Exclusiv REPLICA – Dantură stricată – 95 la sută, tratamente compensate – 10 la sută

Articolul a fost vizualizat de 951 ori

Sistemul medical hunedorean, între “Doamne fereşte!” şi “Doamne ajută!”

GRUPAJ EDITORIAL REALIZAT DE:
Anamaria NEDELCOFF
Ada BERARU
Daniel GUŢĂ


stomatologie

Frecvenţa afecţiunilor dentare este în creştere, iar peste 85 la sută dintre elevi au carii! În total, 95 de hunedoreni dintr-o sută suferă din cauza unor afecţiuni ale gurii. Din păcate, aproape toţi hunedorenii sunt convinşi, în mod eronat, că sănătatea stomatologică nu este „decontată” de stat nici măcar parţial. Cei mai mulţi dintre pacienţi nu ştiu că, în ceea ce priveşte tratamentele dentare, încă mai pot beneficia de gratuităţi.

„Nu e niciun fel de reducere la tratamente dentare! Eu sunt pen­sio­nară şi doi ani am umblat pentru partea de jos (n.r. mandibula). Zece dinţi m-au costat 2.000 de lei! Până prin anul 2.000 ştiu că aveai fişă la doctoriţă, iar pentru copiii de până la 16 ani era gratuit. Pentru adulţi erau compensări. Sănătatea dentară e foarte importantă, mai ales că mâncarea ieftină e proastă şi nu ne permitem o alimentaţie po­trivită. Tratamentul unei carii e 200 de lei! Pentru un pensionar cu o pensie de 500 de lei… ce te faci?!”, spune Aurelia, o deveancă de 58 de ani.

 
Gratuităţile, dreptul dumneavoastră de asiguraţi
Din totalul celor 242 cabinete me­dicale individuale de medicină dentară care funţionează în judeţul nostru, doar 10 la sută au un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara (CJAS). Potrivit Nicoletei Pârva, purtătorul de cuvânt al instituţiei, în judeţul Hunedoara 25 de medici stomatologi se află în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate. „Asiguraţii în vârstă de peste 18 ani beneficiază de serviciile me­dicale preventive şi tratamentele de medicină dentară incluse în pachetul de bază, decontate de Casa de Asigurări de Sănătate Hunedoara, în cote de 40%, 60% şi 100%, în funcţie de tipul acestora. Serviciile medicale de pedodonţie (n.r. disciplina me­dicinei dentare care se ocupă de copii) şi ortodonţie (corectarea anomaliilor dentomaxilare), precum şi serviciile medicale preventive şi tratamentele stomatologice incluse în pachetul de bază acordate copiilor sub 18 ani sunt decontate 100% de casele teritoriale de sănătate. Serviciile de medicină den­tară de urgenţă, respectiv pachetul minimal, se acordă oricărei persoane, indiferent dacă are sau nu calitatea de asigurat, fără coplată din partea acesteia. Persoanele care se asigură fa­cultativ beneficiază de serviciile me­dicale de medicină dentară de urgenţă. Copiii şi adolescenţii până la 18 ani beneficiază de serviciile medicale de medicină dentară incluse în pachetul de bază”, explică Nicoleta Pârva. Ea adaugă că serviciile medicale sto­matologice pre­ventive se suportă din fondurile CJAS trimestrial, pentru copiii până la vârsta de 18 ani, individual sau prin formarea de grupe de profilaxie, fie la grădiniţă, fie la instituţiile de în­văţământ pre­universitar. Tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani, dacă sunt elevi, ucenici sau studenţi şi dacă nu rea­lizează venituri din muncă, beneficiază de aceleaşi servicii, însă numai de două ori pe an.

About Administrator