Unde petrecem mini-vacanţa de 1 Mai în judeţ – Atracţiile de prim rang în zonă: Castelul Corvinilor, Lacul Cinciş, un restaurant nou-nouţ şi preţuri mici

Articolul a fost vizualizat de 1,584 ori

 

werk_7
werk_1Dacă ajungeţi la Hunedoara, evi­dent, punctul de maxim interes va fi Castelul Corvinilor. Monumentul is­to­ric de la Hunedoara, cel mai mare castel medieval din sud-estul Europei, a ajuns la un sfert de milion de vizitatori anual, iar estimările arată că cifra ar putea să crească în anii care vor urma. Dacă ajungeţi în zonă, trebuie să ştiţi că puteţi găsi cazare începând de la 78 de lei. Pentru o ciorbă foarte ieftină, puteţi încerca să serviţi masa la cantina studenţească (5 lei). În cazul în care preferaţi un restaurant cochet, puteţi găsi meniul zilei la restaurantele din apropierea Castelului Corvinilor, con­tra unui preţ de numai 16 lei. Noutatea cea mare, însă, este restaurantul deschis chiar pe strada Castelului, care amin­teşte de istoria metalurgică a Hu­nedoarei de altădată.

 

werk_4
Clădirile Uzinelor de Fier, transformate în restaurant
Noul restaurant şi social pub-ul deschis la Hunedoara, la numai câteva zeci de metri de Castelul Corvinilor, a transformat o parte din peisajul prăfuit al străzii într-o grădină cochetă, cu mobilier urban, specific istoriei side­rurgice a Hunedoarei. Restaurantul, care a fost amenajat pe vechiul ampla­sament al administraţiei Uzinelor de Fier şi al ştrandului Hunedoarei, a fost deschis în Sâmbăta Mare. „Denumirea Werk vine încă din anii 1890, cam de atunci de când cunoaştem foarte bine istoria acestui loc. Pentru hunedorenii de vârsta a doua şi a treia nu ar trebui să fie un mister, în condiţiile în care aceştia au muncit la werk, nu la fabrică (zâmbeşte). Noi am vrut să redăm strălucirea de odinioară a acestui am­plasament, care adăpostea cândva, ad­ministraţia uzinelor de fier. Turiştii care ajung în Hunedoara ar trebui să regăsească în localul WERK un loc perfect pentru destindere. Poate fi acel loc în care turiştii să-şi tragă sufletul între două puncte turistice importante din judeţul nostru, poate fi acel loc în care îţi serveşti cafeaua şi îţi începi dimineaţa sau locul în care mănânci micul dejun. De asemenea, îi aşteptăm pe turişti, dar şi pe hunedoreni, la un prânz delicios sau la o cină relaxantă, seara, când toţi suntem oarecum eliberaţi de grijile zilei şi avem timp să savurăm şi mâncarea, şi o băutură fină. Sun­tem deschişi pentru vizitatori, pentru localnici, dar şi pentru eveni­mente de orice fel. Ne propunem să promovăm orice activităţi culturale care ar putea să dinamizeze viaţa oraşu­lui”, afirmă Simona Dobondi, repre­zentanta restaurantului WERK. De altfel, restaurantul şi social pub-ul se doreşte a fi nu doar un loc de luat masa, ci şi locul în care ne putem bucura de prietenii pe care îi avem, cu care putem împărtăşi momente frumoase sau putem discuta idei sau planuri cu partenerii de afaceri. „WERK poate fi şi un loc unde familiile cu copii pot veni pentru a se simţi bine, având siguranţa că şi micuţii au ce să facă, atât în interior, cât şi în exterior, în condiţiile în care am amenajat locuri speciale pentru copii”, adaugă Simona Dobondi.

 
Lacul Cinciş, catedrala Ghelari, furnalul Govăjdia
Cine pleacă de la Hunedoara până la lacul Cinciş, pentru o tură în natură, trebuie să ştie că multe dintre unităţile de cazare şi restaurantele din zonă se vor deschide abia la 1 mai sau chiar mai târziu. Până atunci, singurul loc unde se poate ieşi la iarbă verde este campingul Ledo. Intrarea în camping costă 2 lei, pentru microbuze va trebui să plătiţi 15 lei, pentru autoturisme – 3 lei, iar o căsuţă pentru cazare (fără încălzire) costă 50 de lei. Camparea la cort costă 15 lei pentru una sau două persoane şi 20 de lei, de la trei persoane în sus. Pentru o rulotă va trebui să plătiţi între 25 şi 35 de lei, pe zi. Locul este dotat cu vetre de foc amenajate pentru grătar, dar de la 1 mai aici va funcţiona şi o terasă unde se vor putea servi minuturi. Dacă aţi ajuns în zonă ar fi bine să ştiţi că, în afară de splendoarea pe care o oferă peisajul, mai puteţi vedea catedrala de la Ghelari, cea mai mare din mediul rural românesc, dar şi celebrul furnal de la Govăjdia, despre care se spune că ar fi turnat fier pentru turnul Eiffel, fiind promovat şi drept cel mai „bătrân” furnal încă în picioare din Europa.

About Ada Beraru