Povestea şamanului canadian de la Sarmizegetusa

Articolul a fost vizualizat de 2,007 ori

MARE Foto 1

Un bărbat, instruit de şamani, beduini sau învăţaţii de la piramide, a găsit în inima Munţilor Orăştiei locul care îi este destinat. Este canadian şi a fost om de afaceri, dar acum s-a stabilit în Costeşti, la o „aruncătură de băţ” de fosta capitală a regilor daci, Sarmizegetusa Regia, după ce a hoinărit de la Chichen-Itza la Machu Pichu şi la piramidele egiptene. Ani întregi a căutat cel mai bun loc pentru el. L-a găsit în zona cetăţilor dacice, unde energiile pământului şi puterile tămăduitoare ale naturii se împletesc cel mai bine cu vibraţia sa interioară.


România este ţara care l-a adoptat şi unde şi-a întemeiat familia – s-a căsătorit cu Teodora, o româncă ce a crescut de mică în Canada. Soţia sa l-a introdus, de fapt, în lumea magică a acestor locuri de care acum se simte legat. Cei doi au ajuns în zona Sarmizegetusa în căutarea unui loc cu puteri tămăduitoare pentru ei. Îţi povestesc cum au găsit aici cele mai înalte vibraţii energetice ale pământului. Deşi nu îi arată, Stephen are 46 de ani. Este cetăţean canadian, a studiat medicina, dar nu şi-a definitivat studiile. A preferat, în schimb, să se îndrepte către lumea afacerilor. Un accident suferit în 2003, din care a scăpat miraculos şi după care i-au trebuit patru ani ca să-şi revină fizic, i-a schimbat viziunea despre viaţă. Poate şi moştenirea genetică şi-a spus cuvântul, pentru că Stephen are strămoşi în rândul indienilor Mohawk. Timp de 12 ani, a studiat puterea tămăduitoare a naturii, de la plantele medicinale la terapia cu cristale sau cu sunete. Viaţa sa a fost un continuu pelerinaj. A făcut în tot acest timp călătorii iniţiatice în Yukatan, în Mexic, la Machu Picchu în Peru, la piramidele egiptene sau a participat la celebrul pelerinaj din Spania, Camino de Santiago. „Când am venit aici, am simţit că cei 12 ani pe care i-am petrecut studiind civilizaţii străvechi, ritualuri, spiritualitate, plante, medicină m-au condus aici. La început a fost foarte ciudat, pentru că îmi spuneam că am mers în toate aceste locuri, am trăit acolo, am studiat…, dar totul părea că se trage de aici, tot ce am studiat în toate marile centre spirituale ale lumii. Şi continui să simt asta, că totul se trage de aici, din zona aceasta”, mărturiseşte Stephen Izreal. Nu este numele lui real, dar este singurul la care răspunde şi despre care îţi vorbeşte.

