PSD condamnă naţiunea, în spirala sărăciei, la viaţă pe datorie, „pe caiet”

Articolul a fost vizualizat de 992 ori

MAIN harau datoria pe caiet

„Mergeţi acasă şi spuneţi, cu sinceritate, oamenilor că Guvernul Grindeanu guvernează ţara condamnând poporul să trăiască pe datorie, adică „pe caiet”, este mesajul senatorului PNL Carmen Hărău, adresat colegilor din Parlamentul României. Hărău arată că datoria publică creşte aiuritor, iar banii se topesc în consumul imediat. „Eu chiar cred că pe toţi ar trebui să ne preocupe soarta ţării pe termen lung, nu doar avantaje electorale de moment. Chiar şi numai pentru a avea ce le răspunde copiilor şi nepoţilor noştri peste ani de zile, atunci când ne vor întreba cum de a ajuns România îndatorată cu sute de miliarde”, avertizează senatorul liberal.


Guvernul PSD-ALDE a intrat într-un joc extrem de periculos, un fel de „spirală a sărăciei”, cum îl defineşte senatorul Carmen Hărău, prin care Executivul împrumută săptămânal miliarde de lei la dobânzi din ce în ce mai mari, doar pentru a satisface pomeni electorale nerealiste.

 
Spirala sărăciei din care mulţi ar putea să nu mai iasă
„Nu ştiu dacă dumneavoastră cu­noaşteţi sintagma „datorie pe caiet”. Pentru că astăzi despre traiul cu „datorie pe caiet” vreau să vorbesc. Din păcate, acest mod de creditare este extrem de răspândit în mediul rural şi în cartierele sărace din urban în România. În absenţa disponibilităţilor financiare, pentru asigurarea traiului zilnic, cetăţenii apelează la bunăvoinţa comercianţilor locali, care le vând cele necesare subzistenţei, iar atunci când vine leafa, pensia, indemnizaţia socială, o parte din datorie se stinge, dar nu toată, şi se începe o nouă filă a caietului, pe care se trec noile datorii. Din punctul meu de vedere, acest acord tacit între cetăţenii săraci şi comercianţi este expresia spiralei sărăciei din care mulţi români nu ştiu când şi dacă vor ieşi vreodată”, arată senatorul liberal Carmen Hărău.

 
Guvernul Ponta, o datorie de peste 100 de miliarde de lei
„Din păcate, traiul pe datorie nu este doar o caracteristică locală sau in­dividuală, a devenit un mod endemic de a guverna al PSD, care împrumută, săptămânal, miliarde de lei, la dobânzi din ce în ce mai mari, pentru un singur obiectiv – electoral, fără doar şi poate -, consumul imediat. Interesul pentru investiţiile aducătoare de nivel de trai ridicat sustenabil este inexistent. După ei, potopul. Uite-aşa se face că Ro­mânia a ajuns în guvernarea Ponta, potrivit rapoartelor Curţii de Conturi, să acumuleze un stoc suplimentar al datoriei publice de peste 100 de miliarde de lei şi, ca şi când asta nu ar fi de ajuns, plătim anual dobânzi, în sarcina datoriei publice, de peste 10 miliarde de lei. Ce a construit Ponta în patru ani de guvernare? Mai nimic, după cum bine se ştie”, arată Hărău.

 
Guvernul Grindeanu îngroaşă povara
„Încă de la învestitura Guvernului Grindeanu, urmăresc cu atenţie modul în care Ministerul Finanţelor Publice gâfâie în efortul său de a asigura plata la timp a pensiilor şi salariilor. Despre investiţii publice, nici poveste! Nu cred, din păcate, că vom vedea investiţii majore sub guvernarea PSD. Ştiţi oare cât s-a împrumutat Guvernul Grin­deanu în primele trei luni şi jumătate din acest an? 4,7 miliarde de euro, echivalentul a 21 de miliarde de lei. Mai amintesc faptul că deja pieţele penalizează sarabanda guvernamentală şi acordă împrumuturi la dobânzi aproape duble faţă de anul trecut. Oare la cât vor ajunge cheltuielile cu dobânzile în anul 2017 şi, mai ales, în anii viitori? Cu siguranţă, peste 12 miliarde de lei, adică mai mult decât are alocat bugetul Ministerului Educaţiei”, spune senatorul PNL Hunedoara.

 
Apel la onestitate
„Domniile Voastre ce le veţi răspunde (urmaşilor) dacă vor întreba ce am făcut noi, oamenii politici, cu aceşti bani. Pe ce s-au cheltuit, ce s-a construit din ei, ce a rămas în urma acestor împrumuturi şi a sutelor de miliarde plătite pe dobânzi? Dum­neavoastră le veţi putea spune senini: noi am împrumutat; plăteşte tu, copile! Eu mă gândesc cu groază la o astfel de întrebare şi nici măcar argumentul meu personal că n-am făcut parte din par­tidul care a făcut astfel de grozăvii nu cred că o să-mi ţină de cald. Din păcate, disciplina bugetară şi sustenabilitatea îndatorării sunt adversarii cei mai mari ai PSD, iar expunerea la riscuri, pe care o face Grindeanu astăzi, o plătim deja prin dobânzi şi o vom plăti cu vârf şi îndesat în viitorul apropiat. Vă solicit, dom­nilor, un minimum de onestitate po­litică dumneavoastră, celor care sus­ţineţi guvernarea PSD-ALDE. Vă rog să le spuneţi oamenilor că Guvernul Grindeanu nu împarte acum pros­pe­ritate generală, ci împarte bani mulţi, luaţi cu împrumut, pe care nu domnul Grindeanu sau domnul Dragnea îi va da înapoi, ci toţi cetăţenii; şi mai ales cetăţenii din viitorul României. Mer­geţi acasă şi spuneţi, cu sinceritate, oamenilor că Guvernul Grindeanu guvernează ţara condamnând poporul să trăiască pe datorie, adică „pe caiet”, îndeamnă în încheierea declaraţiei sale Carmen Hărău, senator PNL Hu­nedoara.

About Marcel Bot