşi, care nu te lasă, biet rătăcitor, făr’ de-adăpost. Tradiţionala ospitalitate românească poate trece peste rigida îngrădire a legii. O cameră închiriată pentru o noap­te costă între 80 şi 250 de lei.

 
De la confortul urban la „coliba” de munte
Pensiunea Dumbrăviţa, spre exem­plu, are o ofertă ce constă într-un pachet de 3 zile şi 3 nopţi în perioada 28.04.2017-01.05.2017. În pachet sunt incluse cazările şi masa în regim de demipensiune: trei mic-dejunuri cu bufet suedez şi trei mese principale cu câte două feluri de mâncare şi desert. Sunt mâncăruri specifice Ţării Ha­ţegului, preparate tradiţionale cu afumătură şi prăjituri făcute în casă. Sejurul de minim trei nopţi costă 570 lei de persoană, plus pentru copil până-n şapte ani pachet gratuit, dar fără pat (doarme în acelaşi pat cu părinţii), sau pachet la preţ redus pentru copil (230 lei cu pat separat) şi 380 lei pentru copil între 7-12 ani cu pat separat.
Cabana „Retezat” poate găzdui 39 de adulţi în 14 spaţii de cazare. Aici sunt camere duble – matrimoniale, la 140 lei pe zi, triple – la 180 lei pe zi şi cu patru locuri – la 240 lei.
Cabana are spaţii amenajate în aer liber sau acoperite, precum lobby, sau­na, piscina (sezoniera: iunie – sep­tembrie) sau zona pentru pregătit gră­tarul, dar şi restaurant cu preparate tradiţionale. Cabana Bavaria oferă opt locuri de cazare în patru căsuţe se­parate, fiecare având baie şi terasă pro­prie. Curtea este generoasă şi oferă spaţii de recreere şi plajă. Cazarea se face minim pentru două nopţi, iar preţul este de 150 lei pe noapte.

 
De la zimbri masivi la dinozauri pitici
De pe valea Râului Mare se pot face drumeţii pe traseele montane, spre Lacul Bucura, Vârful Retezat – 2482 m şi Peleaga – 2509 m, o vizită la rezer­vaţia naturală de zimbri de la Haţeg, la Geoparcul Dinozaurilor Pitici de la General Berthelot sau la Forumul Roman de la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. De asemenea, Mă­năst­irea Prislop, Cetatea Colţ şi biserica de la Densuş sunt la câteva minute de mers cu maşina. Desigur, pentru a atinge aceste destinaţii turistice va trebui să scăpaţi din captivitatea pei­sajului fermecător, iar desprinderea nu-i chiar „floare la ureche”.

Tags: , ,

About Marcel Bot