Foto 2
Lungul drum către „acasă”
Stephen te primeşte îmbrăcat în ie românească şi păşeşte liber, călcând pământul sau podeaua cu talpa goală, precum ţăranii de acum un veac. Este parte din sentimentul de libertate şi de comuniune cu natura. Crede că România este una dintre cele mai puternice ţări ale lumii, că românii se vor înălţa atât spiritual, cât şi economic, iar aceste credinţe l-au făcut să se decidă să rămână pe pământul din arcul Carpaţilor. A cunoscut-o, în 2011, pe Teodora, pe atunci studentă în Toronto, la unul dintre atelierele organizate de el după experienţele adunate din călătorii. Şi ea simţea o chemare spre vatra strămoşească, chiar dacă familia ei a emigrat în Canada pe când ea avea doar trei anişori. „Toată viaţa am simţit că trebuie să mă întorc în România, am crescut în Toronto. În acest an aş fi făcut 25 de ani de când părinţii s-au stabilit acolo. Toată viaţa am simţit atracţia către neam, iar părinţii m-au învăţat să vorbesc limba ţării de unde au emigrat. No, şi când m-am întors aici, am simţit ceva”, spune fata în grai ardelenesc: „M-am simţit acasă, mi-am găsit rădăcinile şi tot aici viziunile noastre s-au întâlnit. Când am văzut locaţia asta, pe drumul principal către Sarmizegetusa am zis: WOW! Şi ne-am spus: OK, trebuie să rămânem aici!”, spune zâmbind Teodora Porumb. E mlădie şi senină. Are 29 de ani, zâmbeşte mereu şi nu ezită să te privească direct atunci când povesteşte. Din 2016, cei doi locuiesc în Costeşti, înconjuraţi de freamătul pădurii, de cântecul păsărelelor, de susurul pârâului. Vara trecută au deschis un mic magazin de suveniruri pentru turiştii care trec pe lângă casa lor în drum spre Cetatea Sarmizegetusa Regia. Stephen simte că zona are un mare potenţial, nu în ultimul rând, economic. „Unii văd probleme, eu văd soluţii. Zona asta ar putea aduce cinci până la zece milioane de dolari pe an din turism, fără probleme. Aici poate fi atracţia turistică numărul unu din întreaga lume. Oamenii trebuie să afle despre locul ăsta – toată lumea tânjeşte să meargă în Egipt, să viziteze Machu Picchu, să străbată globul, dar acesta este următorul punct principal. Sunt locuri care trebuie conservate şi îngrijite cum trebuie, sunt locuri care au nevoie de respect, dar, în acelaşi timp, banii trebuie să circule pentru ca ţara asta să ajungă unde trebuie. Oamenii din Canada pe care îi cunosc cred acelaşi lucru ca şi mine – că ţara asta are un potenţial enorm şi că aici vor veni râuri de oameni de peste tot.”

