Dr. Carollina RADU
Endometrioza reprezintă dezvoltarea ţesutului uterin (endometrial) în afara cavităţii uterine sau miometrului, sediul cel mai frecvent fiind cavitatea peritoneală (abdomenul). Leziunile pot fi minime, până la leziuni aderenţiale întinse la nivelul organelor abdominale.
Etiologia endometriozei este controversată şi anume – însămânţarea celulelor endometriale (uterine) prin refluare la nivelul trompelor uterine în cursul ciclului menstrual. Femeile cu tulburări menstruale (tahimenoree – ciclu menstrual cu flux crescut şi polimenoree – creşterea frecvenţei ciclurilor menstruale cu flux crescut) prezintă un risc crescut pentru această afecţiune. Factorii genetici şi cei imunologici, precum şi boli ale ţesutului uterin şi peritoneal pot să determine apariţia acestei afecţiuni.
Simptome
Principalele manifestări clinice ale afecţiunii sunt durerea pelvină (în abdomenul inferior) şi infertilitatea (imposibilitatea de a concepe). Boala poate să fie şi asimptomatică.
Durerea poate să apară ca durere menstruală, durere lombară inferioară, simulând o colică renală sau cu sediul ureteral (în apropierea ombilicului), vezical sau rectal şi este consecinţa inflamaţiei peritoneale locale şi a aderenţelor ce tracţionează ţesuturile, modificându-le poziţia anatomică. Durerea poate să apară şi în timpul actului sexual.
Infertilitatea poate să apară din cauza aderenţelor şi fibrozelor care pot să afecteze motilitatea trompelor uterine şi preluarea ovulului de acestea. În fazele iniţiale ale bolii, fertilitatea poate să fie afectată prin substanţele produse de ţesutul implantat ectopic sau de ţesuturile din jur, ca răspuns la acest ţesut.
Endometrioza este asociată cu o rată crescută de anovulaţie cronică, infertilitate şi chiar avort spontan. Din păcate, este o patologie subevaluată. Din fericire, noile metode de explorare a abdomenului (ecografii cu înaltă rezoluţie, laparoscopiile exploratorii) au făcut ca această afecţiune să fie diagnosticată şi tratată în timp util în ultimii ani. Diagnosticul este sugerat de simptomele descrise (tulburări de ciclu menstrual, dismenoree, polimenoree, tahimenoree), examenul clinic genital (acesta poate evidenţia poziţia vicioasă a uterului – retroversia), mobilitate redusă a trompelor şi a uterului, modificări ale dimensiunii ovarelor (mărirea acestora – unilaterală) sau mase tumorale sub peritoneul normal. Confirmarea este dată de biopsia leziunilor suspecte, prin laparoscopie exploratorie.
Tratament
Endometrioza este o boală progresivă, de aceea diagnosticarea leziunilor în timp util este importantă atât pentru ameliorarea tulburărilor descrise anterior cât şi pentru inducerea fertilităţii. Simptomele sunt de multe ori extrem de neplăcute pentru paciente, durerile menstruale fiind greşit etichetate de unii medici ca simple sindroame premenstruale. Este foarte important să ne adresăm medicilor specialişti ginecologi pentru a primi un diagnostic corect. Este o afecţiune cu consecinţe dramatice uneori, prin imposibilitatea de a concepe. Multe femei tinere suferă de această afecţiune şi nu pot beneficia la timp de tratamentul care le poate aduce cea mai mare bucurie – aceea de a deveni mame.
Tratamentul curativ este cel chirurgical şi se poate efectua imediat ce diagnosticul a fost confirmat. Eficacitatea terapiei este imediată prin dispariţia durerilor – de multe ori invalidante (absenteism şcolar sau de la locul de muncă) şi prin inducerea fertilităţii.
Tratamentul chirurgical se efectuează laparoscopic prin îndepărtarea leziunilor de endometrioză, a aderenţelor create şi a focarelor septice existente uneori prin temporizarea diagnosticului. Dacă există chisturi ovariene, acestea trebuie îndepărtate prin aspirare sau rezecţie, în funcţie de mărimea acestora. În formele severe, se poate ajunge la extirparea uterului şi/ sau a anexelor (ovare şi trompe).
Tratamentul medicamentos este o alternativă şi are ca scop suprimarea secreţiei hormonale ovariene. Acest tratament ameliorază durerea pelvină, dar nu există certitudinea că poate să crească fertilitatea. Infertilitatea se tratează prin tehnici de fertilitate asistată (inseminare intrauterină, fertilizare in vitro), tehnici laborioase şi costisitoare. Terapia care se recomandă cu mari şanse de reuşită este combinarea celor două metode – chirurgicală şi medicamentoasă, deoarece duce la creşterea ratei de succes atât în ceea ce priveşte dispariţia durerii, cât şi controlul fertilităţii.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.