Când monumentele istorice devin letale – Monumente istorice cu risc pentru turişti

Articolul a fost vizualizat de 898 ori

Tragedia petrecută în Cetatea Devei aduce în discuţie riscurile pe care le prezintă mai multe monumente istorice şi atracţii turistice din judeţul Hunedoara pentru cei care le vizitează. Şi alte locuri din judeţ, deşi promovate ca obiective turistice importante, pot fi considerate periculoase pentru cei care vor să le viziteze.


monumente interzise
Cetatea Devei poate fi un loc pe­riculos pentru cei care se aventurează pe stâncile sale, însă nu este singurul monument istoric din judeţ pe care turiştii sunt invitaţi să îl exploreze cu mare precauţie. Pe Dealul Cetăţii, unde a fost ridicată fortăreaţa medievală, au mai avut loc incidente, nu la fel de grave ca accidentul care a dus la moartea deveanului de 28 de ani. În vara anului trecut, doi tineri au rămas, pe rând, blocaţi pe stâncile de la poalele Cetăţii,  fiind în pericol de a se prăbuşi de la peste 20 de metri. Au fost salvaţi de pompieri şi de specialişti în escaladă.
Un alt loc riscant este Cetatea Colţ. Nu doar viperele care trăiesc printre zidurile ei dau fiori vizitatorilor, dar şi stâncile pe care a fost clădită, la poalele Retezatului.
La „Castelul din Carpaţi” lipsesc indicatoarele de avertizare pentru turişti. Cetatea Băniţa, aflată în pa­trimoniul UNESCO, prezintă riscuri la fel de mari pentru vizitatori.
Urcuşul spre monumentul de pe Dealul Băniţei este dificil, iar la coborâre, turiştii au toate şansele să rămână ţintuiţi pe stânci sau să se prăbuşească de pe ele, nefiind niciun traseu marcat sau amenajat.
Şi  galeria mi­nieră antică cunoscută sub denumirea de “Treptele Romane”, transformată într-o atracţie turistică, a rămas interzisă vizitatorilor, accesul în vechea mină adâncă de aproape 200 de metri nefiind permis, din cauza riscului de sufocare.

About Daniel Guta