Deva a rămas fără primar. Mircia Muntean este încarcerat pentru o condamnare definitivă la şase ani de închisoare cu executare. Aici se întrerupe o carieră politică începută în 1996, când Mircia Muntean devenea cel mai tânăr primar ales într-un municipiu din România. A câştigat la Deva cinci mandate de primar şi o dată ca deputat. Deşi abia ce a fost încarcerat, îndrăznesc să ţin prinsoare că Mircia Muntean va mai avea un cuvânt de spus în politică. Pentru o vreme, însă, oraşul va fi preluat prin delegaţie de un viceprimar, apoi vor urma alegeri anticipate
Primarul Mircia Muntean a fost condamnat, în data de 10 iunie 2016, la 2 ani de închisoare cu executare pentru conducerea unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice. Instanţa de fond a decis, pentru că era în perioada de încercare, să adauge pedeapsa de 4 ani de închisoare pe care o primise cu suspendare pentru abuz în serviciu. Soluţia a fost atacată cu apel, dar Mircia Muntean a pierdut definitiv procesul. Mai există pe rol o cerere de revizuire a sentinţei privind abuzul în serviciu, dar sunt slabe speranţe că se vor schimba fundamental datele problemei.
Mircia Muntean în ştirea Poliţei
Pe fluxul Poliţei apărea o ştire ce avea să-l ducă pe Mircia Muntean din sfera personalităţilor în lumea infractorilor de drept comun. „În data de 24.04.2017, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara au pus în aplicare un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea emis de Tribunalul Bucureşti, pe numele unui bărbat de 53 de ani, din municipiul Deva, condamnat la 6 ani de închisoare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Bucureşti. Bărbatul a fost escortat şi încarcerat în Penitenciarul Deva, în vederea executării pedepsei”. Mircia Muntean îşi va ispăşi pedeapsa în penitenciarul din Aiud.
Deva fără primar
Marţi, prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, a semnat ordinul de încetare a mandatului de primar a lui Mircia Muntean, după ce a primit înscrisurile de la Tribunalul Bucureşti. Consilierii locali ai municipiului Deva trebuie să desemneze prin vot delegarea atribuţiunilor de primar către unul dintre viceprimari. Până la organizarea alegerilor anticipate, oraşul va fi pe mâna lui Răzvan Mareş ori a lui Ovidiu Moş, în funcţie de cum se fac jocurile politice. În CL Deva sunt câte şase aleşi PSRo şi PSD, cinci PNL şi câte doi de la ALDE şi UDMR.
Liberalii, ori cu Mareş, ori spectatori
În aceste condiţii, liberalii pot juca rolul de arbitru, însă nu au luat nicio decizie. „Încă nici nu s-a răcit scaunul de pe care s-a ridicat Mircia Muntean. Şi la înmormântări rudele aşteaptă trei zile fără să scormonească prin testament, să-l caute de avere… Noi nu ne-am făcut niciun fel de calcule pentru că, până luni, primarul Devei, Mircia Muntean, era în funcţie. Din punctul meu de vedere, PSD şi PSRo trebuie să rezolve problema interimatului, că ei au făcut alianţa majoritară în Consiliul Local. În spiritul istoricului, PNL nu poate susţine un viceprimar PSD, noi va trebui să decidem doar dacă îl vom susţine sau nu pe celălalt viceprimar. Asta se va discuta în Biroul Politic Local Deva şi apoi în cel Judeţean. Probabil că o decizie oficială nu se va lua mai repede de 2-3 mai.”, spune Tiberiu Balin, preşedintele PNL Deva.
Candidat din interior
„Desigur, ca fiecare partid care se respectă, noi vom avea un candidat pentru funcţia de primar al Devei.
Va fi o surpriză, sper că plăcută. Nu mă întrebaţi, deocamdată, cine este, că nu vă spun.
Tot ce pot să vă spun este că e membru ALDE, este din interiorul organizaţiei”, a declarat Mircea Moloţ, preşedintele ALDE Hunedoara.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.