Devoratorul de cuvinte

Articolul a fost vizualizat de 774 ori

Chioru’ Corectoru’


servus
Servus Hunedoara
Virgula dintre subiect şi predicat apare în Servus Hunedoara: „Valorificarea potenţialului turistic din Staţiunea Geoagiu Băi, conduce la oportunităţi de dezvoltare locală, judeţeană, regională, şi poate contribui, implicit, la crearea de noi locuri de muncă prin valorificarea patrimoniului cultural, natural si antropic.” Corect era (cu două virgule mai puţin): “Valorificarea potenţialului turistic din Staţiunea Geoagiu Băi conduce la oportunităţi de dezvoltare locală, judeţeană, regională şi poate contribui, implicit, la crearea de noi locuri de muncă prin valorificarea patrimoniului cultural, natural şi antropic.”
Avem şi câteva informaţii despre târgul desfăşurat la Pui pe 1 mai: „Acest târg are o tradiţie foarte veche, de sute de ani. Şi acum s-a înregistrat o participare foarte numeroasă. Pe lângă hunedoreni, din Ţara Moţilor şi până în Valea Jiului, dar şi cei din judeţele limitrofe.”, „Poate şi din cauza acestor mari târguri, cel de acum şi cel din primăvară, Pui ar putea deveni o comună cu statut special, aşa cum este preconizat.” Atunci când ne referim la o situaţie, eveniment care are consecinţe pozitive, este preferabil a se folosi „datorită”, nu „din cauza”, astfel: , „Poate şi datorită acestor mari târguri, cel de acum şi cel din toamnă, Pui ar putea deveni o comună cu statut special, aşa cum este preconizat.” Iar acum fiind primăvară, mă întreb dacă declaraţia asta nu este un citat din toamna anului 2016… Iar căutând, am găsit şi explicaţia pentru propoziţia neterminată: „Pe lângă hunedoreni, din Ţara Moţilor şi până în Valea Jiului, dar şi cei din judeţele limitrofe.”, s-a scurtat într-un mod nefericit propoziţia din ediţia din 17 octombrie 2016: „Pe lângă hunedoreni, din Ţara Moţilor şi până în Valea Jiului, dar şi cei din judeţele limitrofe, am văzut comercianţi din Sibiu şi Mehedinţi, de exem­plu.”

 

zhd
Ziarul Hunedoreanului:
Ziarul Hunedoreanului oferă câteva informaţii cu privire la deschiderea sezonului turistic din Geoagiu Băi: „Parcă şi pentru a îmbuna atmosfera apăsătoare a cerului, evenimentul, avându-l în centru pe primarul Vasile Cărăguţ, a început cu o slujbă religioasă, continuând cu discursuri ale invitaţilor şi gazdelor din Primăria oraşului Geoagiu. Şi, despre ce să se vorbească, dacă nu despre staţiune, despre intenţii şi spe­ranţe, despre străduinţa de a lumină şi atracţie acestui spaţiu turistic care merită, evident, mai mult decât primeşte acum, având în vedere valoarea sa.” Trec partea cu primarul – aflat în centrul evenimentului, dar trebuie să remarc profunzimea ultimei fraze citate, unde se spun atât de multe…
În acelaşi cotidian scrie: „Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în colaborare cu Campania <Pre­mianţii fără premii>, a organizat o întâlnire cu jurnalistul Viorel Ilişoi, care şi-a lansat volumul intitulat <Cele mai frumoase reportaje>, apărut la Editura GRI din Bucureşti.” Cred că era mai bine dacă se spunea: „Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în colaborare cu organizatorii Campaniei <Premianţii fără premii>”, pentru că mi se pare destul de greu să colaborezi cu un eveniment.

