Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,107 ori

Începem cu un articol semnat de Petronela Tămaş, de la Ziarul Hunedoreanului, în care autoarea ne spune că “11 persoane din Aninoasa au fost evacuate la sfârşitul săptămânii trecute, dintr-un bloc, al cărui acoperiş risca să se prăbuşească sub greutatea zăpezii”. După cum puteţi vedea, virgulele domnişoarei Tămaş au voinţă proprie, se aşează unde vor ele şi nimeni şi nimic nu le mută de-acolo! De exemplu, de aici a dispărut o virgulă (înainte de “cei”): “Pentru că structura de rezistenţă a acoperişului este instabilă cei 17 pompieri care au participat la intervenţie au acţionat de pe o autoscară mecanică pentru îndepărtarea zăpezii”. “Autorităţile locale din Aninoasa le-au pus la dispoziţia persoanelor evacuate, un adăpost până când problema va fi remediată”. Atenţie la dansul nebun al virgulelor care au fugit de-acasă! 

Nicolle Ebner revine în presa scrisă, motiv de mare bucurie pentru mine. Iată cum îşi face “debutul”, în Ziarul Hunedoreanului: “Angajaţii firmei care asigura deszăpezirea drumului judeţean 687D – Teliucu Inferior – Topliţa – Lunca Cernii de Sus, lucrează în regim de urgenţă, în special pe teritoriul acestei comune”. Virgulă între subiect şi predicat, de vis!
î Doamna Ebner continuă cu semnele de punctuaţie… să le zicem interesante: “Aşa i-a găsit preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ-venit în control inopinat-însoţit de directorul SALVITAL, Petru Mărginean şi un echipaj mixt SMURD-SALVAMONT”. Virgule, spaţii, liniuţe… să se aranjeze singure, că doar când ai atâţia ani de presă în spate, nu te mai opreşti din scris doar pentru nişte amărâte de virgule!

Iulian Stroia, de la Servus Hunedoara, nu s-a hotărât care-i varianta corectă: “a deszăpezi” sau “a dezăpezi”. Zăpada a început deja să se topească, mai avem puţin şi trecem în luna martie, iar într-un articol de-al domnului Stroia am găsit cuvântul scris în ambele variante: “Iarnă pe drumurile din judeţ. «Dorel» le deszăpezeşte în vis”; “maşinile de dezăpezire lucrează la «foc continuu»”; “reprezentanţii societăţilor «însărcinate» cu dezăpezirea au avut şi o explicaţie”. A se observa şi apetenţa ziaristului pentru ghilimele, e ceva de speriat!
De asemenea, aş vrea să ştiu ce-i cu “licenţa poetică” “E de vină cine ninge…”, dar mai bine nu întreb! Încă o chestie: mi-a atras atenţia şi intertitlul “Utilaju` a lucrat. Ninsoarea a nins”, cred că e din aceeaşi sinapsă cu “e de vină cine ninge”.

Avem şi virgule puse aiurea, în acelaşi articol semnat de Iulian Stroia: “Chiar dacă, pe unele porţiuni de drum există un strat de zăpadă, circulaţia nu a fost întreruptă.

“Deputaţii puterii, când nu tac bat câmpii”, zice titlul unui articol semnat de Monalise Hihn, în Ziarul Hunedoreanului. Astfel, aş putea spune că “Monalise Hihn, când nu greşeşte scrie corect”. Nu?

Andreea Lazăr a scris în Ziarul Hunedoreanului, de Valentine’s Day, un articol cu titlul “Dulciuri şi baloane pentru îndrăgostiţi”. Vă daţi seama că primul meu gând a fost: cineva a împărţit prezervative prin oraş! Altfel de ce să le oferi baloane unor îndrăgostiţi? Exceptând cazul în care baloanele respective sunt personalizate cu chipurile lor, nu văd sensul unei astfel de acţiuni. Dar cineva s-a gândit că îndrăgostiţii s-ar bucura de nişte baloane care nu sunt prezervative, aşa că le-a împărţit prin Deva. Foarte interesant. “Tradiţie în TNL Hunedoara Organizaţia de tineret a PNL Hunedoara a păstrat tradiţia şi a oferit din nou cadouri cuplurilor cu ocazia Valentine’s Day. De data aceasta li s-au alăturat şi tinerii social democraţi şi conservatori. Au fost împărţite, ieri, pe străzile Devei, aproape 150 de baloane şi cutii cu ciocolată tuturor cuplurilor pe care tinerii politicieni le-au întâlnit în cale”. Ştiţi cu toţii ce urmează după ce suntem seduşi cu ciocolată şi preze… ăăă, baloane, da?

