Exclusiv REPLICA – Politica dăunează grav sănătăţii

Articolul a fost vizualizat de 1,168 ori

Sistemul medical hunedorean, între “Doamne fereşte!” şi “Doamne ajută!”

 

Spitalul, o afacere de miliarde
Reparaţiile capitale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva au fost aprobate de Guvernul Boc, în 2009, iar investiţia depăşeşte o mie de miliarde de lei vechi. Fondurile sunt în întregime de la Guvernul României, prin Ministerul Sănătăţii. Lucrările au fost câştigate de SC Valnel Construct SRL, o firmă patronată de un apropiat al lui Gheorghe Falcă, primarul Aradului. Era o perioadă în care firma Valnel câştiga cam tot prin Hunedoara în materie de spitale: la Hunedoara, Geoagiu şi Petroşani – contracte însumate la aproape 50 de milioane de lei într-un singur an. Apoi, a urmat perla coroanei – Spitalul de Urgenţe Deva. Pe parcursul celor opt ani de execuţie au existat nenumărate scandaluri legate de calitatea lucrărilor. A fost chiar şi o situaţie în care tavanul proaspăt renovat a căzut peste pacienţi. Constructorul a căzut şi el, dar mereu „în picioare”. „Sigur, nu pot reproşa constructorului nimic din modul cum se lucrează, dar pot reproşa conducerii modul cum a supravegheat desfăşurarea lucrărilor”, spunea Laurenţiu Nistor în 2016 şi aşa a fost de fiecare dată când s-a schimbat puterea. Partidul aflat „la butoane” l-a luat copil de suflet pe constructor şi a măturat pe jos cu managerul.


Spitalul de Urgenţă Deva a„jucat” într-un film de groază
În 2010, Spitalului Judeţean de Urgenţă din Deva a fost subiect de scandal politic între liberali (ajunşi „la butoane”) şi pedeliştii care pierduseră şefia unităţi sanitare. Directorul (PNL) Silviu Didilescu a făcut un film de prezentare „pe invers”, în care erau prezentate toate lucrurile urâte din spital. „Clipul” a fost difuzat la o şedinţă a Consiliului Judeţean.
În interiorul clădirilor vechi şi prost întreţinute se văd ţevile ruginite, instalaţii sanitare defecte şi pereţi scorojiţi. Tâmplăria din lemn stă putrezind între cuie, rufele apar murdare, aparatura medicală e defectă, iar medicii intervin chirurgical pe mese de operaţie „cârpite” cu improvizaţii. Pe câteva conducte cu vopseaua jupuită, sub tavanul peticit cu „flori” de mucegai, patrulează gândaci de bucătărie. Pe de altă parte, există două centrale termice noi care nu au fost puse niciodată în funcţiune. „Zeci de ani s-au investit bani în cosmetizare, bani cu care se putea construi un spital nou. Am crezut că secţia de pediatrie este o problemă… Mi-am schimbat părerea când am văzut secţia de neurochirurgie…  Numai în ultimele trei săptămâni s-au defectat 22 de aparate, de la ecograf până la aparate de terapie intensivă, de la endoscop la computer tomograf. Multe nu mai pot fi reparate.”, declara Didilescu la vremea lui.


Mereu e loc de un scandal ceva mai… sănătos
În 2016, când PSD a preluat şefia judeţului, Nistor cerea capul liberalului Călin Laza tot pe bază de mizerie, acum la bucătărie. „Vreau să vă spun că e strigător la cer că se lucrează lângă bucătărie şi într-o parte se face mâncarea. Nu este corect şi le-am atras atenţia să nu avem alte probleme. De asemenea, nu avem încă necesarul pentru dotări. Degeaba facem o investiţie de asemenea anvergură, dacă nu ştim de la început cu trebuie dotat, în aşa fel încât la finalizarea investiţiei să avem şi dotările necesare pentru sălile de operaţie, pentru saloane”, spunea fostul preşedinte la Consiliului Judeţean. Timpul a trecut, fostul manager Călin Laza a trecut, şi el, în istorie, însă dotările nu se ivesc. Bugetul Consiliului Judeţean Hunedoara aferent anului 2017 nu prevede niciun leu pentru investiţii în dotări la Spital. Conducerea administraţiei judeţene se află în căutarea unei surse de finanţare, deocamdată neidentificată. Colac peste pupăză, a mai apărut un scandal legat de ocupare postului de manager şi o descindere a procurorilor DNA care au săltat mai multe contracte de achiziţii din perioada 2013-2017.


 

About Administrator