 

glasul

Glasul Hunedoarei
Glasul Hunedoarei informează: „Joi seara, Ioan David şi Florin Mureşan, ambii consilieri locali PSRO, au fost excluşi din partid. Decizia a fost luată în unanimitate, după ce aceştia au fost consideraţi a fi „trădători”, pentru că, spun surse politice, nu l-ar fi votat pe Răzvan Mareş, pentru funcţia de primar interimar al Devei, ci pe Ovidiu Moş. David recunoaşte, voalat, că l-ar fi votat pe Moş în fruntea administra­ţiei locale.”. Din ce am citit în presa din judeţ, lucrurile erau relativ simple, la şedinţa de consiliu local în discuţie au participat 13 consilieri locali, iar 12 au votat pentru Ovidiu Moş – pentru a deveni primar interimar, unul împotrivă (consilierul PNL), iar la acea şedinţă nici nu s-a votat pentru Răzvan Mareş. Între cei 13 consilieri, s-au numărat cei doi membri PSRO menţionaţi şi unul liberal. De câte surse politice şi declaraţii voalate este nevoie pentru a-ţi da seama cu cine au votat cei doi consilieri PSRO?

mesagerul
Mesagerul Hunedorean
În Mesagerul Hunedorean, am găsit titlul: „Dosarul „Casa lui Iohannis”, strămutat Tribunalul Hunedoara”. Ceva lipseşte de aici, s-a vrut oare să se scrie: Dosarul „Casa lui Iohannis”, strămutat la Tribunalul Hunedoara”?

Aici se află, aşa cum suntem informaţi, un „articol preluat de pe stirileprotv.ro”, unde doar pe alocuri, rar, s-au pus diacri­tice: „Pe 30 iunie 2016, fostul sef al DIICOT Alba, procurorul Ioan Muresan, a fost condamnat in prima instanta la 7 ani de inchisoare pentru represiune nedreapta si abuz in serviciu. Colegul sau, Nicolae Cean, de la Parchetul Alba, a primit doi ani cu executare pentru complicitate, iar ofiterul Alin Munteanu, de la BCCO Alba, 4 ani cu executare. Cei trei i-ar fi înscenat un dosar comisarului Traian Berbeceanu, seful brigazii de Combatere a Crimei Organizate Alba. Iar acuzatiile ca i-ar fi ajutat pe diversi interlopi au culminat cu arestarea preventiva vreme de 33 de zile a politistului.”

 

glasul
 Gazeta de Dimineaţă
În Gazeta de Dimineaţă se află un titlu din care fiecare înţelege ce vrea: „Judeţul Hunedoara căutat de suspecţii care au generat prejudiciul de pe 6 milioane de euro prin vânzarea la fier vechi a vagoanelor”.

avantul liber
Avantulliber.ro
Pe site-ul avantulliber.ro scrie: „La Sarmisegetusa Regia va fi amplasat, la nevoie, un echipaj medical pregătit să acorde ajutor turiştilor ce vin în număr tot mai mare în vizită la Cetăţile Dacice”. Am remarcat că, în legătură cu acest subiect, în numeroase ziare a apărut varianta „Sarmisegetusa” – în condiţiile în care corect este Sarmizegetusa. În plus, bănuiesc că pentru cei care au scris acest titlu „Cetăţile Dacice” reprezintă ceva abstract, pentru că altfel nu ar fi exa­gerat sugerând că acel echipaj ar putea ajuta turiştii care vizitează Cetăţile dacice, în general, pentru că este cam greu de crezut că, de exemplu, ar putea fi de folos pentru cei care sunt pe la Piatra Roşie (comuna Boşorod).

Nu ştiu ce s-a întâmplat cu tastele de a rezultat următorul text, cu multe „ş”-uri şi „ţ”-uri: „În acest sens, în ultimele 5 luni, la nivelul judeţţului Hunedoara, comisarii Gărzii Naţţionale de Mediu – Serviciul Comisariatul Judeţean Hunedoara au efectuat 66 de controale”, Urmare a acestor acţţiuni de control, comisarii Gărzii Naţţionale de Mediu – Serviciul Comi­sariatul Judeţean Hunedoara au dispus 9 de sistări de activitate, au aplicat 12 avertismente, 8 amenzi contravenţţionale în valoare totală de 44 mii de lei şşi au impus măsuri pentru intrarea în legalitate.”, „Principalele neconformităţi au constat în: desfăşurarea activităţţii de exploatare forestieră fără solicitarea şi obţţinerea autorizaţiei de mediu, trecerea cu autovehicule prin cursuri de apă, tragerea lemnului prin cursuri de apă şşi depozitarea materialului lemnos şşi a deşeurilor ge­nerate din activitate pe malurile şi albiile cursurilor de apă.”


Să corectaţi bine!

About Chioru' Corectoru'