Când monumentele istorice devin letale – Dorinţa de a face o fotografie de pe zidul Cetăţii Devei l-a costat pe un devean viaţa

Articolul a fost vizualizat de 906 ori

foto mare MAIN

Tragedie în cetatea Devei! Florin Grigoraş, un tânăr de 27 de ani, a murit după ce a căzut de pe un zid, pe care se urcase să facă fotografii! Poliţiştii au deschis o anchetă în acest caz, dar spun că nu au suspiciuni de natură penală şi că totul a fost un accident. În zonă sunt montate mai multe plăcuţe pe care scrie că este interzis accesul în acea incintă, dar omul le-a ignorat.


Andreea JURCA

Bogdan Niţu
Tragicul accident a avut loc du­minică seară, în jurul orei 8, în Incinta Unu a Cetăţii, într-o zonă închisă publicului. Tânărul era cu prietena lui într-o plimbare şi, la un moment dat, a vrut să facă poze de la înălţime.  Administratorul Cetății Devei, Alin Suciu, pare marcat de eveniment: ”Este un eveniment nefericit pentru noi. O să vedem ce va stabili ancheta și ceea ce va fi în  continuare. Totul este sem­nalizat, se știe pe unde se poate umbla și pe unde nu.”
Tânărul s-a urcat pe un zid, dar la un moment dat s-a împiedicat şi a căzut de la aproximativ 4 metri înălţi­me. Speriată, prietena lui a sunat la 112 şi a cerut ajutorul medicilor de la SMURD.  Echipajul de urgență, sosit pe Cetate, nu a putut să mai facă nimic pentru a salva viața tânărului.
Operatorul de la telecabina de pe Cetate spune că a aflat de la turiști despre tragicul accident: ”Eu de aici, de la telecabină, nu pot să plec, nu știu ce s-a întâmplat pe Cetate. Este acolo o zonă interzisă, le spune și Poliția la oameni, ei nu înțeleg, se urcă pe ziduri, dacă le spunem ceva, nu ne ascultă.”
Bogdan Dănăiaţă, purtător de cu­vânt ISU Hunedoara, informează: ”În jurul orei 20:30, forțele de intervenție ale In­spec­toratului pentru Situații de Urgență ”Iancu de Hunedoara” au fost solicitate să intervină pentru o persoană in­conștientă, căzută de pe zidul Cetății, de la o înălțime de aproximativ 4 metri. S-au aplicat procedurile de resuscitare iar, în cele din urmă, persoana a fost declarată decedată. Din informațiile obținute de la fața locului, era vorba despre un bărbat de 27 de ani, din Deva, care era într-o activitate recreativă cu prietena sa.”Bogdan Dănăiaţă
Cadavrul a fost preluat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală Hune­doara pentru efectuarea necropsiei.
Bogdan Niţu, purtător de cuvânt IPJ Hunedoara, declară: ”Circumstanțele exacte ale producerii acestui tragic incident vor fi clarificate de către colegii mei, însă, din primele cercetări, colegii mei au stabilit că nu sunt suspiciuni cu privire la comiterea vreunei infracțiuni.”
Cetatea Deva a fost redeschisă publicului anul trecut, după ce mai multă vreme a fost închisă pentru reabilitarea incintelor 2 şi 3. De atunci, este vizitată zilnic de sute de turişti.

About Administrator