Foto 3
Vatra canadiană din Hunedoara
Aşa s-a născut Vatra. Cei doi şi-au ridicat un loc al lor, după placul inimii. La poartă, te întâmpină steagul de luptă al dacilor – capul de lup cu coadă de dragon, iar, pe peretele casei, sunt prinse statuete de lut realizate după formele celor străvechi. Deasupra pridvorului de lemn, vântul adie printre fâşiile multicolore care te duc cu gândul la Tibet. La parter este magazinul de unde fiecare poate pleca cu un suvenir. Sus, la etaj, într-o încăpere, se află o expoziţie de artă vizionară, cu piese realizate majoritar manual, în parte pe calculator. Tablourile pe sticlă sunt luminate din spate, astfel că efectul asupra privitorului se poate transforma în terapie. „Sunt imagini care, în funcţie de cunoştinţele şi experienţele acumulate de tine în viaţă, te poate învăţa ceva. Este o altfel de galerie de artă. Tablourile acestea nu sunt momentan de vânzare, dar vrem să găsim un producător în România care poate crea astfel de rame cu leduri”, explică Teodora. Aici, la Vatra, „centru de vindecare”, Stephen poate să ofere, mai presus de toate, oricui are nevoie,  practicile tămăduitoare pe care le-a învăţat de la bătrânii şamani şi pe care le-a experimentat pe propria persoană. „Free of charge” – pentru că nu percepe o taxă pentru asta. Relaxarea totală pe o saltea cu cristale de ametist este un excelent exemplu. „Avem aici o saltea umplută cu cristale de ametist, iar tratamentul se face şi cu ajutorul razelor infraroşii. Când este pornită, se încălzeşte până la 60 de grade şi are efect purificant, relaxant şi îmbunătăţeşte circulaţia sanguină. Este excelentă pentru durerile de cap, este o terapie simplă şi uşoară. Ametistul este un cristal care te ajută să reflectezi, să te conectezi la propria conştiinţă, la nivelul cel mai pur. Alături avem Bioptronul care face terapie cu lumină polarizată, un aparat medical care este foarte popular, care are foarte multe aplicaţii. L-am adus la „Vatra” pentru ca oamenii să-l folosească, cu un minim efort şi timp din partea noastră, pentru că noi avem foarte multe lucruri încă de făcut. Sunt două terapii care se combină foarte fain”, explică Teodora Porumb, care le recomandă pacienţilor o jumătate de oră aici, pentru relaxare completă. Pe perete, un slogan descrie perfect credinţa celor doi: „Tratează persoana, nu boala. Cauza şi nu efectul.”
A testat peste 600 de specii diferite de plante
„Bătrânii vraci, şamanii sau înţelepţii au avut întotdeauna o interpretare a emoţionalului, spiritualului şi a corpului. Când acestea  lucrează împreună în armonie, atunci ai un sentiment general de binefacere, de sănătate. Remediile din plante le-am folosit toată viaţa. Am călătorit peste tot în lume şi am consumat peste 600 de specii diferite de plante. Le-am catalogat chiar în corpul meu şi am făcut o curăţare totală, o purificare totală. În multe colţuri din lume, plantele sunt folosite pentru a lupta împotriva cancerului, a problemelor psihice. Este un alt motiv pentru care am ajuns aici în România, pentru că am auzit de flora autohtonă, dar şi de remediile naturiste folosite din vechime aici în zona Sarmizegetusa. Am auzit şi am citit o mulţime de poveşti despre leacurile dacilor, despre metodele folosite de săteni. Putem folosi pământ ca să ne vindecăm, ne-au învăţat asta strămoşii noştri, dar noi ne-am lăsat furaţi de tehnologie şi am uitat o mulţime de lucruri, ne-am îndepărtat de natură”, spune Stephen Izreal, care vorbeşte cu mare drag despre puterile tămăduitoare ale plantelor. Are o mulţime de uleiuri esenţiale şi tincturi la Vatra: „Există credinţe în toată lumea – medici, şamani, vindecători – care cred că trebuie să tratezi corpul, mintea şi sufletul. Când cele trei se reunesc, totul e armonie şi eşti conectat la ceea ce ai în jur, indiferent că este vorba de o plantă sau o filozofie. E un întreg ecosistem cu care te potriveşti, pe care îl înţelegi şi unde te integrezi.”
Vindecător şcolit de şamani
Mansarda Vatrei adăposteşte un alt spaţiu destinat relaxării. Aici, proprietarii pot practica masajul Thai sau pot produce muzica sferelor, folosind bolurile cântătoare de cuarţ. Şi Stephen şi Teodora ştiu să te încânte cu aceste sunete care îţi dau fiori. Forma de bol dă un sunet similar cu vocea umană. Această calitate este motivul pentru care sunt cunoscute sub numele de “boluri cântătoare”. Sunt potrivite pentru meditaţie şi vindecarea cu sunet.
În micul magazin de suveniruri de la parter găseşti de toate, de la artă populară românească la uleiuri esenţiale, ceaiuri sau cristale, la tricouri, cărţi sau lampioane colorate. Susţin chiar că au cea mai bună cafea adusă de peste oceane sau „Dac-cola”, o licoare produsă de antreprenori din Braşov. Magazinul a stat închis peste iarnă, dar s-a redeschis de la Paşti, când se pare că încep să revină, în forţă, turiştii, la cetăţile dacice. Stephen nu crede că este un şaman: „Mă văd ca pe un vindecător, am fost iniţiat într-o duzină de practici şamanice, în mai multe ordine magice, multe au tehnici asemănătoare. În Egipt, beduinii m-au învăţat cum să folosesc plantele pentru un nivel ridicat de autocunoaştere şi cum să îmi curăţ organismul. Mă văd ca un interpret complet al realităţii, am informaţii de ştiinţă, un fundament medical.
Cred că medicina, spiritul şi regatul plantelor se pot conecta şi lucra în armonie una cu alta pentru a crea o viaţă mai bună în templul trupului nostru.
Trebuie să ne dăm seama cum putem folosi cunoştinţe din trecutul omenirii în această lume a tehnologiei care se mişcă ameţitor de rapid. Eu cred totuşi că natura se mişcă mai repede decât ştiinţa: nu cred că poţi socoti de câte ori apa izvorului se unduieşte când trece peste stânci, nu poţi spune câţi copaci înfloresc, natura e un miracol viu precum noi.”
Aşa că, dacă ajungeţi pe drumul către Sarmizegetusa Regia, nu ezitaţi să opriţi la „Vatra”, pentru o experienţă inedită şi suveniruri alese cu grijă.

About Laura Oană