Se cere un DALI salvator pentru Sarmizegetusa Regia

Articolul a fost vizualizat de 1,030 ori

regia la protocol

Administraţia judeţeană a aprobat un parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului pentru protejarea şi conservare monumentului Sarmizegetusa Regia. Cam de 60 de milioane de euro ar avea nevoie Consiliul Judeţean ca să execute lucrările ce se impun în situl arheologic, însă sursa de finanţare rămâne o necunoscută.


 
Parteneriatul a fost aprobat în ultima „ordinară” a Consiliului Ju­deţean Hunedoara. „Sunt nişte lucrări foarte complexe, este un monument UNESCO unde putem face doar lucrări de conservare şi de protejare, iar în România sunt foarte puţini spe­cialişti care pot să facă aceste lucrări specifice.
Din cauza aceasta, am considerat că oportunitatea care ni s-a ivit de a implica Institutul Naţional al Pa­tri­moniului este una benefică”, a declarat Sorin Vasilescu, vicepreşe­dintele CJ Hunedoara, după aprobarea pro­iec­tului.
Se caută 60 milioane de euro
Potrivit autorităţilor judeţene, pro­tocolul are ca prim scop întocmirea unei Documentaţii de Avizare a Lu­crărilor de Investiţii (DALI) pentru Sarmizegetusa Regia. „Avem o primă evaluare făcută de către o firmă din Iaşi care spunea că lucrările de protejare şi conservare sunt de 60 de milioane de euro. E o sumă foarte consistentă. Bine-nţeles că nu putem obţine toată suma dintr-o dată şi, din cauza asta, în urma studiului DALI, vom prioritiza investiţiile necesare.
De asemenea, ne bazăm pe faptul că, dacă vor face studiul cei de la Institutul Naţional al Patrimoniului, ne vor sprijini şi pentru obţinerea surselor de finanţare ne­cesare”, a precizat Vasilescu. Vice­pre­şedintele CJ Hu­nedoara estimează că studiul DALI ar putea fi gata în vreo nouă luni. „E o procedură birocratică destul de com­plexă.
Din cauza aceasta, un termen optimist a fi începutul anului 2018”, a mărturisit Sorin Va­silescu.


 

About Marcel Bot