Anamaria NEDELCOFF
Senatorul Carmen Hărău, prezent, la alegerile pentru conducerea filialei judeţene a PNL, care au avut loc sâmbătă, a vorbit despre ce aşteaptă să se întâmple în viitorul apropiat cu partidul. Carmen Hărău a precizat care sunt motivele care au determinat-o să nu candideze la şefia partidului şi spune că se simte onorată să fie preşedintele Comisiei de Onoare şi Arbitraj.
Vot împotriva „războaielor interne”
Reporter: Pentru ce aţi votat la alegerile pentru conducerea filialei judeţene a PNL?
Carmen Hărău: Am votat pentru unitatea echipei liberale. Am votat pentru o conduită liberală, care înseamnă sprijin pentru valorile româneşti, indiferent de domeniul în care se manifestă ele, pentru competiţie corectă în societate, pentru decidenţi publici oneşti, acestea fiind generatoare de progres social. Am votat pentru colaborare, prietenie şi încredere temeinică între membrii Partidului Naţional Liberal. Am votat împotriva lucrurilor care ne-au făcut să pierdem conducerea judeţului după 12 ani, împotriva lucrurilor care ne-au făcut să pierdem alegerile parlamentare şi să nu avem guvern, adică am votat împotriva războaielor interne.
Reporter: Credeţi că vor lua sfârşit, acum, aceste războaie interne?
Carmen Hărău: Premisele sunt bune. Ar fi trebuit să trecem prin alegerile locale, judeţene şi naţionale mai demult, în opinia mea. Alegerile, urnele care vorbesc, dau legitimitate oricărui lider politic. În spatele acestei legitimităţi se construiesc echipe eficiente. Am avut parte de prea multe interimate, de prea multe incertitudini, de prea mult provizorat. Ne-a costat foarte mult asta şi cred că este cazul să învăţăm temeinic lecţia dură pe care am primit-o.
E nevoie de opoziţie la toate nivelurile
Reporter: Veţi reuşi să faceţi suficientă opoziţie, în aşa fel încât să se observe acest lucru mult mai bine?
Carmen Hărău: PNL-ul face opoziţie! Dacă-mi urmăriţi activitatea parlamentară, veţi găsi dese intervenţii mediatice şi de la tribuna parlamentului, care sancţionează profesionist derapajele pe care PSD-ul, în mod tradiţional, le comite. Acum, la scorul electoral pe care l-au obţinut, tentaţia lor pentru derapaje este şi mai mare. Facem opoziţie, dar asta nu înseamnă că nu este loc de mai bine. Opoziţie constructivă, de bună calitate.
Reporter: Se simte nevoia unei astfel de opoziţii şi în Consiliul Judeţean Hunedoara?
Carmen Hărău: Absolut! Este nevoie de opoziţie la toate nivelele. De fapt, acesta este rolul opoziţiei în democraţie, să semnalăm situaţiile în care asistăm la derapaje, la atitudini discreţionare, abuzive, contrare intereselor cetăţenilor.
Opţiunea de a nu candida
Reporter: Au fost mulţi cei care se aşteptau să candidaţi la şefia partidului. De ce nu aţi făcut-o?
Carmen Hărău: Da, au fost multe persoane, chiar în afara partidului, care au speculat ani de zile pe tema asta, deşi nu am avut niciodată un astfel de obiectiv. Acum au fost şi destul de mulţi colegi care m-au contactat, spunându-mi că, în opinia lor, eu reprezint soluţia pentru preşedintele PNL Hunedoara. Între ei, liberali vechi, voci cu autoritate în partid, de exemplu, domnul primar de la Călan, domnul Iovănesc, domnul primar de la Haţeg, domnul Goia, fostul preşedinte al Partidului Naţional Liberal, domnul Roman şi alţi colegi din judeţ, între care câţiva primari de comună, precum şi colegi din parlament, colegi din ţară. Nu am candidat pentru că eu mă consider senatorul tuturor liberalilor hunedoreni. Toţi liberalii din judeţul Hunedoara au contribuit ca eu să fiu senator, indiferent câte voturi a obţinut fiecare. În acest context, mi se pare contraproductiv, pentru echipa liberală, ca eu să contribui la a o fragmenta. Alt motiv ar fi că s-au înscris în competiţie doi colegi foarte buni, iar al treilea motiv este că ziua are doar 24 de ore. Am deja aproape două norme de muncă în Parlamentul României, fiind vicepreşedinte al Comisiei de Muncă şi membru în Comisia de Buget-Finanţe. Am mult de lucru acolo, că tot vorbeaţi de opoziţia care trebuie făcută. Şi sunt unul dintre parlamentarii liberali respectaţi de colegi din toate partidele pentru atitudinea de opoziţie constructivă în Parlamentul României. Să faci asta cere timp! Şi nu pot să risc ca, din cauza lipsei de timp, să devin un politician mediocru. N-am muncit mediocru niciodată! La solicitarea colegilor mei, deşi îmi propusesem să nu apar deloc pe buletinele de vot la aceste alegeri, am fost candidat pentru postul de preşedinte al Comisiei de Onoare şi Arbitraj.
Reporter: Ce vreţi să faceţi în această Comisie?
Carmen Hărău: Îmi doresc să am cât mai puţin de lucru pentru arbitraj… Nu cu conflicte ajunse în arbitraj se construieşte echipa! Dar, dacă această Comisie va avea cazuri în analiză, garantez liberalilor şi electoratului nostru că le vom soluţiona în conformitate cu statutul. De asemenea, consider „onoarea” foarte importantă pentru un partid istoric, cu mulţi membri care au plătit cu viaţa calitatea de membru de partid şi convingerile politice! Noi nu avem voie să uităm că suntem Partidul Brătienilor!
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.