Exclusiv REPLICA – Vreţi să vă imunizaţi copiii? La bulgari! Statul român nu are vaccinuri

Articolul a fost vizualizat de 1,004 ori

Sistemul medical hunedorean, între “Doamne fereşte!” şi “Doamne ajută!”

GRUPAJ EDITORIAL REALIZAT DE:
Anamaria NEDELCOFF
Ada BERARU
Daniel GUŢĂ


 

Sute de copii din judeţ aşteaptă vaccinarea, după ce dozele necesare de vaccin hexavalent şi ROR au lipsit luni la rând. Mai mult, vaccinurile nu se găsec nici la farmacii. Nicio farmacie nu este interersată să aducă dozele, în condiţiile în care, teoretic, statul vaccinează, gratuit, absolut toţi copiii.

vaccin nema

„Agnes a împlinit deja două luni şi e timpul pentru prima doză de vaccin hexavalent. Medicul nostru de familie a cerut de la Direcţia de Sănătate Publică doze pentru 36 de copii, a primit doar cinci. Evident, nu pot să am pretenţia (n.r. ca fiica mea) să fie între beneficiari, mai ales când alţi copii au deja şapte-opt luni şi n-au fost imunizaţi defel. Am studiat mai multe variante să comandăm pe net, dar nu îmi e clar în ce condiţii se face transportul. Aşa am ajuns la concluzia că varianta optimă e o excursie la Ruse, în Bulgaria, cu reţetă şi cu o geantă frigorifica la noi”, scria, pe una dintre reţelele de socializare, deveanca Sanda Nicola, cunoscuta jurnalistă.

 
Sănătate din Bulgaria!
Mămică de numai două luni, ea a căutat soluţii pentru a-şi imuniza fetiţa la timp, dar nu a găsit dozele necesare în farmacii. Mai mult, spune că, în aceeaşi manieră, a trebuit să „facă rost” de un alt medicament de care a avut nevoie pe parcursul sarcinii, din Belgia (de unde a primit o parte din doze) şi din Austria. „Ştiu părinţi care au comandat doza online, însă eu am sunat la numărul de pe un astfel de site şi nu mi-a răspuns nimeni. Nu ştiu câtă încredere pot să am referitor la condiţiile de transport, din moment ce nu am reuşit să iau legătura cu un reprezentant al importatorului”, adaugă Sanda Nicola. Ea spune că s-a do­cumentat foarte bine, iar cumpărarea medicamentului de la bulgari ar putea fi o soluţie: „Aceasta este o soluţie viabilă, atâta timp cât medicul acceptă să facă vaccinul procurat de părinte, iar transportul dozei se face la o temeperatură cuprinsă între 2 şi 8 grade”, explică jurnalista. În acest sens, sunt şi părinţi care spun că au obţinut aceste medicamente prin intermediul unor cunoştinţe, care le-au adus dozele necesare din Germania, la suprapreţ.

 
Vaccin antihepatic, doar la copiii „cu risc”
Fie pentru a face economii, fie pen­tru a face „slalom” printre perioadele în care vaccinurile au lipsit din stocuri, ministerul de resort a decis, în de­cembrie 2016, ca imunizarea cu vaccin antihepatic să nu se mai facă decât la copiii în situaţii de risc, adică născuţi din mame care au fost afectate de hepatita de tip B şi au rămas purtătoare de antigeni. În ceea ce priveşte vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă), acesta a mai fost disponibil până la sfârşitul lunii februarie, pentru că autorităţile sanitare au făcut un „artificiu” şi au „împrumutat” doze de vaccin de la judeţele Giurgiu, Bihor şi Sibiu. Cecilia Birău spune că, din cauza sincopelor în livrarea vaccinurilor către maternităţi şi medicii de familie, rata de vaccinare în judeţul Hunedoara se situează, în acest moment,între 50 şi 90 la sută, în funcţie de tipul de vaccin.

 
Riscul de a cumpăra vaccin viciat
Pe de altă parte, medicul Cecilia Birău, reprezentanta Direcţiei de Să­nătate Publică Hunedoara, spune că doar autospecialele autorităţilor sani­tare, dotate cu frigorifer şi termogramă, pot garanta calitatea produsului şi adaugă că orice părinte care alege varianta importului pe cont propriu (din Bulgaria de exemplu) îşi expune copilul la riscuri de sănătate pe care le presupune injectarea unui eventual vaccin alterat. Pe de altă parte, după sincope repetate în ultimii ani, părinţii spun că aceasta este o situaţie fără precedent şi adaugă că nu văd nicio rezolvare, în condiţiile în care decizia de reducere a preţurilor la medi­camente a „alungat” furnizorii străini de pe piaţa românească.

About Administrator