Casa Breslelor hunedorene, restaurată cu bani europeni

Articolul a fost vizualizat de 1,009 ori
Autorităţile spun că, începând din luna mai, Casa Breslelor va fi deschisă pentru turişti, care vor putea să interacţioneze cu meşterii angajaţi în proiect.

                                Autorităţile spun că, începând din luna mai, Casa Breslelor va fi deschisă pentru turişti,                                 care vor putea să interacţioneze cu meşterii angajaţi în proiect.

12 meşteri rromi, argintari, lingurari şi căldărari, vor anima noul muzeu din curtea Castelului Corvinilor

Casa Breslelor, din curtea exterioară a Castelului Corvinilor, este, de fapt, o aripă de secol XVII, ridicată ca urmare a dorinţei principelui Gabriel Bethlen de a impulsiona dezvoltarea breslelor de meseriaşi. Expoziţia, care va fi amenajată aici pentru turişti pe parcursul zilelor următoare, va cuprinde o serie de ateliere a câtorva bresle istorice: breasla cojocarilor, a cizmarilor, a tăbăcarilor şi a ţesătorilor. Turiştii vor putea să admire obiecte create de breslaşi, dar şi manechine înfăţişându-i pe membri celor patru bresle. De asemenea, clădirea va include şi un atelier interactiv, susţinut de meşteşugari : „Aici vor activa nişte meşteri cunoscuţi astăzi, dar care, în trecut, nu făceau parte din aceste organizaţii numite bresle. Erau meşteri rromi, care activau în afara lor, pe domeniile care trăiau. Aceasta este componenta de integrare socială a proiectului”, explică Sorin Tincu, directorul Muzeului de Arheologie, Istorie şi Etnografie Hunedoara (MAIE). O expoziţie de numismatică va putea fi văzută în aceeaşi clădire. Proiectul „Moştenirea culturală Castelul Corvinilor – Muzeul Casa Breslelor”, a fost finanţat printr-un grant (fonduri nerambursabile), oferit de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Suma necesară a fost de peste 937.000 de euro, iar proiectul s-a desfăşurat pe o durată de 22 de luni. Potrivit calendarului proiectului, Casa Breslelor trebuie să fie funcţională în prima zi a lunii mai. Managerul de proiect, Manuela Oprişa, spune că reabilitarea Casei este o oportunitate de a împiedica tendinţa hunedorenilor de a-şi uita trecutul. Ea adaugă că la standul pentru lingurari, căldărari şi argintari vor fi angajaţi 12 meşteri care au urmat cursuri de specializare şi care vor interacţiona direct cu turiştii.

Cine erau şi ce făceau breslaşii?

Cei care nu cunosc foarte multe despre breslele de odinioară pot afla de la reprezentanţii muzeului că acestea erau organizaţii de natură protectivă. Membrii breslelor încercau să îşi protejeze atât piaţa de desfacere, cât şi privilegiile. Breslaşii, însă, aveau şi o serie întreagă de îndatoriri cetăţeneşti: pe lângă confecţionarea produselor, membrii aveau şi obligaţii de natură militară, trebuind să apere şi să întreţină anumite segmente ale fortificaţiilor. De asemenea, membrii breslelor aveau obligaţii sociale, dar şi religioase, în condiţiile în care fiecare breaslă avea un sfânt protector. Respectiva breaslă întreţinea şi finanţa strana în care membrii ei asistau la serviciul religios, obligatoriu pentru fiecare persoană în parte. Directorul MAIE Hunedoara, Sorin Tincu, spune că întreg „arsenalul” pe care turiştii îl pot regăsi astăzi în muzeu, este rezultatul activităţii acestor meseriaşi, în cadrul breslelor. Valoarea totală a proiectului este de peste 937.000 de euro şi a presupus reabilitarea clădirii, integrarea rromilor, care au participat la cursuri de calificare în meseriile de argintari, căldărari şi lingurari, şi valorificarea colecţiei muzeului (obiectele aparţinând breslelor şi colecţia de numismatică). Pe parcursul zilelor următoare la Casa Breslelor se va face amenajarea muzeală.

Fostul restaurant aşteaptă, şi el, reabilitarea

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, afirmă că odată deschisă, Casa Breslelor va oferi turiștilor care ajung la Hunedoara încă o atracție importantă: „Avem în plan dezvoltarea celui mai important obiectiv turistic al Hunedoarei, Castelul Corvinilor, nu ca atracţie singurală, ci ca un ansamblu, astfel încât comunicatea locală să beneficieze cât mai mult, în urma ofertei cât mai variate a muzeelor.” Autorităţile locale spun că intenţionează să reabiliteze şi fostul restaurant din curtea exterioară a Castelului Corvinilor. Directorul Muzeului Castelul Corvinilor, Cristian Roman, adaugă că, în primele trei luni ale acestui an Castelul Corvinilor a avut cu mai bine de 5.000 de vizitatori în plus, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut: „Când vorbim despre Castelul Corvinilor, vorbim despre un monument extraordinar, dar şi vecinătăţi care au generat prosperitate, stabilitate politică şi, ceea ce trăim noi astăzi, o anvergură turistică şi culturală fără precedent”. Intrarea la Casa Breslelor va fi gratuită în următorii cinci ani.

About Ada Beraru