“Prima victimă hunedoreană: SITE-ul AJOFM Hunedoara a fost «ras» de hackeri”, ne informează Andreea Lazăr, în Ziarul Hunedoreanului. Prima victimă dintr-o serie de mai multe victime? Prima victimă a unui grup de hackeri despre care se ştie ceva, orice? Ne lămureşte (?) tot ziarista: “prima instituţie din judeţ al cărui site a căzut pe mâna hackerilor”. Noi, în limba română, spunem “instituţie al cărei site”, pentru că el, site-ul, este al ei, instituţiei. E greu, ştiu, dar credeţi-mă pe cuvânt! Bine, nici cu declaraţia reprezentantului AJOFM nu mi-e ruşine: “Ne-a fost spart în urmă cu vreo trei săptămâni. Am găsit un mesaj prin care ne anunţau că ne-au spart site-ul şi că trebuie să îl refacem”.

Pe prima pagină a site-ului cotidianului Ziarul Hunedoreanului (ului-ului…winking, se “anunţă” un articol care începe normal, cu o introducere: “ZIARUL HUNEDOREANULUI încheie astăzi analiza activităţii celor trei deputaţi hunedoreni care reprezintă Partidul Democrat Liberal. De vorbit n-au prea vorbit, iar iniţiativele legislative ale lui Viorel Arion, Iosif Blaga şi Monica Iacob Ridzi au fost puţine şi aproape fără finalitate”. Dacă vreţi să citiţi articolul complet, acesta începe aşa: “Parlamentarii pot să adreseze întrebări miniştrilor şi să interpeleze executivul. Şi la acest capitol activitatea celor trei este slabă, semn că nu vor să-şi supere Guvernul”. Va să zică, introducerea s-a pierdut pe undeva, pe drum. Cred că omuleţul care pune articolele pe site ar face bine să le şi citească înainte de a apăsa pe butonul magic de publicare, pentru că nu toată lumea ajunge la fiecare articol de pe prima pagină, unii dintre noi avem “abonăment” şi nu mai pricepem nimic din ceea ce citim.

O ştire “maxim de neinteresantă” mi-a poluat programul cu care citesc “abonămentele” la presa locală pe Internet. Ştirea avea titlul “UPDATE: Radu Bica nu va fi eliberat!”. Cine Dumnezeu e Radu Bica, de ce m-ar interesa pe mine dacă a fost reţinut şi dacă va fi sau nu eliberat şi, mai ales, de ce se bucură autorul ştirii că nu va fi eliberat, de a simţit nevoia să pună semnul exclamării la sfârşitul titlului?! După ce am intrat pe site am aflat cine-i Radu Bica: “Fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj a cerut astăzi din nou judecătorilor să fie eliberat din arest”. Aşa, foarte interesant pentru mine şi pentru ceilalţi hunedoreni care intră pe secţiunea HUNEDOARA a site-ului CityNews! O ştire de maxim interes local, doar că aţi greşit tocmai partea cu localizarea.

O altă informaţie de interes naţional ne este prezentată în aceeaşi secţiune de pe CityNews dedicată judeţului Hunedoara: “SIGHET A doua explozie la Euphobia, alte 10 victime”. Fie-le explozia uşoară, dar nu credeţi că am văzut destule ştiri despre explozia asta la televiziunile naţionale? De ce trebuia să ne chinuiţi cu ea şi pe CityNews Hunedoara? Ca să nu mai spun că T.P., reporterul înflăcărat (sic!), a făcut o grămadă de greşeli atunci când a redactat ştirea şi nici până în ziua de azi nu le-a mai corectat: “anchetatorii care cercetatu explozia de nopatea trecuta”, “Potrivit ultimelor informaţii primire la la ISU Maramureş”, “Din surse neoficioale, se pare că doi poliţişti au fost surprinşi şi duşi al spital”. Înţeleg să scrii în grabă, să mai faci o greşeală, dar nu e normal să le corectezi după ce se lasă cenuşa rezultată în urma exploziei? Sau apar alte ştiri senzaţionale şi le uiţi pe cele pe care le-ai scris de parcă ai avea două mâini stângi?

Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine, iar dacă aţi greşit şi aveţi, totuşi, posibilitatea, corectaţi ulterior! Vă pupă al vostru Chior. Pam-pam!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'